Menu
tips & trucs

Broccoli – bewaren, bereiden en recepten met broccoli en bimi

Oosterse bimi met gambas en sesam

Broccoli komt oorspronkelijk uit Zuid-ItaliĆ« en wordt dan ook in veel Italiaanse gerechten gebruikt. Zelf eet ik hem graag in pasta, lekker in combinatie met zalm! Hij doet het echter ook heel goed in Oosterse recepten. Zo vind ik het heel lekker om hem te roerbakken met biefstuk, jum!

Broccoli

Naast de gewone soort bestaat er ook een ‘baby-variant’: bimi. Dit is een kruising tussen broccoli en kailan. Hij lijkt veel op broccoli maar de stengel is langer en dunner en de smaak is ook anders, wat milder. De smaak van bimi wordt vaak wel omschreven als asperge-achtig.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Broccolisoep

De kool moet gaaf en mooi donkergroen zijn. Als hij geel begint te worden, kun je hem beter laten liggen. Bij bimi is het belangrijk dat de stengels niet te houtig zijn.

In de groentelade van je koelkast blijven beide koolsoorten ongeveer een week goed. Voor je de groente gaat bereiden was je deze in ruim koud water. Snijd eventuele gele plekken weg. Verwijder de buitenste bladeren en schil de steel van de broccoli als je die mee gaat koken. De steel is namelijk ook prima eetbaar! Snijd bij bimi het onderkantje van de steel eraf.

Je kunt deze groenten op veel manieren bereiden:

 • Koken: ca 3 minuten
 • Roerbakken: ca 5 minuten (bimi een minuut korter)
 • Smoren: ca 6 minuten (bimi een minuut korter)
 • Stomen: ca 6 minuten (bimi 2 minuten korter)

Broccoli gezond?

Absoluut! Volgens ahealthylife.nl bevat deze supergroente natuurlijke anti-oxidanten. Er zit veel vitamine A, C en E in. Daarnaast beschermt het je lichaam tegen allerlei naars: kanker, hart- en vaatziekten, een hoog cholesterol, artrose… En dankzij de aanwezigheid van vitamine K en calcium is het ook goed voor sterke botten. Meer dan genoeg redenen om deze groene superfoods regelmatig op tafel te zetten.

Restje broccoli over?

Geen probleem! Je kunt gekookte broccoli goed verwerken in een lunchsalade de volgende dag. Of vries het in om later te gebruiken.

Rauwe broccoli kun je de volgende dag verwerken in verschillende gerechten. Ga je bijvoorbeeld een ovenschotel eten, een roerbakgerecht of pasta? Vaak kun je deze groente er dan prima aan toevoegen!

Recepten met broccoli

Curry met zalm en kokos

Het aantal recepten met broccoli en bimi wordt steeds groter, want deze lekkere groenten laten zich uitstekend verwerken in heel veel recepten… Wat denk je bijvoorbeeld van:

2 Reacties

 • Sandra
  21 februari 2018 at 10:56

  Broccoli heerlijk maar bimi ook! En variƫren heel belangrijk! Buiten gezond eten.

  Reply
 • Anne-Marie
  13 juni 2016 at 14:25

  Ik vind broccoli eigenlijk alleen maar lekker als het is roergebakken. Bimi heb ik nog niet geprobeerd.

  Reply

Laat een reactie achter