tips & trucs

Aardappels – bewaren, bereiden en recepten met aardappel

Aardappelgratin met ui

Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Vandaag in de spotlight: de goede oude aardappel. Hoe kun je ze het beste bewaren en bereiden, en natuurlijk krijgen jullie er ook tips voor lekkere recepten bij.

De aardappel

Voor veel Nederlanders is de aardappel nog steeds de basis van de maaltijd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet dol ben op gekookte aardappels. Daarentegen ben ik dat zeker wel op gebakken aardappeltjes (zowel uit de oven als uit de pan), frietjes en puree! Opmerkelijk is dat in vrijwel alle landen behalve Nederland, de aardappel als groente wordt gezien (wij zien het meestal als eenzelfde ‘vul’voedingsmiddel als rijst, pasta en peulvruchten). Maar omdat dit zo’n belangrijk onderdeel is van de Nederlandse keuken, gebruik ik de aardappel toch om deze ‘Ode aan…’ serie mee af te trappen.

Welke soort?

Aardappels zijn ruwweg in twee soorten te onderscheiden: kruimig en vastkokend. Kruimige aardappels zijn na bereiding – what’s in a name – kruimelig en deze aardappels zijn dan ook perfect als je aardappelpuree gaat maken. Een bekende kruimige aardappel is de Doré of de Eigenheimer. Vastkokende aardappels zijn een must als je friet gaat maken, maar zijn ook lekker gekookt of gebakken (ook dé aardappel als je aardappelsalade gaat maken. De bekendste vastkokende aardappels zijn de Opperdoezer Ronde en de Nicola. Als gulden middenweg bestaan er ook nog ‘iets kruimige’ aardappels die je zowel kunt koken, bakken als pureren. Dit zijn bijvoorbeeld Bildstar, Malta– en Cyprus-aardappels.

Aardappels bewaren

Aardappels worden vaak verkocht in een plastic zak maar dat is niet de beste manier om ze te bewaren. Haal ze uit de zak en bewaar ze ergens waar ze kunnen ademen (zelf gebruik ik een stalen mandje met op de bodem krantenpapier). Bewaar ze koel en droog, dan blijven ze tot een paar weken goed.

Aardappels bereiden

  • Koken: 20 minuten
  • Bakken: 10 minuten  voorkoken, dan 10 minuten bakken
  • Oven: 45 minuten op 200 graden (dit kan ook in aluminiumfolie voor gepofte aardappels)

Aardappels gezond?

(Bron: Voedingscentrum) Ja! Naast koolhydraten, vezels en eiwitten bevatten aardappels vitamines B en C en diverse mineralen: ijzer, magnesium, chroom en zink.

Recepten met aardappel

Gebakken aardappels met gremolata

Een paar lekkere recepten met aardappel:

Bekijk hier al mijn recepten met aardappel.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Anne-Marie

    Aardappels eten wij niet vaak hier in huis, althans niet gekookt. Wel lekker in stamppotjes, gebakken en gepoft! Ben benieuwd naar de rest van de serie (ben een slechte groente-eter kan ik je vast verklappen).

    13 april 2016 at 05:23
  • Reply Eef

    Super leuk artikel! Had vanmiddag al even een stukje gelezen en nu de rest. Ik zeg meer van deze ode aan… Erg leuk én leerzaam :)

    11 april 2016 at 19:05
  • Reactie achterlaten