Menu
Hoofdgerechten / vlees

Marokkaanse briouats – bladerdeegpakketjes met gehakt

Briouats - bladerdeegpakketjes met gehakt

Marokkaanse briouats zijn bladerdeegpakketjes met gehakt. Het gehaktmengsel is goed gevuld, ik deed o.a. aubergine en feta in de vulling. Samen met wat heerlijke smaakmakers zoals ui, knoflook en ras el hanout, krijg je een heerlijk gevuld bladerdeegpakketje.

Eigenlijk geen echte briouats…

Ik zal maar meteen bekennen dat dit eigenlijk geen echte briouats zijn. Die hebben namelijk de vorm van een driehoek of een sigaar. Maar ik had zin om een beetje te freestylen met het bladerdeeg en daar is uiteindelijk deze vorm uitgerold. Ook worden ze normaal met filodeeg gemaakt.

Avondeten of hapje

marokkaanse bladerdeeghapjes met gehakt

Zelf aten wij deze Marokkaanse briouats als avondeten. Een flinke groene salade erbij en je hebt een heerlijk avondmaaltje. Je zou er ook voor kunnen kiezen om deze bladerdeegpakketjes met gehakt te serveren als warm hapje op een feestje. Ik zou ze dan wel 2x zo klein maken, anders wordt het een flinke hap!

Ras el hanout

In dit recept gebruik ik ras el hanout om het gehakt op smaak te brengen. Dit kruidenmengsel betekent letterlijk vertaald zoiets als ‘het beste van de winkel’ en is een mix van de beste kwaliteit specerijen die de uitbater op dat moment aanbiedt. Het is ook heerlijk in deze aubergine ovenschotel.

Heb je geen ras el hanout in huis? Je kunt ook je eigen kruidenmix samenstellen door in plaats daarvan een combinatie van verschillende specerijen te gebruiken in dit briouat recept. Het mooie is dat de samenstelling van dit kruidenmengsel eigenlijk altijd anders is, dus geef er lekker een eigen twist aan met specerijen uit jouw keukenkastje.

Komijn vind ik er zelf onmisbaar in, en dat kun je aanvullen met korianderzaad, gemberpoeder, kaneel, kardemom, kurkuma en paprikapoeder.

Briouats voorbereiden en bewaren

bladerdeeg met gehakt

Net als bij vrijwel alle bladerdeeg-recepten is het aan te bevelen om de vulling al eerder op de dag klaar te maken. Dan krijgt de vulling de kans om volledig af te koelen, en is de kans dat het bladerdeeg goed gaar wordt, een stuk groter.

Ik zou de briouats na het bakken eigenlijk niet te lang bewaren. Bladerdeeghapjes worden er over het algemeen niet lekkerder op. Gewoon lekker meteen opeten dus!

Meer Marokkaanse recepten

Fan van de Marokkaanse keuken? Dan vind je deze kip pastilla en deze gehakt ovenschotel met ras el hanout vast ook erg lekker!

Marokkaanse briouats – bladerdeegpakketjes met gehakt

5 from 2 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: MarokkaansNiveau: Gemiddeld
Voor ca

3

personen
Voorbereiding

30

minutes
Oventijd

20

minutes
Calorieën

522

kcal

Bladerdeeg met gehakt & aubergine, dat zijn Marokkaanse briouats! Maak ze zelf met dit recept.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 1 rol 1 vers bladerdeeg

  • 1 teen 1 knoflook

  • 1 1 ui

  • 0,25 0,25 aubergine

  • 100 gr 100 rundergehakt

  • 2 tl 2 ras el hanout

  • 50 gr 50 feta

  • 1 1 ei, losgeklopt

  • sesamzaadjes of komijnzaad (optioneel)

  • Voor erbij
  • groene salade

Bereiding

  • Snijd de knoflook en de ui fijn en fruit deze aan in wat olijfolie.
  • Snijd ondertussen de aubergine in kleine blokjes en bak deze 2-3 minuten mee.
  • Voeg het gehakt toe aan de pan en rul het gehakt tot het gaar is. Breng dit mengsel op smaak met de ras el hanout.
  • Laat het gehaktmengsel uitlekken in een zeef en helemaal afkoelen. Zet tot gebruik in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Verkruimel de feta en meng dit door het gehakt.
  • Rol het bladerdeeg uit en verdeel het in 4-6 stukken. Schep op elk stuk bladerdeeg in het midden een deel van het gehaktmengsel en vouw er mooie pakketjes van. Je kunt er driehoekjes van vouwen, maar als je ze wilt maken op de manier waarop ik het deeg, snijd je vanuit het gehaktmengsel een lijn naar iedere hoek. Vervolgens draai je de punten een paar keer om elkaar heen en dit vouw je over het gehakt heen, naar het midden toe.
  • Bestrijk de bladerdeegpakketjes met losgeklopt ei en bestrooi ze met sesamzaadjes of komijnzaadjes naar smaak.
  • Bak de briouats in 15-20 minuten gaar en goudbruin. Serveer met een groene salade.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

Marokaanse bladerdeegpakketjes met gehakt

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter