snel klaar

Nasi non holanda

Nasi

Hoe eet jij je nasi? Met saté en een gebakken ei? Ik ook hoor… En om het nog erger te maken gebruik ik ook nog eens de kruidenmix van Conimex om het op smaak te brengen. Het is het enige gerecht wat ik uit een pakje maak. Om je dood te schamen eigenlijk. Toen ik dat vertelde kreeg ik behoorlijk boze blikken toegeworpen van mijn collega (afstammend van Balinese adel, true story). Dat. Is. Geen. Nasi. Dat is rijst met pindasaus. En dat pakje is natuurlijk helemaal te erg voor woorden. Dus…

Gelukkig kreeg ik wel het recept voor échte nasi mee en ja, dat bleek fantastisch lekker. Door de kip een nachtje te marineren werd deze super smaakvol en zacht, en met verse smaakmakers word je nasi toch echt een stuk lekkerder dan uit een pakje. Bonus: die smaak hoef je dus ook niet meer te camoufleren met pindasaus ;-)

Tip: je kunt de rijst al een dag van tevoren koken en de kip alvast marineren, dan ben je op de dag zelf heel snel klaar!

Recept Nasi voor 2 personen

  • 2 kopjes rijst
  • 2 kipfilets
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el ketjap manis (plus extra naar smaak)
  • 1 tl sambal (manis, plus extra naar smaak)
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 1/2 spitskool

Snijd de kip in kleine blokjes en marineer deze in de fijngesneden rode peper, fijngesneden knoflook, ketjap manis en sambal. Laat minimaal een kwartier in de koelkast trekken, maar langer mag ook (graag zelfs, je kunt dit zelfs al een dag van tevoren doen).

Kook ondertussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd de ui, prei, wortel en spitskool fijn.

Verhit wat olie in een wok en wok de fijngesneden groenten in ca 15 minuten gaar.

Verhit in een andere pan ook wat olie en bak de stukjes kip gaar, dit duurt ca 5 minuten. Doe de kip en de rijst bij de groenten en warm alles nog even goed door. Voeg eventueel nog wat extra sambal en ketjap manis toe naar smaak.

Serveer de nasi met kroepoek en naar smaak bijvoorbeeld wat atjar tjempoer, gebakken uitjes, fijngesneden bosui… Zolang het maar geen satésaus is… ;-)

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

5 Comments

  • Reply Maaike

    Ik mis de kruiden! In onze ‘nasi van die papa’ hebben we bovenstaande maar ook Ketoembar Djahé en Koenjit. Lekkerrrrr!!!
    Enne tip: bak het vlees, haal het uit de wok, maak de wok schoon en bak dan de rijst en groenten. Voeg het vlees na een paar min weer toe, je zal zien hoeveel meer smaak je hebt ?

    11 mei 2016 at 15:30
  • Reply Paul Oosten (Geur van Maillard)

    Ja, dat ken ik: die blik in de ogen wanneer ik beken een boemboe van Conimex te gebruiken.
    En vervolgens adviseren ze ‘Kraanvogel’ (of zoiets), wat dus ook gewoon een samengestelde boemboe is, maar dan van een ander merk …
    Tja, Conimex is nou eenmaal de smaak van m’n kinderjaren.

    11 mei 2016 at 14:05
  • Reply Young Muller

    Nasi met satésaus is geen nasi. Dat is rijst met pindasaus en dat mag je best lekker vinden. Beetje hetzelfde idee als de rijst die je afhaalt van de Chinees. Satésaus gebruiken is eigenlijk verhullen dat je geen rijst op smaak kan brengen ;)

    11 mei 2016 at 12:27
    • Reply Eef

      whahahahaha ;) gewoon ook niets zeggen he dat je hebt gereageerd :)

      11 mei 2016 at 12:46
  • Reply Eef

    Heerlijk! Dol op nasi maar toch ben ik voor nasi met satésaus en hoewel onze desbetreffende collega van Balinese adel hierover wellicht een andere mening heeft vind ik het gewoon erg lekker ;)

    11 mei 2016 at 11:59
  • Reactie achterlaten