Menu
reviews

Mijn ervaringen met de Sodastream

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Toen ik onlangs op mijn Twitter-account deelde dat ik een Sodastream Spirit had gekocht (een apparaat waarmee je met kraanwater zelf bruiswater kunt maken) waren de reacties niet van de lucht. Veel mensen die ook twijfelden vroegen naar mijn ervaringen met de Sodastream, en er kwam ook wat kritiek op het apparaat naar voren. Ook waren er wat vragen van verschillende volgers. Het leek me dan ook een goed idee om – nu ik het apparaat een tijdje gebruik – eens een artikel te schrijven over de Sodastream. Ik krijg overigens niet betaald voor het schrijven van het artikel en heb het apparaat zelf gekocht.

Gebruiksgemak van de SodaStream Spirit

Het in gebruik nemen van de SodaStream is extreem makkelijk, er komt geen stopcontact aan te pas. Je zet het apparaat neer, koppelt de bijgeleverde CO2-cilinder eraan en dan ben je eigenlijk al klaar om te beginnen.

Het maken van de drank is ook eenvoudig. Vul de bijgeleverde fles tot de vulstreep met kraanwater. Klik de fles in het apparaat en druk – afhankelijk van de hoeveelheid bubbels die je wilt – een aantal keer op de grote knop bovenop het apparaat. Dat is alles! Voor gebruikgemak scoort de SodaStream dus hoog.

Het is aan te raden om de fles te vullen met koud water zodat je het bruiswater meteen kunt drinken. Ik gebruik zelf de bruisfunctie meestal drie keer voor een niet al te sterke bruis. Ik raad aan om het bruiswater snel op te drinken nadat je het hebt gemaakt. De bruis is enkele dagen later vrijwel verdwenen uit de fles.

CO2 cilinder

Zoals gezegd wordt bij het apparaat een CO2-cilinder geleverd. Die bubbels moeten natuurlijk ergens vandaan komen ;-) Met de bijgeleverde cilinder kun je ongeveer 60 liter drank maken, dus afhankelijk van hoeveel bruiswater je drinkt, kun je hier best een tijdje mee toe.

Als de cilinder leeg is, kun je online nieuwe cilinders bestellen. Dit gaat per twee stuks. Je ontvangt bij je bestelling een retourlabel waarmee je de lege cilinders kunt retourneren. Als je dit niet binnen twee weken doet, wordt er per cilinder € 15 in rekening gebracht. Je kunt de cilinders ook ‘offline’ ruilen. Dit kan o.a. bij de winkels van Blokker, MediaMarkt en BCC maar ook bij verschillende supermarkten. Persoonlijk vind ik het een stuk makkelijker om de cilinders om te ruilen bij een winkel dan dit online te doen.

Wat kost dat?

Bij de meeste online winkels kost de SodaStream Spirit €59,95, koop hem bijvoorbeeld bij Bol.com Zelf kocht ik het apparaat voor €49,95 in de aanbieding bij mijn supermarkt. Je komt online en in winkels regelmatig aanbiedingen tegen voor deze prijs, goedkoper heb ik hem nog niet gezien. Tweedehands kopen is uiteraard ook een optie. Bij het apparaat zat een fles inbegrepen. Extra flessen zijn te koop voor wisselende prijzen, als je ze op de officiële website koopt reken dan op zo’n €5 per fles. De flessen zijn van kunststof en mogen niet in de afwas. Er zijn ook glazen flessen te koop die geschikt zijn voor andere modellen van de SodaStream en kunststof flessen die wel vaatwasserbestendig zijn.

Ruilcilinders kun je kopen voor €25,95 per twee flessen. Hiermee kun je dus weer 120 liter bruiswater maken. Of je met een CO2-cilinder ook echt 60 liter bruiswater haalt, ligt o.a. aan de hoeveelheid bruis die je aan een fles toevoegt. Hoe meer bruis, hoe sneller de cilinder uiteraard leeg is. Op internet vind je verschillende gemiddeldes van mensen die het apparaat in huis hebben en de kosten per liter bruiswater hebben berekend. Sommigen komen uit op slechts €0,25 per liter maar sommigen komen aan het dubbele. Al met al zal een liter bruiswater uit de SodaStream al snel goedkoper zijn dan een liter Spa Rood, maar of je het prijsverschil er snel uithaalt ligt denk ik erg aan de hoeveelheden die je drinkt.

Of een SodaStream nou echt voordeliger is dan flessen frisdrank in huis halen, dat betwijfel ik nog een beetje. Dit is ook nooit mijn voornaamste beweegreden geweest om het apparaat te kopen. Mij ging het vooral om het gesleep met de flessen en het feit dat ik iets in huis haal wat ik kan hergebruiken.

Sodastream Siropen

In de supermarkt kun je kleine flesjes siroop kopen. Onder andere in de smaken orange, cola, lemon/lime en grenadine. Tot nu toe heb ik enkel de orange geproefd en ik vond deze erg in de buurt komen van de smaak van de originele Fanta. De flesjes siroop zijn te koop voor ca €5 en daar kun je 9 liter frisdrank mee maken. Daarmee kost een liter frisdrank uit de SodaStream dus €0,55 (afgezien van de kosten van de SodaStream en de CO2-cilinder). Als je veel frisdrank drinkt, is dat prijsverschil dus wel de moeite.

Kersenlimonade - kersensiroop

Zelf maak ik niet zoveel gebruik van de siroop maar geef ik mijn bruiswater wel vaak een smaakje met zelfgemaakte limonadesiroop. Lekker & heel voordelig! Zo maak ik bijvoorbeeld zelf kersensiroop, mandarijnsiroop, vlierbloesemsiroop en rozensiroop. Natuurlijk kun je ook kant en klare limonadesiroop gebruiken hiervoor.

Voordelen en nadelen van de SodaStream

Laat ik beginnen met de voordelen:

 • Niet meer sjouwen met zware flessen
 • Beter voor het milieu
 • Het apparaat is makkelijk in gebruik

En dan de nadelen:

 • Het wisselen van de CO2-cilinder is onduidelijk
 • Onduidelijk of je de investering eruit haalt
 • De bubbels vervliegen na het openen van de fles vrij snel

Voor het schrijven van deze review heb ik geen producten toegestuurd gekregen en ik heb ook niet betaald gekregen voor het schrijven van deze review. 

4 Reacties

 • Mieke Jansen
  1 april 2022 at 06:52

  inderdaad hele onduidelijke omruil toestanden! Als ik daar over mail rijfgik alsmaar dezelde standaard mail terug. En men dreigt 30 euro in rekening te brenen erwijl ikalleen maar vraag hoe ik het moet retourneren!

  Reply
  • Sandra
   9 april 2022 at 10:40

   Jemig wat vervelend Mieke, ik hoop dat je eruit komt met ze!

   Reply
 • Jeroen Mulders
  18 februari 2021 at 08:20

  in aanvulling op het gebruik van de CO2 cilinders, Men heeft bij sodastream een ruilsysteem waarbij je klaarblijkelijk dik 120 liter frisdrank moet maken omdat een of andere gladiool heeft bedacht dat de cilinders binnen 2weken retour ‘Moeten’
  Moeten helemaal niets ! consumenten recht jongens. Daarna gaat men dreigen met aanmaningen en kosten die exponentieel oplopen.
  Een advies ! Niet mee in zee gaan !. gewoon de cilinders gebruiken en als de ze leeg zij netjes retourneren.
  van al die loze heisa niets aan trekken. Want van normaal consumenten recht hebben ze schijnbaar niets vernomen !
  En achteraf ineens 30 euro betalen omdat je graag een 2 tal cilinders op voorraad wilt houden moet kunnen vinden zij.
  Maar het co2 gas bederft immers niet en de cilinders hebben daar mee niets te lijden
  Toch komen de dreigingen en naderhand aanmaningen. Ik stuur ze gewoon pas op als ze leeg zijn.
  Behandels het materiaal netjes en het gaat ook in hun doos netjes retour, maar wel pas als ze leeg zijn. Niet eerder.

  Reply
  • B.J. de Haan
   11 maart 2021 at 21:39

   Van deze deal is de bedoeling dat je een cilinder besteld als de oude leeg is je ontvangt een nieuwe cilinder en stuurt de oude retour, binnen 14 dagen.

   Reply

Laat een reactie achter