Ik vertel je graag wat meer over de bescheiden bleekselderij. Waar je op moet letten bij het kopen van de groente, hoe je hem het beste kunt bewaren, én natuurlijk geef ik je ook lekkere recepten met deze groente!
Bleekselderij
Deze stengelgroente wordt vaak rauw geserveerd. Je kunt hem namelijk prima verwerken in salades of als snackgroente met een dipsausje. Ook is het een echte smaakmaker in soepen en sauzen. Je kunt bleekselderij ook ‘op zichzelf’ eten, gesmoord of gegratineerd met een bechamelsaus bijvoorbeeld.
Kopen, Bewaren & Bereiden
Kies een bosje bleekselderij met mooie stevige, gave stengels. De bladeren moeten nog heldergroen zijn. Je kunt het bosje na aanschaf het beste in de koelkast bewaren. Na aankoop is de bos nog ongeveer een week houdbaar.
Maak bleekselderij schoon door de onderkant eraf te snijden en de groente goed te wassen. Check of er taaie ‘draden’ aan de stengels zitten en verwijder deze zo nodig. Daarna kun je de groente verwerken. Enkele bereidingstijden:
- Roerbakken: 6 minuten
- Koken: 10-12 minuten
- Stomen: 20-25 minuten
Bleekselderij gezond?
Jazeker! Volgens gezondheidsnete.nl zeker. De groente is rijk aan vitamine A, goed voor je weerstand en gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden en huid. De groente bevat ook veel kalium, wat goed is voor je bloeddruk en je spieren.
Restje bleekselderij over?
Heb je één of meerdere stengels van deze groente over? No problem! Je kunt de stengels wassen en rauw eten als snack. Het is dan wel lekker om er een dipsausje bij te maken. Dit kun je doen door wat yoghurt en mayonaise te mengen en op smaak te brengen met kruiden. Rauw kun je een fijngesneden stengel ook verwerken in een salade. Lekker in combinatie met appel of mandarijn.
Als je een pastasaus gaat koken, kun je deze groente daar ook prima in verwerken. Je kunt de groente ook in halve maantjes snijden en invriezen. Daarna is het niet meer geschikt om rauw te eten, maar kun je het nog wel verwerken in pastasaus.
Recepten met bleekselderij
Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze groente niet heel vaak op tafel zet, maar in sommige sauzen, salades en soepen en andere gerechten verwerk ik hem regelmatig. Een paar recepten:
- Bolognesesaus
- Kip Cacciatore
- Bloemkoolsoep
- Kaasfondue
- Een restje bleekselderij over? Serveer met een lekkere dip! Klik hier voor het recept.
Nog geen reacties