Menu
hersenspinsels

Noten bewaren, bereiden en recepten

Notenpasta

Noten geven een heerlijke smaak aan gerechten en zijn een lekkere en gezonde snack als je stevige trek hebt. Je kunt mij zelfs wakker maken voor geroosterde noten. Toch zal je in dit artikel ontdekken dat de rauwe variant waarschijnlijk een betere keuze is. In dit artikel lees je ook hoe je noten het beste bewaart en bereidt. Daarnaast vind je hierin de lekkerste recepten met noten.

Een paar bekende soorten noten:

Noten hebben allemaal een heerlijke smaak, maar verschillen enorm in grootte, vorm en textuur. Dit zijn de bekendste noten:

  • Walnoten
  • Amandelen
  • Hazelnoten
  • Cashewnoten
  • Pistachenoten
  • Paranoten
  • Pecannoten

Kopen, bewaren en bereiden

Paddenstoelenrisotto - een vegetarische risotto met paddenstoelen
Risotto met hazelnoten en paddenstoelen

Kies noten die er goed uitzien en die lekker ruiken of geen duidelijke geur hebben van zichzelf. Ranzige noten ruiken meestal niet lekker, vaak een beetje wrang. Ook noten die donkerder van kleur zijn of die verschrompeld of beschimmeld zijn, laat je het beste liggen.

Als je noten uit de winkel hebt die je binnen enkele weken wil gebruiken, volstaat het om ze in een luchtdichte pot of zak te bewaren op een donkere plaats. Noten in de schil kun je langer bewaren, maar het kost meer tijd om ze te openen. Vooral het kraken van amandelen is een lastig karweitje.

Heb je noten van eigen notenbomen, dan moet je de noten eerst goed drogen en zo nodig de buitenste zachte schil verwijderen. Het beste leg je zelf geoogste noten daarna nog twee dagen in de vriezer om schimmels en andere ongewenste indringers te verwijderen. Noten uit de winkel krijgen ook een dergelijke behandeling.

Na een behandeling tegen schimmels blijven noten op kamertemperatuur drie maanden goed. Wil je ze langer bewaren, dan biedt de koelkast of vriezer uitkomst. In de koelkast blijven noten maar liefst een half jaar goed en in de vriezer zelfs een jaar of langer.

Als de noten een beetje zacht of muf beginnen te worden, doe ze dan tien minuten in de oven op 175 graden. Dan krijgen ze hun lekkere bite en smaak weer terug. Als de oliƫn in de noten eenmaal ranzig zijn geworden, dan helpt het niet om ze in de oven te doen.

Noten gezond?

Puntpaprika met geitenkaas en walnoten

Noten zijn rijk aan gezonde vetten, zoals omega 3-verzuren. Daarnaast bevatten ze belangrijke vitamines en mineralen. Denk aan vitamine E in amandelen, foliumzuur in hazelnoten en koper in cashewnoten.

Macadamianoten zijn vooral rijk aan mangaan en paranoten blinken uit in hun gehalte aan selenium. In pecannoten is vooral veel vitamine B1 te vinden en pistachenoten leveren krachtige antioxidanten. Dit zijn stoffen die onder andere je cellen beschermen.

Rauwe noten bevatten nog alle aminozuren en vetzuren. Daarom zijn deze noten de gezondste keuze. Geroosterde noten hebben een deel van deze voedingsstoffen verloren, waardoor ze minder voedingswaarde hebben.

Gezouten noten bevatten veel natriumchloride en dat is minder gezond. Het beste koop je ongezouten noten en voeg je zelf kruiden toe om hun smaak te verrijken.

Recepten met noten

Dadelrepen

Noten geven de meest eenvoudige gerechten een rijke smaak. Dit zijn de lekkerste en gezondste recepten met noten:

Griesmeelpap met banaan en cashewnoten

Puntpaprika met geitenkaas en walnoten

Tussendoortje: dadelrepen

Spitskoolsalade met mandarijn en noten

Spinaziesalade met geitenkaas

Bron: Puurfiguur.nl (dit artikel werd geschreven door Annemiek van puurfiguur.nl)

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter