Menu
tips & trucs

Mais – bewaren, bereiden en recepten met mais

Maiskoekjes met bacon en guacemole

Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Ik schreef al eerder over o.a. komkommer en kool. Vandaag gaan we naar de volgende groente in het alfabet: mais.

Mais

Ik ben een liefhebber van de Tex-Mex keuken dus ik eet regelmatig mais. Vooral in wraps of burrito’s vind ik ze heerlijk, maar ook in een goede chili bijvoorbeeld. Wist je trouwens dat mais ook erg lekker is in soepen of salades? En vergeet natuurlijk de klassieke hele maiskolf met boter en een snufje zout niet, bij voorkeur bereid op de barbecue! Daarnaast is mais natuurlijk de basis van popcorn, en er worden ook tortilla’s en cornflakes van gemaakt. Last but not least hebben we nog polenta: maismeel.

Leuk weetje: mais is eigenlijk helemaal geen groente, maar een graansoort.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Als je een verse maiskolf koopt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk op te eten. Nadat een kolf is geoogst, wordt de suiker namelijk langzaam omgezet in zetmeel. Hij wordt dus snel minder zoet. Let er bij het kopen op dat de korrels mooi dik en geel zijn. Verwijder bladeren en ‘draden’ van de kolf en snijd de stengel eraf. Wil je de korrels van de maiskolf afhalen? Zet de kolf dan rechtop in een ruime schaal en snijd de korrels van boven naar beneden los met een mes.

Wil je de hele maiskolf bereiden? Houdt dan de volgende bereidingstijden aan:

  • Koken: 10-15 minuten
  • Grillen: 10 minuten voorkoken, daarna 5-10 minuten grillen
  • BBQ: 10-15 minuten voorkoken, 8 minuten roosteren

Mais gezond?

Deze groente heeft zeker gezondheidsvoordelen. Zo bevat mais veel vezels, vitamines en mineralen bevat. Zo zit er relatief veel Vitamine C, B1 en B9 is en bevat het mineralen als kalium en magnesium. Wel is mais vaak genetisch gemodificeerd.

Mais uit een potje of blikje is trouwens net zo gezond als verse. Wel kunnen hier suikers of E-nummers aan toegevoegd zijn, dit staat dan vermeld op de verpakking.

Restje mais over?

Heb je een restje van deze groente over? Geen probleem. Dit kun je de volgende dag bijvoorbeeld verwerken in een lunchsalade. Ook als extra vulling voor fajitas is dit een prima extra smaakmaker.

Recepten met mais

Chili met zoete aardappel

Doordat je deze groente zo makkelijk kunt verwerken in veel gerechten, heb ik inmiddels al heel wat recepten met mais online staan. Een paar favorieten:

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter