Menu
tips & trucs

Minder plastic gebruiken in de keuken

Minder plastic in de keuken

Als je mijn blog een beetje volgt, weet je wel dat ik me bezig houdt met duurzaamheid. Zo schreef ik bijvoorbeeld een hele reeks artikelen over koken met restjes en deed ik ook al eens mee aan de zero waste challenge. Laat ik overigens meteen duidelijk maken dat ik wat dit betreft echt niet roomser dan de Paus ben hoor. Ook ik gooi nog te regelmatig etenswaren weg. En ook als het gaat om het gebruik van plastic doe ik nog heel hard mee aan het groter maken van de afvalberg! Omdat ik hier toch iets mee wil doen, besloot ik mijn keuken eens kritisch te bekijken. Want uiteindelijk gaat er in de keuken het meeste plastic om. Bij mij wel in ieder geval, en bij jou waarschijnlijk ook? De komende tijd ga ik dan ook eens kijken wat er nu eigenlijk allemaal aan plastic rondslingert in mijn keuken. Zijn er (haalbare) alternatieven om mijn gebruik van plastic in de keuken te verminderen? Ik hou je op de hoogte van mijn zoektocht en wie weet inspireer ik je om ook jouw plastic-gebruik te verminderen!

Minder plastic in de keuken

Poeh, waar moet ik beginnen! Ik besloot om het maar per kastje aan te pakken. Wel zo overzichtelijk, maar het is alsnog een lang artikel geworden. Hopelijk kan ik je aandacht vasthouden ;-) Lees je mee wat ik aan plastic vond ik mijn keuken? Schrik niet…

De voorraadkast

Oh jee, een snelle blik in de voorraadkast zorgde al voor een berg met plastic… Een overzichtje:

Groenten 

Paprika, aardappels, tomaten, gember, knoflook… Het komt allemaal in een plastic jasje uit de supermarkt. Dat moet toch anders kunnen? In de supermarkt ging ik op zoek maar daar vond ik niet heel veel alternatieven. Paprika’s zonder plastic verkopen ze niet, hetzelfde geldt voor gember en knoflook. Losse aardappels en tomaten hebben ze meestal wel, dus die ga ik vaker kopen. Ook neem ik me voor vaker naar een biologische supermarkt te gaan om daar wat langer houdbare groenten in te slaan. En ik ga weer vaker proberen te shoppen bij Boeren & Buren, de wekelijkse online boerenmarkt bij mij in het dorp. Daar krijg je de groenten zo vers van het land mee, niet verpakt in plastic. Hopelijk kan ik op die manier het gebruik van plastic verminderen.

Fruit 

Hier heb ik wel redelijke slagen in gemaakt de laatste tijd. In plaats van het plastic tasje uit de supermarkt, doe ik mijn appels en peren in een handig fruitnetje dat ik online kocht. Ook hebben? Als je via deze link iets bestelt bij Kitchenhugs, zijn de verzendkosten op je eerste bestelling gratis.

Met deze netjes heb ik inmiddels al heel wat plastic tasjes bespaard. Maar ik koop ook regelmatig druiven, blauwe bessen, frambozen en aardbeien. Uit de supermarkt zitten die in een plastic bakje. Zonde! Ik zal proberen deze vaker in kartonnen bakjes te kopen zodra dit wordt aangeboden in de supermarkt. En ook hier lijkt de markt weer een oplossing. Helaas kan ik nooit naar de weekmarkt in mijn dorp, maar dit is een goede reden om er in het weekend vaker op uit te gaan naar een stad waar ze op zaterdag markt hebben!

Pasta, rijst enzovoort

Nog meer plastic… Mijn pasta koop ik standaard in plastic. Ik ga eens kijken of de (bio) supermarkt hier alternatieven voor heeft. Mijn rijst koop ik altijd al in kartonnen doosjes, dus daar ben ik al goed bezig.

Noten & gedroogd fruit

Wat erg… Ook bijna alle noten, pitten, zaden en gedroogd fruit zitten in plastic! Ook dat moet toch anders kunnen. Volgens mij moet dit op te lossen zijn met een tripje naar een biologische supermarkt of de markt. Zeker op de markt krijg je noten etc. meestal mee in een papieren zakje.

Koffie en thee

Sinds ik hoorde dat er in de pyramide-vormige zakjes van Lipton, plastic zit, ben ik gestopt met deze te gebruiken. Sowieso ben ik toch meer een liefhebber van ‘pure’ thee zonder gekke toevoegingen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of er plastic zit in de de zakjes van de groene thee die ik koop, bijvoorbeeld… Voor de zekerheid is het waarschijnlijk beter om helemaal over te stappen op losse thee, dus daar ga ik eens naar op zoek. Is natuurlijk ook veel lekkerder dan zakjes thee…

Qua koffie drink ik thuis Nespresso. Niet heel goed voor het milieu, die aluminum cupjes, daar ben ik me van bewust! Maar ik vind Nespresso toch echt de lekkerste koffie die er is (op verse bonenkoffie na uiteraard, maar zo’n apparaat heb ik niet in mijn keuken!) Toen ik nog in Amsterdam werkte nam ik mijn gebruikte cupjes mee naar de winkel om ze daar te recyclen, maar nu ik niet meer bij een Nespresso winkel in de buurt woon, doe ik dat ook niet meer. Dikke minpunten hier dus! Na wat googelen vond ik verschillende milieuvriendelijke alternatieven voor Nespresso, bijvoorbeeld Peeze. Deze cups mogen na gebruik gewoon bij het GFT-afval. Dit zou een mooie stap kunnen zijn naar milieuvriendelijkere koffie!

Vruchtensappen en frisdrank

Hoewel ik zelf vrijwel nooit frisdrank drink, heb ik het wel altijd in huis. Manlief heeft nog wel eens zin in een glas en ook voor verjaardagen hebben we het altijd op voorraad. Maar ja, dat zijn natuurlijk gigantische plastic flessen. Die ik wel altijd braaf terugbreng naar de supermarkt natuurlijk, maar toch. Toch maar proberen wat te minderen hiermee.

Vruchtensappen drink ik ook weinig maar ook dit hebben we altijd in huis. Vaak koop ik glazen flessen met sap hier uit de omgeving, maar niet altijd. Ook hier komen nog wel eens pakken in huis. Mét zo’n mooie plastic dop natuurlijk. Toch maar zoveel mogelijk overstappen naar de glazen flessen!

Broodbeleg

Het zoete broodbeleg is over het algemeen prima in orde. Jam in glas, hagelslag in karton… De enige minpunten gaan naar de chocopasta, de pindakaas en de Nutella. Mooie glazen potten, maar een plastic dop! Mijn zelfgemaakte notenpasta is plasticvrij, maar soms wil ik gewoon de échte Nutella, of Calvé pindakaas…

De kruidenkast

In mijn kruidenkast vind ik vooral veel glazen potjes, goed! Helaas hebben deze kruidenpotjes (van Silvo) wel allemaal een plastic deksel… Dat schiet niet erg op natuurlijk. Gelukkig zijn er best wat speciaalzaken te vinden die losse kruiden en specerijen verkopen in papieren zakjes. Die kan ik dan thuis overdoen in mijn voorraadje glazen potjes. Helaas duurt het nog tijden voordat al mijn bestaande kruidenpotjes leeg zijn, maar vanaf nu ga ik degenen die aan vervanging toe zijn, in ieder geval milieuvriendelijk vervangen!

Ook de dop van de poedersuiker is van kunststof, evenals de dop van de fles stroop én de gehele knijpfles honing is van kunststof. Voor stroop zijn er kartonnen verpakkingen als alternatief en voor de honing zijn er glazen potten (wel iets meer een knoeiboel). Voor poedersuiker is er geen plasticvrij alternatief, maar de zoekmachine biedt uitkomst. Blijkt dat je heel makkelijk zelf poedersuiker kunt maken met behulp van een vijzel! Dit ga ik zeker eens uitproberen!

De koelkast

Mijn koelkast is een plastic hel! Waar moet ik beginnen?

Sauzen

Vrijwel alle sauzen zitten in een plastic verpakking of de verpakking heeft een plastic dop (ketchup, knoflooksaus, curry, mayonaise, barbecuesaus…) Ik ga de volgende keer als deze sauzen aan vervanging toe zijn, kijken of deze ook in glazen potten wordt verkocht bijvoorbeeld. Anders is de oplossing: zelf maken. Maar of ik daar altijd zin in heb…

Melk, yoghurt en kwark

Yoghurt of kwark uit de supermarkt zit of in een plastic verpakking, of in een kartonnen verpakking met plastic dop. Bij Boeren & Buren kan ik yoghurt bestellen in een glazen fles dus dat is een super alternatief. Ik moet hier echt weer vaker iets bestellen!

Melk kocht ik voorheen altijd in een grote plastic verpakking maar ik drink steeds minder melk. Tegenwoordig koop ik dan ook kleinere, kartonnen verpakkingen. Maar ook hier weer: die rottige plastic dop! Ik heb hier nog geen alternatief voor gevonden, dus tips zijn welkom!

Broodbeleg

Plakken kaas, vleeswaren, salades… Werkelijk alles zit in plastic! Kaas zou ik eigenlijk bij de kaasboer moeten halen maar die heb ik helaas niet in de buurt. De stap om met een zelf meegebracht doosje naar de slager te gaan, is mij voor nu nog even te groot. Doe jij dit al? Hoe reageert jouw slager hier op? Verder ga ik weer wat vaker zelf broodbeleg proberen te maken. Eiersalade en kip-kerriesalade zijn zelfgemaakt lekkerder, vrij van gekke toevoegingen én plasticvrij (alhoewel: hoe koop ik kipfilet plasticvrij? Help!)

Boter 

De margarine die manlief eet, zit in plastic. Hiervoor is volgens mij geen plasticvrij alternatief te vinden. Zelf eet ik zelden boter, maar er gaat met het bakken wel regelmatig een pakje roomboter doorheen. Ik durf niet met zekerheid te zeggen waar de roomboter-verpakking van gemaakt wordt. Het is mogelijk om zelf roomboter te maken, maar dan moet het wel eerst lukken om plasticvrije slagroom & karnemelk op de kop te tikken. Dit is dus nog een brug te ver!

Restjes

Restjes verpak ik nog te vaak in aluminiumfolie of een plastic zakje. Sinds ik deze Foodhuggers heb gekocht, is dat wel minder geworden. Op mijn wensenlijstje staan nog bijenwasdoeken, om ook grotere schalen etc. milieuvriendelijk af te kunnen dekken.

De vriezer

Ook in mijn vriezer vind ik veel plastic:

Brood

Koop ik altijd met een paar stuks tegelijk in de supermarkt en daarna vries ik het in. Er is wel een bakker bij ons in het dorp maar daar ga ik eigenlijk zelden heen. Maar kom maar eens om plastic-vrij brood in de supermarkt! Ik ga broodzakken bestellen en voortaan ga ik vragen of ze het brood bij de bakker of in de supermarkt ter plekke voor me snijden. Dan kan het daarna – plasticvrij – in mijn meegebrachte broodzak!

Vlees

Koop ik voornamelijk bij Koop een Koe / Koop een Kip en daar ligt mijn vriezer dan ook vol mee. Helaas zijn de stukjes vlees per stuk in plastic verpakt. Niet heel milieuvriendelijk, maar het gevoel dat ik ‘goed’ vlees eet vind ik in dit geval belangrijker. Mocht er een plasticvrij alternatief zijn om ‘goed’ vlees te kopen, let me know! De rest van mijn vlees koop ik bij de slager, waar het ook weer in plastic wordt verpakt. Ook hier geldt dat ik het zelf meebrengen van een eigen bakje nog een stapje te ver vind gaan. Voor nu dan hè, kleine stapjes…

Groenten / Fruit

Groenten en fruit uit de diepvries koop ik altijd in kartonnen dozen. Er zijn ook groenten en fruit uit plastic zakken te koop uit de diepvries, maar die koop ik uiteraard niet.

Ben je er nog?

Pfft, ben je er nog? Dit was mijn eerste artikel in deze serie. Er valt nog een hoop te verbeteren om minder plastic te gebruiken in mijn keuken. Mocht je nog tips hebben om het plastic gebruik in de keuken te verminderen, dan hou ik me van harte aanbevolen! En ik vind het ook heel leuk om te horen hoe jij het eigenlijk doet op dit gebied. Gebruik jij veel plastic of ben je al grotendeels overgestapt op milieuvriendelijkere alternatieven? Laat je het me weten in de comments? Ik geef jullie over een paar maanden een update om te laten zien of ik succesvol het gebruik van plastic in de keuken heb terug weten te dringen!

4 Reacties

 • Anne-Marie
  14 juli 2018 at 04:15

  Goed artikel! Schrik zelf ook steeds van de hoeveelheid plastic in de keuken die ik iedere keer inzamel. Zo’n netje ga ik ook kopen. Bij mijn supermarkt hebben ze wel gewoon losse knoflook en gember gelukkig. Haal ik nogal vaak namelijk

  Reply
  • Sandra
   14 juli 2018 at 09:14

   Ja, bizar hè! Zo ontzettend veel plastic. Maar zo’n netje is super, alleen met zo’n klein stapje bespaar je al een heleboel plastic! En wat fijn dat ze bij je supermarkt losse knoflook en gember hebben, alle beetjes helpen:-)

   Reply
 • José@ENJOY! The Good Life
  13 juli 2018 at 08:46

  Wat een goed artikel Sandra! Ik word mij ook steeds meer bewust van al het plastic in de keuken. Dat moet toch anders kunnen. Goede alternatieven vind ik in jouw blog. Succes met terugbrengen van de plastic soep. Fijn weekend!

  Reply
  • Sandra
   14 juli 2018 at 09:13

   Dankjewel voor je leuke reactie José! Goed dat jij je er ook van bewust bent, dat is volgens mij de eerste stap en de alternatieven volgen dan vanzelf :-)

   Reply

Laat een reactie achter