Menu
tips & trucs

Kool – bewaren, bereiden en recepten met kool

Rode koolsalade

Kool is natuurlijk een breed begrip, in dit artikel vertel ik je meer over de volgende koolsoorten: spitskool, rodekool, witte kool, koolrabi en koolraap, paksoi en Chinese kool.

Deze groentes kunnen het hele jaar door!

Ben jij een liefhebber van deze groenten? Ik wel! En het leuke is dat je deze groente eigenlijk het hele jaar door kunt eten. In de winter vind ik bijvoorbeeld rodekool met appeltjes heerlijk, en in de zomer vind ik coleslaw erg lekker. Of een heerlijke lunchsalade op basis van deze groente. Atjar is ook favoriet, heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld nasi. En bij het roerbakken gebruik ik regelmatig een paksoi.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Gevulde koolrolletjes met rijst en gehakt
Chinese koolrolletjes met gehakt

Bij witte-, rode- en spitskool moeten de kolen mooi gesloten zijn. De bladeren moeten er gaaf uitzien en de groente moet stevig aanvoelen. Koop je een koolraap? Let er dan op dat er geen lelijke plekken op zitten. Bij paksoi en Chinese kool geldt hetzelfde.

Bewaar kolen op een koele, donkere plaats (niet in de koelkast). Spitskool is enkele dagen houdbaar. Wittekool, rodekool en koolraap kun je ongeveer twee weken bewaren. Koolrabi, paksoi en Chinese kool kun je wel het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Koolrabi en Chinese kool zijn dan ongeveer een week houdbaar, paksoi een paar dagen.

Haal bij het schoonmaken eventuele lelijke bladeren weg en verwijder de harde kern en waar nodig een houtige onderkant, die zijn niet lekker. Snijd de groente in reepjes en was deze.

Je kunt de volgende bereidingstijden hanteren:

  • Koken: paksoi en Chinese kool 5 minuten, witte- en spitskool 10 minuten, rodekool en koolrabi 15 minuten, koolraap 15-20 minuten
  • Roerbakken: paksoi en Chinese kool 5 minuten, witte-, rode- en spitskool 6-10 minuten

Tip: kook de groente niet te lang, want dan ontstaat die typische ‘koollucht’. Niet lekker, en bovendien is het ook gezonder om de groente kort te koken in verband met vitaminebehoud.

Paksoi, Chinese kool, spitskool, witte en rodekool zijn rauw ook erg lekker in een salade. Snijd ze in ragfijne reepjes voor een crunchy bite in je salade.

Kool gezond?

Absoluut, zo bevat paksoi vitamine A en C, en Chinese kool, koolraap en koolrabi bevatten ook veel vitamine C. In koolraap en koolrabi zit ook foliumzuur, dus als je zwanger bent of dit wilt worden is dit een goede keuze.

Wat te doen met een restje kool?

De meeste van de genoemde soorten zijn vrij neutraal van smaak, waardoor je ze in veel gerechten kunt verwerken. Neem ze bijvoorbeeld mee in een roerbakgerecht. Ook kun je ze verwerken tot een salade, lekker als lunch of bijgerecht.

Kun je ze echt niet snel verwerken? Dan kun je de groente altijd fijnsnijden en inmaken tot zoetzuur. Lekker als bijgerecht bij nasi!

Recepten met kool

Ovenschotel met spitskool en gehakt
Ovenschotel gehakt/spitskool

Een paar suggesties:

Tip: de bladeren van de grotere kolensoorten zijn heel geschikt om een gerechtje in te serveren!

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter