tips & trucs

Kool – bewaren, bereiden en recepten met kool

Rode koolsalade

Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Ik schreef al eerder over o.a. knolselderij en komkommer. Vandaag gaan we naar de volgende groente in het alfabet: kool.

Kool

Kool is natuurlijk een breed begrip, in deze ‘ode aan’ heb ik het over spitskool, rodekool, witte kool, koolrabi en koolraap, paksoi en Chinese kool. Ben jij een liefhebber van deze soorten? Ik wel! In de winter vind ik rodekool met appeltjes heerlijk, en in de zomer vind ik coleslaw erg lekker. Atjar is ook favoriet, en bij het roerbakken gebruik ik regelmatig een paksoi.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Bij witte-, rode- en spitskool moeten de kolen mooi gesloten zijn. De bladeren moeten er gaaf uitzien en de kool moet stevig aanvoelen. Koop je een koolraap? Let er dan op dat er gen lelijke plekken op zitten. Bij paksoi en Chinese kool geldt hetzelfde.

Bewaar kolen op een koele, donkere plaats (niet in de koelkast). Spitskool is enkele dagen houdbaar. Wittekool, rodekool en koolraap kun je ongeveer twee weken bewaren. Koolrabi, paksoi en Chinese kool kun je wel het beste in de groentelade van de koelkast. Koolrabi en Chinese kool zijn dan ongeveer een week houdbaar, paksoi een paar dagen.

Haal bij het schoonmaken eventuele lelijke bladeren weg en verwijder de harde kern en waar nodig een houtige onderkant, die zijn niet lekker. Snijd de groente in reepjes en was deze.

Je kunt de volgende bereidingstijden hanteren:

  • Koken: paksoi en Chinese kool 5 minuten, wittekool en spitskool 10 minuten, rodekool en koolrabi 15 minuten, koolraap 15-20 minuten
  • Roerbakken: paksoi en Chinese kool 5 minuten, wittekool, rodekool en spitskool 6-10 minuten

Tip: kook de groente niet te lang, want dan ontstaat die typische ‘koollucht’. Niet lekker, en bovendien is het ook gezonder om de groente kort te koken in verband met vitaminebehoud.

Paksoi, Chinese kool, witte kool, rodekool en spitskool zijn rauw ook erg lekker in een salade.

Kool gezond?

Absoluut, zo bevat paksoi vitamine A en C, en Chinese kool, koolraap en koolrabi bevatten ook veel vitamine C. In koolraap en koolrabi zit ook foliumzuur, dus als je zwanger bent of wilt worden is dit een goede keuze.

Recepten met kool

Hmm, ik heb eigenlijk helemaal niet zoveel recepten met kool op mijn blog staan. Toch een paar suggesties:

Tip: de bladeren van witte kool en spitskool zijn heel geschikt om een gerechtje in te serveren!

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten