Menu
tips & trucs

Bleekselderij – bewaren, bereiden en recepten met bleekselderij

Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Ik schreef al eerder over o.a. aubergine en avocado. Vandaag gaan we naar de volgende groente in het alfabet: bleekselderij.

Bleekselderij

Deze stengelgroente wordt vaak rauw geserveerd. Je kunt hem namelijk prima verwerken in salades of als snackgroente met een dipsausje. Ook is het een echte smaakmaker in soepen en sauzen. Je kunt bleekselderij ook ‘op zichzelf’ eten, gesmoord of gegratineerd met een bechamelsaus bijvoorbeeld.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Kies een bosje bleekselderij met mooie stevige, gave stengels. De bladeren moeten nog heldergroen zijn. Je kunt het bosje na aanschaf het beste in de koelkast bewaren. Na aankoop is de bos nog ongeveer een week houdbaar.

Maak bleekselderij schoon door de onderkant eraf te snijden en de groente goed te wassen. Check of er taaie ‘draden’ aan de stengels zitten en verwijder deze zo nodig. Daarna kun je de groente verwerken. Enkele bereidingstijden:

  • Roerbakken: 6 minuten
  • Koken: 10-12 minuten
  • Stomen: 20-25 minuten

Bleekselderij gezond?

Jazeker! Volgens gezondheidsnete.nl zeker. De groente is rijk aan vitamine A, goed voor je weerstand en gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden en huid. De groente bevat ook veel kalium, wat goed is voor je bloeddruk en je spieren.

Restje bleekselderij over?

Heb je één of meerdere stengels van deze groente over? No problem! Je kunt de stengels wassen en rauw eten als snack. Het is dan wel lekker om er een dipsausje bij te maken. Dit kun je doen door wat yoghurt en mayonaise te mengen en op smaak te brengen met kruiden. Rauw kun je een fijngesneden stengel ook verwerken in een salade. Lekker in combinatie met appel of mandarijn.

Als je een pastasaus gaat koken, kun je deze groente daar ook prima in verwerken. Je kunt de groente ook in halve maantjes snijden en invriezen. Daarna is het niet meer geschikt om rauw te eten, maar kun je het nog wel verwerken in pastasaus.

Recepten met bleekselderij

Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze groente niet heel vaak op tafel zet, maar in sommige sauzen, salades en soepen verwerk ik hem regelmatig. Een paar recepten:

Een restje bleekselderij over? Serveer met een lekkere dip! Klik hier voor het recept.

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter