Menu
tips & trucs

Aardappels – bewaren, bereiden en recepten met aardappel

Aardappelgratin met ui

Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Vandaag in de spotlight: de goede oude aardappel. Hoe kun je ze het beste bewaren en bereiden, en natuurlijk krijgen jullie er ook tips voor lekkere aardappel recepten bij.

De aardappel

Voor veel Nederlanders is de aardappel nog steeds de basis van de maaltijd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet dol ben op gekookte aardappels. Daarentegen ben ik dat zeker wel op gebakken aardappeltjes (zowel uit de oven als uit de pan), frietjes en puree! Opmerkelijk is dat in vrijwel alle landen behalve Nederland, de aardappel als groente wordt gezien (wij zien het meestal als eenzelfde ‘vul’voedingsmiddel als rijst, pasta en peulvruchten). Maar omdat dit zo’n belangrijk onderdeel is van de Nederlandse keuken, gebruik ik de aardappel toch om deze serie over groenten mee af te trappen.

Welke soort?

Aardappelpuree

Aardappels zijn ruwweg in twee soorten te onderscheiden: kruimig en vastkokend. Kruimige aardappels zijn na bereiding – what’s in a name – kruimelig en deze aardappels zijn dan ook perfect als je aardappelpuree gaat maken. Een bekende kruimige aardappel is de Doré of de Eigenheimer. Vastkokende aardappels zijn een must als je friet gaat maken, maar zijn ook lekker gekookt of gebakken (ook dé aardappel als je aardappelsalade gaat maken. De bekendste vastkokende aardappels zijn de Opperdoezer Ronde en de Nicola. Als gulden middenweg bestaan er ook nog ‘iets kruimige’ aardappels die je zowel kunt koken, bakken als pureren. Dit zijn bijvoorbeeld Bildstar, Malta– en Cyprus-aardappels.

Aardappels bewaren

Aardappels worden vaak verkocht in een plastic zak maar dat is niet de beste manier om ze te bewaren. Haal ze uit de zak en bewaar ze ergens waar ze kunnen ademen (zelf gebruik ik een stalen mandje met op de bodem krantenpapier). Bewaar ze koel, donker en droog, dan blijven ze tot een paar weken goed.

Aardappels bereiden

  • Koken: 20 minuten
  • Bakken: 10 minuten voorkoken, dan 10 minuten bakken
  • Oven: 45 minuten op 200 graden (dit kan ook in aluminiumfolie voor gepofte aardappels). Schep ze regelmatig om.

Aardappels gezond?

(Bron: Voedingscentrum) Ja! Naast koolhydraten, vezels en eiwitten bevatten aardappels vitamines B en C en diverse mineralen: ijzer, magnesium, chroom en zink.

Wat te doen met een restje aardappels?

Van een restje gekookte piepers kun je bijvoorbeeld viskoekjes maken. Of verwerk ze in een soep, daar wordt je soep gebonden van. Meer tips om een restje te verwerken vind je in dit artikel.

Recepten met aardappel

Aardappelsalade met gerookte zalm

Een paar lekkere recepten met aardappel:

Bekijk hier al mijn recepten met aardappel.

2 Reacties

  • Anne-Marie
    13 april 2016 at 05:23

    Aardappels eten wij niet vaak hier in huis, althans niet gekookt. Wel lekker in stamppotjes, gebakken en gepoft! Ben benieuwd naar de rest van de serie (ben een slechte groente-eter kan ik je vast verklappen).

    Reply
  • Eef
    11 april 2016 at 19:05

    Super leuk artikel! Had vanmiddag al even een stukje gelezen en nu de rest. Ik zeg meer van deze ode aan… Erg leuk én leerzaam :)

    Reply

Laat een reactie achter