Menu
tips & trucs

Pompoen – bewaren, bereiden en recepten met pompoen

Risotto met pompoen

Pompoen is een geliefde groente in de herfst en de winter. Geen wonder! Hij is lekker zoet en is daarom zowel bij volwassenen als bij kinderen een groente die graag gegeten wordt. Bovendien kun je hem door de zoete smaak niet alleen in hartige, maar ook in zoete gerechten verwerken. Ik vertel je graag meer over deze heerlijke groente!

Pompoen

Het lijkt wel of deze groente steeds meer aan populariteit begint te winnen. Niet zo gek, want je kunt veel kanten op met deze groente. Verwerk ‘m in een quiche, grill ‘m in de oven, of maak er puree van. Of verwerk hem in zoete gerechten, zoals taart, wafels of pannenkoeken.

Tip: je kunt de pitten van deze groente ook eten. Haal ze uit hun schilletje en rooster ze een paar minuten in een droge koekenpan. Lekker door de yoghurt, in een salade of als topping als je brood bakt!

Kopen, Bewaren & Bereiden

Spaghetti met pompoen
Spaghetti met pompoen

Kies een pompoen die zwaar aanvoelt en die er mooi en onbeschadigd uitziet. Na aankoop kun je hem het beste op een koele plaats bewaren. Zolang je hem niet aansnijd kun je hem zo heel lang bewaren. Weken tot wel maanden! Als de groente eenmaal is aangesneden kun je restjes verpakken in een bijenwasdoek of vershoudfolie. Bewaar de restjes nog maximaal een week in de koelkast.

Als je de groente gaat bereiden, doe je dat als volgt: snijd de pompoen in parten en verwijder de ‘draden’ en zaden binnenin. Je kunt nu de schil eraf snijden, maar als je de groente gaat bakken in de oven is dat niet altijd nodig. Deze wordt dan zacht.

Bereidingstijden:

 • Koken: 5-10 minuten
 • Roerbakken: 5-10 minuten
 • Stomen: 10-20 minuten
 • Smoren: 20-30 minuten
 • Oven: 15-20 minuten (op 200 graden)

Deze bereidingstijden aanhouden bij in stukjes gesneden pompoen!

Pompoen gezond?

Pompoen cheesecake bars
Pompoen cheesecake bars

Absoluut! Op Lekkertafelen.nl lees je dat deze groente bomvol vitaminen (B2 en C), mineralen en anti-oxidanten zit. Ze bevatten ook veel ijzer: interessant voor vegetariërs en veganisten! Daarnaast is hij – net als wortel – goed voor je ogen!

Restje pompoen over?

Een restje geroosterde pompoen is de volgende dag erg lekker in een lunchsalade. Combineer met sla of met linzen bijvoorbeeld, en wat stukjes blauwe kaas en noten. Zalig! Je kunt de blokjes eventueel ook invriezen voor later gebruik.

Als je de restjes tot een puree prakt, kun je er ook weer van alles mee doen. Deze puree is bijvoorbeeld een heerlijke toevoeging aan beslag voor wafels of pannenkoeken.

Recepten met pompoen

Quiche met pompoen - pompoenquiche

Ik ben zelf echt dol op deze groente, en in de wintermaanden komt hij dan ook regelmatig op tafel. Zowel hartig bij het avondeten, als in zoete gerechten overdag. Zelfs ontbijten of lunchen met deze groente lukt prima! Een paar van mijn favoriete recepten met pompoen:

1 Reactie

 • Eef
  8 augustus 2016 at 10:03

  En bedankt, nu heb ik helemaal trek in pompoensoep ;)

  Reply

Laat een reactie achter