Menu
tips & trucs

Paprika – bewaren, bereiden en recepten met paprika

Paprika uit de oven met spinazie

Paprika’s kun je in iedere supermarkt kopen, los of als ‘stoplicht’ worden ze vaak verkocht (een gele, groene en rode bij elkaar). De groene variant smaakt een beetje bitter en kruidig, de gele en rode zijn zoeter. Daarnaast bestaat er ook nog een oranje variant die je wat minder vaak ziet. Deze zie je overigens wel regelmatig in ‘snackformaat’ te koop staan, een lekker en supergezond tussendoortje! Als laatste bestaat er ook nog de puntpaprika, een zoete en langwerpige versie.

Een populaire groente

Ik keek al eventjes uit naar deze editie van ‘Ode aan…’ want paprika is by far één van mijn favoriete groenten. Ze komen hier dan ook bijna wekelijks op tafel: in wraps (met biefstuk, ui, guacamole en zure room, mijn favoriete gerecht), maar ook uit de oven, gevuld met een lekker gehaktmengsel of couscous. En niet te vergeten op pizza, in quiches en als soep. Je begrijpt het: ik hou van paprika!

Kopen, Bewaren & Bereiden

Kies een exemplaar dat er mooi stevig en glanzend uitziet. De schil moet er egaal uitzien, zonder plekjes. Bewaar de paprika koel, maar niet in de koelkast. Je kunt ze ongeveer tot een week na aankoop bewaren.

Als je de groente gaat bereiden, moet je deze eerst even wassen. Snijd daarna de bovenkant eraf en verwijder de zaadlijsten en pitjes. Vervolgens kun je hem in reepjes of blokjes snijden.

Je kunt paprika ook heel goed rauw eten. Lekker, in reepjes gesneden. Je kunt ze zó eten maar ook met een lekker dipsausje van yoghurt, mayonaise en kruiden. Lekker als tussendoortje en een goede manier om richting de 250 gram aanbevolen groenten per dag te komen.

Bereidingtijden:

  • Grillen: 3-5 minuten
  • Roerbakken: 5-7 minuten
  • Stoven: 10 minuten

Is paprika gezond?

Absoluut! Zo lees je op de website van het Voedingscentrum dat ze net als de meeste andere groenten weinig calorieën bevatten, maar wel veel vezels. De groente bevat veel vitamine C (de rode versie twee keer zoveel als de groene!) Het is dus een prima keus om deze smakelijke groente regelmatig op tafel te toveren. Het is een heerlijk veelzijdige groente waar je alle kanten mee op kunt, dus dat zal vast geen probleem zijn!

Wat te doen met een restje paprika?

Heb je een paprika in je voorraadkast liggen die maar niet op komt? Snijd hem in reepjes en serveer als tussendoortje, eventueel met een dipsaus erbij. Dat is altijd een makkelijke manier om deze groente op te maken én het is bovendien een handige manier om wat extra groente te eten.

Je kunt de paprika ook rauw of gegrild verwerken in een salade. Ze zijn ook goed te verwerken in verschillende sauzen (pastasaus) of voeg ze toe als extra groente aan een ovenschotel.

Ook een leuk en lekker idee; snijd de groente in reepjes en maak er pickles van. In dit recept beschrijf ik hoe je dat doet met rode uien, maar met andere groenten werkt het net zo goed. Je kunt deze ingemaakte groente bijvoorbeeld eten als topping op een broodje kaas, of verwerk ze in een salade.

Recepten met paprika

Puntpaprika met geitenkaas en walnoten

Omdat ik zo gek ben op deze groente staan er al heel veel recepten met paprika online. Een paar favorieten:

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter