Menu
tips & trucs

Meloen – veelzijdige vrucht die rijk is aan vitamine A en C

Salade met mozzarella, ham en meloen

Na mijn serie artikelen over groenten, kon een serie over fruit natuurlijk niet uitblijven! In veertien artikelen neem ik jullie mee in de wereld van fruit – van aardbeien tot vijgen. Al eerder vertelde ik je over o.a. kersen en mango. Vandaag deel tien: meloen.

Meloen

Deze zoete vruchten smaken in de zomer op hun lekkerst! Er bestaan verschillende soorten van, de meest bekende zijn waarschijnlijk de Galia, Cantaloupe, honingmeloen en natuurlijk de frisse watermeloen.

Alle bovenstaande soorten zijn natuurlijk heerlijk om zo uit het vuistje te eten, maar verrassend genoeg laat dit heerlijke fruit zich ook goed combineren met verschillende hartige smaken. Zo smaakt het heerlijk in combinatie met rauwe ham, maar ook bij feta, mozzarella, basilicum en munt.

Kopen, Bewaren & Bereiden

De vrucht moet stevig aanvoelen en geen zachte plekjes hebben. Meloenen geuren zoet wanneer ze rijp zijn, met uitzondering van de watermeloen, deze test je door er even op te kloppen. Klinkt dit hol? Dan is hij goed.

Bewaar een heel exemplaar na aankoop op de fruitschaal als deze nog niet helemaal rijp is. Eenmaal rijp bewaar je ze het beste in de koelkast. Je kunt de vrucht het makkelijkste even halveren en dan in parten snijden. Snijd eventuele pitten weg en hap de vrucht af of snijd dit in blokjes. Dit gaat makkelijker dan de vrucht schillen, de schil is namelijk vrij stug.

Meloen gezond?

Zeker weten. Zo lees je op puurfiguur.nl dat ze rijk zijn aan Vitamine A & C en kalium, allemaal stoffen die verschillende gunstige gezondheidsvoordelen bieden. Zet je tanden dus gerust regelmatig in deze smaakvolle vrucht.

Wat te doen met een restje meloen?

Altijd lekker als tussendoortje (eventueel met wat rauwe ham erbij) of in stukjes gesneden in de yoghurt. Je kunt ook blokjes fruit verwerken in een lunchsalade. Lekker in combinatie met wat rauwe ham, feta of mozzarella en wat kruiden (basilicum en munt zijn erg lekker).

Recepten met meloen

Ik heb een paar heerlijke recepten met meloen online staan. Wat dacht je van:

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter