Knolselderij is niet de mooiste groente om te zien, maar het is wel een erg lekkere én ontzettend veelzijdige groente. Je kunt ‘m op talloze manieren bereiden, en de neutrale, aardse smaak komt in veel (vooral herfstige en winterse) recepten goed tot zijn recht.
Knolselderij
Deze stevige knolgroente heeft een lekkere aardse smaak. Hij doet het dan ook vooral goed in de herfst en winter. Dat komt goed uit, want vanaf september is deze knol verkrijgbaar van Hollandse teelt.
Knolselderij combineert goed met andere najaars- of wintergroenten zoals pompoen, winterpeen, pastinaak en aardappels. Je kunt deze knolgroente verwerken in bijvoorbeeld soepen (erwtensoep!)
Je kunt hem natuurlijk ook op zichzelf eten. Maak er bijvoorbeeld frietjes van, of puree. Zelfs rauw in een salade is deze groente erg lekker!
Kopen, Bewaren & Bereiden
Kies voor een mooi stevige, zware knol. Zit er nog blad aan? Dan moet dit mooi groen zijn. Je kunt een knolselderij het beste op een droge en donkere plaats bewaren. Dan blijft hij meerdere weken goed. Je kunt hem ook invriezen: schil de knol, snijd in stukjes en blancheer deze vijf minuten. Vries ze daarna in.
Je kunt deze knolgroente op verschillende manieren bereiden:
- Rauw (geraspt, lekker in salades)
- Koken (ca 15 minuten, tip: voeg wat azijn of citroensap toe aan het water, dit gaat verkleuring tegen)
- Stoven (ca 30 minuten)
- In de oven (200 graden, 20-40 minuten)
Knolselderij gezond?
Zeker! Volgens vullenofvoeden.nl is knolselderij heel gezond. Zo is de knol een bron van vitamine C, goed voor je weerstand. Ook bevat deze knol kalium: goed voor je bloeddruk. De Vitamine K in de knol is weer goed voor stevige botten. Knolselderij is daarnaast relatief rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Die zijn belangrijk voor de stoelgang en de opname van andere voedingsstoffen.
Wat te doen met een restje knolselderij?
Heb je een stukje van de knol over en weet je niet zo goed wat je ermee kunt doen? Deze neutrale groente kun je gelukkig goed in verschillende gerechten verwerken.
Je kunt blokjes van de groenten meekoken bij verschillende soepen bijvoorbeeld. Door zijn neutrale smaak kan dat bij veel soepen die je een beetje gebonden wilt maken. Denk aan mosterdsoep bijvoorbeeld.
Je kunt de groente ook verwerken in een ovenschotel, rooster hem samen met wat andere (knol)groenten zoals aardappel of bietjes. Lekker als bijgerecht.
Recepten met knolselderij
Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze groente nog niet zo vaak eet, er staan dan ook weinig recepten met knolselderij op mijn blog. Gelukkig koken mijn collega-bloggers er wel regelmatig mee! Een paar lekkere recepten:
2 Reacties
Anne-Marie
5 juli 2016 at 15:10Ik moet eerlijk zeggen dat ik knolselderij alleen maar eet in de erwtensoep. Vind de smaak ook best wel overheersend. Ik varieer ook echt te weinig met groente….
Marijke
4 juli 2016 at 19:40Wat leuk dit! Ik heb nog nooit knolselderij gegeten. Goed idee om wat meer te variëren met groente. Doe ik ook te weinig.