Menu
tips & trucs

Aardappels – bewaren, bereiden en recepten met aardappel

Aardappelgratin met ui

Opmerkelijk is dat in vrijwel alle landen behalve Nederland, de aardappel als groente wordt gezien (wij zien het meestal als eenzelfde ‘vul’voedingsmiddel als rijst, pasta en peulvruchten). Maar omdat dit zo’n belangrijk onderdeel is van de Nederlandse keuken, gebruik ik hem toch om deze serie artikelen over groenten mee af te trappen.

De aardappel

Voor veel Nederlanders zijn aardappels nog steeds de basis van de maaltijd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet dol ben op gekookte aardappels. Daarentegen ben ik dat zeker wel op gebakken aardappeltjes (zowel uit de oven als uit de pan), frietjes en puree! 

Welke soort?

Aardappelpuree

Aardappels zijn ruwweg in twee soorten te onderscheiden: kruimig en vastkokend. Kruimige piepers zijn na bereiding – what’s in a name – kruimelig en deze zijn dan ook perfect als je aardappelpuree gaat maken. Een bekende kruimige aardappel is de Doré of de Eigenheimer.

Vastkokende piepers daarentegen blijven vrij ‘vast’ na het koken. Deze zijn een must als je friet gaat maken, maar zijn ook lekker gekookt of gebakken (het is trouwens ook dé pieper om te gebruiken als je aardappelsalade gaat maken. De bekendste vastkokende varianten zijn de Opperdoezer Ronde en de Nicola.

Als gulden middenweg bestaan er ook nog ‘iets kruimige’ soorten die je zowel kunt koken, bakken als pureren. Dit zijn bijvoorbeeld de Bildstar, Malta– en Cyprus-aardappels.

Aardappels bewaren

Aardappels worden vaak verkocht in een plastic zak maar dat is niet de beste manier om ze te bewaren. Haal ze uit de zak en bewaar ze ergens waar ze kunnen ademen (zelf gebruik ik hier een stalen mandje voor, met op de bodem krantenpapier). Bewaar ze koel, donker en droog, dan blijven ze tot een paar weken goed. Een keukenkastje bijvoorbeeld is een prima plek om ze te bewaren.

Als je merkt dat ze beginnen te kiemen of als de piepers groen beginnen te verkleuren, lijkt het verstandig om ze niet meer te eten. Je kunt hier op gezondheid.be meer over lezen.

Kook- en baktijden

 • Koken: 15-20 minuten
 • Bakken: 10 minuten voorkoken, dan 10 minuten bakken
 • Oven: 45 minuten op 200 graden (dit kan ook in aluminiumfolie voor gepofte aardappels). Schep ze regelmatig om.

Zijn aardappels gezond?

(Bron: Voedingscentrum) Ja! Naast koolhydraten, vezels en eiwitten bevatten aardappels vitamines B en C en diverse mineralen: ijzer, magnesium, chroom en zink.

Wat te doen met een restje piepers?

Van een restje gekookte piepers kun je bijvoorbeeld viskoekjes maken. Wat wij zelf thuis wel eens deden: de gekookte exemplaren de volgende dag opbakken in een koekenpan in wat olie. Dat was ook altijd erg lekker, dan werden ze een klein beetje krokant. Of verwerk een overgebleven pieper in een soep, daar wordt je soep gebonden van. Meer tips om een restje piepers te verwerken vind je in dit artikel.

Recepten met aardappel

Aardappelsalade met gerookte zalm

Een paar lekkere recepten met aardappel:

Bekijk hier al mijn recepten met aardappel.

2 Reacties

 • Anne-Marie
  13 april 2016 at 05:23

  Aardappels eten wij niet vaak hier in huis, althans niet gekookt. Wel lekker in stamppotjes, gebakken en gepoft! Ben benieuwd naar de rest van de serie (ben een slechte groente-eter kan ik je vast verklappen).

  Reply
 • Eef
  11 april 2016 at 19:05

  Super leuk artikel! Had vanmiddag al even een stukje gelezen en nu de rest. Ik zeg meer van deze ode aan… Erg leuk én leerzaam :)

  Reply

Laat een reactie achter