Menu
tips & trucs

Avocado – bewaren, bereiden en recepten met avocado

Sushibowl met zalm, avocado en edamame (sojabonen)

Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Ik schreef al eerder over o.a. asperges en aubergine. Vandaag gaan we naar de volgende groente in het alfabet: de avocado.

Avocado

De avocado komt uit Centraal-Amerika. Grappig weetje: de naam komt van het woord ahuacatl, dat ook ‘teelbal’ betekent. Tja… Er is nogal wat discussie of een avocado nou een vrucht is of een groente. Botanisch gezien is het een vrucht, dat zou je niet verwachten hè? Toch is het zo! Het is een zogenaamde vruchtgroente. Desondanks telt deze vruchtgroente gewoon mee voor de richtlijn voor het eten van 250 gram groente per dag.

Welke soort?

Er zijn drie soorten: het bekendste is de Hass-variant met zijn donkere, bobbelige schil. Je hebt ook nog de gladde groene variant en de mini-avocado.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Avocado toast

Je ziet ze vast regelmatig staan in de supermarkt: mensen die iedere avocado uit de bak pakken en er zachtjes in knijpen. Dit is niet voor niets, want dit is een prima manier om te bepalen of hij rijp is. Als hij een beetje meegeeft als je er zachtjes op drukt, is hij rijp.

Bewaar een avocado niet in de koelkast maar wel koel. Een halfje over? Die kun je wel prima in de koelkast bewaren. Verpak de groente in een bakje, besprenkel hem met wat citroensap en laat het liefste de pit erin zitten, zo verkleurt de groente minder snel.

Als de avocado rijp is wanneer je hem koopt, leg hem dan niet naast appels, peren of bananen. Deze vruchten scheiden ethyleengas af waardoor de rijping van een avocado sneller gaat. Is hij nog niet rijp, dan is het natuurlijk juist wél handig om hem naast deze vruchten op de fruitschaal te bewaren!

Avocado gezond?

Volgens healthyvega.nl wel! Hoewel avocado’s veel calorieën en vet bevatten, zijn ze zeker gezond. De vetten in deze vruchtgroente zijn namelijk enkelvoudig onverzadigde vetten waardoor ze een gunstig effect hebben op je cholesterol. Daarnaast bevatten ze veel vezels, wat weer goed is voor je stoelgang. Mede hierdoor, en door het hoge gehalte aan eiwitten, zorgt deze vruchtgroente voor een lang verzadigd gevoel.

Ook is de avocado een echt vitaminebommetje: rijk aan vitamine B, vitamine C, vitamine E en vitamine K: goed voor sterke botten. Daarnaast zitten er veel minelaren in: kalium, magnesium, koper, foliumzuur en ijzer.

Wat te doen met een restje avocado?

Het is het lekkerste om deze vruchtgroente zo snel mogelijk op te eten. Om verkleuring tegen te gaan wordt wel aangeraden om ze te besprenkelen met citroensap, en hoewel dat wel iets helpt zal een avocado altijd snel verkleuren. Snel opeten dus! Gelukkig is dat geen probleem, je kunt een restje eenvoudig verwerken tot een lekker tussendoortje of lunch. Combineer met wat gehalveerde tomaatjes en mozzarella en eventueel wat pesto en je hebt een lekker tussendoortje. Met wat sla erbij en eventueel wat gerookte kip heb je een lekkere lunchsalade. Je kunt de avocado ook fijnprakken en er een boterham mee besmeren, lekker met wat tomaatjes of geschaafde parmezaan. Of prak het fijn met wat peper, zout en zure room voor een lekkere dip voor chips of worteltjes.

Recepten met avocado

Tonijnwrap met avocado

Ik ben gek op deze romige, groene vruchtgroente. Hij is superveelzijdig. Smeer hem op brood, verwerk hem in een salade of maak er guacamole van… Ik heb dan ook al heel wat recepten online staan waarin deze groente is verwerkt. Onder andere:

Bekijk hier al mijn recepten met avocado.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter