Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Vorige week zette ik de aardappel in de spotlight, vandaag is het de beurt aan de volgende groente in het alfabet: andijvie. Hoe kun je andijvie het beste bewaren en bereiden, en natuurlijk krijgen jullie er ook tips voor lekkere recepten bij.
Andijvie
Andijvie is een groente die je me vroeger absoluut niet moest voorzetten, brr! Maar net als met andere bittere smaken, wen je uiteindelijk vanzelf ook aan de bittere smaak van deze gezonde groente. En nu vind ik het heerlijk!
Deze groente is lekker fris en het bittertje geeft er net wat extra’s aan. Je kunt andijvie koken, maar ik eet ‘m het liefst rauw als salade óf in de stamppot natuurlijk! En daarmee zie je al meteen hoe veelzijdig deze groente is.
Je kunt ‘m dan ook het hele jaar door eten. In de winter in een lekkere ovenschotel of stamppot, in de zomer serveer je hem als salade.
Welke soort?
Bij mijn weten is er eigenlijk maar één soort van deze groente. Wel bestaat er naast de gewone soort ook nog krulandijvie. Deze is – de naam geeft het al weg – aan het einde wat krulleriger dan de gewone soort. Deze variant smaakt het beste in een salade.
Bewaren & bereiden
Je kunt andijvie het beste zo snel mogelijk na aankoop eten. In de koelkast is deze groente wel een paar dagen houdbaar, maar niet al te lang (maximaal een dag of drie).
Je kunt andijvie op vele manieren bereiden. Je kunt de groente rauw verwerken in salades in stamppot. Wil je de groente ouderwets gekookt eten? Kook ‘m dan in ca 10 minuten gaar.
Andijvie gezond?
Volgens gezondheidsnet.nl wel! De groente bevat veel mineralen en daarnaast vitamine A en vitamine C. Er wordt ook wel gezegd dat deze groente vocht afdrijvend werkt en de lever ontgift.
Restje andijvie over?
Soms heb je voor een recept niet de hele stronk nodig. Het restje zou je kunnen verwerken tot een salade, lekker als lunch of bijgerecht. Ook in roerbakgerechten kun je vaak wel wat van deze groente verwerken. Lekker met garnalen of kip en teriyakisaus.
Een restje andijviesstamppot kun je de volgende dag trouwens prima opwarmen en eten als lunch. Of vries het in voor later.
Recepten met andijvie
Andijvie laat zich goed verwerken in;
- Stamppot (met aardappel, spekjes en rookworst)
- Ovenschotel (met aardappelpuree en gehakt)
- Salades (lekker met stukjes appel, noten en rozijnen)
1 Reactie
Anne-Marie
19 april 2016 at 20:35Ik lust andijvie alleen maar rauw, lekker in een stamppotje!