Voor veel Nederlanders zijn aardappels nog steeds de basis van de maaltijd. Dat is niet zo gek, want die goede oude pieper is een super veelzijdig ingrediënt. Je kunt ‘m koken, bakken, frituren….
Inhoudsopgave
De aardappel
Opmerkelijk is dat in vrijwel alle landen behalve Nederland, de aardappel als groente wordt gezien (wij zien het meestal als eenzelfde ‘vul’voedingsmiddel als rijst, pasta en peulvruchten).
Welke soorten zijn er?


Aardappels zijn ruwweg in twee soorten te onderscheiden: kruimig en vastkokend.
Kruimige aardappelen
Kruimige piepers zijn na bereiding – what’s in a name – kruimelig en deze zijn dan ook perfect als je aardappelpuree gaat maken. Een bekende kruimige aardappel is de Doré of de Eigenheimer.
Vastkokende aardappelen
Vastkokende piepers daarentegen blijven vrij ‘vast’ na het koken. Deze zijn een must als je friet gaat maken, maar zijn ook lekker gekookt of gebakken (het is trouwens ook dé pieper om te gebruiken als je aardappelsalade gaat maken. De bekendste vastkokende varianten zijn de Opperdoezer Ronde en de Nicola.
Als gulden middenweg bestaan er ook nog ‘iets kruimige’ soorten die je zowel kunt koken, bakken als pureren. Dit zijn bijvoorbeeld de Bildstar, Malta– en Cyprus-aardappels.
Aardappels bewaren


Aardappels worden vaak verkocht in een plastic zak maar dat is niet de beste manier om ze te bewaren. Haal ze direct na aankoop uit de zak en bewaar ze ergens waar ze kunnen ademen (zelf gebruik ik hier een stalen mandje voor, met op de bodem krantenpapier). Bewaar ze koel, donker en droog, dan blijven ze tot een paar weken goed. Een keukenkastje bijvoorbeeld is een prima plek om ze te bewaren.
Als je merkt dat ze beginnen te kiemen of als de piepers groen beginnen te verkleuren, lijkt het verstandig om ze niet meer te eten. Je kunt hier op gezondheid.be meer over lezen.
Kook- en baktijden
- Koken: 15-20 minuten. Schil de aardappelen, snijd ze eventueel wat kleiner en kook ze gaar in water met wat zout. Door er met een vork in te prikken merk je gauw genoeg of ze zo gaar zijn als je wilt.
- Bakken: 10 minuten voorkoken, dan 10 minuten bakken in olie of boter, met wat zout.
- Oven: 45 minuten op 200 graden (dit kan ook in aluminiumfolie voor gepofte aardappels). Schep ze regelmatig om.
Reken per persoon op ongeveer 250 gram aardappels.
Wat kun je er allemaal mee?
Koken
Gekookte piepers zijn een prima bijgerecht. In combinatie met een stukje vlees(vervanger) of vis en wat groenten heb je een complete maaltijd. Lekker met jus!
Bakken
Ditzelfde geldt voor gebakken exemplaren. Lekker met een vlees(vervanger), vis en wat groenten of een frisse salade.
Frituren


Misschien wel de meest geliefde bereiding van de pieper: gefrituurd tot patat / friet! Heerlijk als maaltijd met een gefrituurde snack erbij, maar ook een lekker bijgerecht bij stoofvlees recepten bijvoorbeeld.
Gratineren
Het is ook erg lekker om de aardappels in dunne schijfjes te snijden en ze te combineren met room en kaas. In de oven maak je er dan een heerlijke aardappelgratin van.
Pureren
Nadat de piepers zijn gekookt kun je ze fijnstampen of door een pureeknijper halen om er heerlijke aardappelpuree van te maken. Zalig bij stoofvlees, zoals boeuf bourguignon.
Roosteren


In de oven geroosterde aardappeltjes zijn ontzettend lekker als bijgerecht in combinatie met een stukje vlees(vervanger) of vis en wat groenten. Vooral aardappels met gremolata als topping zijn een echte aanrader!
Zijn aardappels gezond?
(Bron: Voedingscentrum) Ja! Naast koolhydraten, vezels en eiwitten bevatten aardappels vitamines B en C en diverse mineralen: ijzer, magnesium, chroom en zink.
Wat te doen met een restje piepers?
Van een restje aardappels kun je bijvoorbeeld viskoekjes maken. Wat wij zelf thuis wel eens deden: de gekookte exemplaren de volgende dag opbakken in een koekenpan in wat olie. Dat was ook altijd erg lekker, dan werden ze een klein beetje krokant. Of verwerk een overgebleven pieper in een soep, daar wordt je soep gebonden van.
Gebakken of geroosterde exemplaren kun je de volgende dag nog prima even opbakken in de pan.
Recepten met aardappel


Een paar lekkere recepten met aardappel:
Bekijk hier al mijn recepten met aardappel.
2 Reacties
Anne-Marie
13 april 2016 at 05:23Aardappels eten wij niet vaak hier in huis, althans niet gekookt. Wel lekker in stamppotjes, gebakken en gepoft! Ben benieuwd naar de rest van de serie (ben een slechte groente-eter kan ik je vast verklappen).
Eef
11 april 2016 at 19:05Super leuk artikel! Had vanmiddag al even een stukje gelezen en nu de rest. Ik zeg meer van deze ode aan… Erg leuk én leerzaam :)