Menu
tips & trucs

Pompoen – bewaren, bereiden en recepten met pompoen

Risotto met pompoen

Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Ik schreef al eerder over o.a. mais en paprika. Vandaag gaan we naar de volgende groente in het alfabet: pompoen.

Pompoen

Het lijkt wel of deze groente steeds meer aan populariteit begint te winnen. Niet zo gek, want je kunt veel kanten op met deze groente. Verwerk ‘m in een quiche, grill ‘m in de oven, of maak er puree van. Of verwerk hem in zoete gerechten, zoals taart of pannenkoeken.

Tip: je kunt de pitten van deze groente ook eten. Haal ze uit hun schilletje en rooster ze een paar minuten in een droge koekenpan. Lekker door de yoghurt, in salade of als topping als je brood bakt!

Kopen, Bewaren & Bereiden

Spaghetti met pompoen

Spaghetti met pompoen

Kies een pompoen die zwaar aanvoelt en die er mooi en onbeschadigd uitziet. Na aankoop kun je hem het beste op een koele plaats bewaren. Zolang je hem niet aansnijd kun je hem zo heel lang bewaren. Weken tot wel maanden! Als de groente eenmaal is aangesneden kun je restjes verpakken in vershoudfolie. Bewaar nog maximaal een week in de koelkast.

Snijd de pompoen in parten en verwijder de ‘draden’ en zaden binnenin. Je kunt nu de schil eraf snijden, maar als je de groente gaat grillen in de oven is dat niet nodig. Deze wordt dan zacht.

Bereidingstijden:

 • Koken: 5-10 minuten
 • Roerbakken: 5-10 minuten
 • Stomen: 10-20 minuten
 • Smoren: 20-30 minuten
 • Oven: 15-20 minuten (op 200 graden)

Deze bereidingstijden aanhouden bij in stukjes gesneden pompoen!

Pompoen gezond?

Pompoen cheesecake bars

Pompoen cheesecake bars

Absoluut! Op Lekkertafelen.nl lees je dat deze groente bomvol vitaminen (B2 en C), mineralen en anti-oxidanten zit. Ze bevatten ook veel ijzer: interessant voor vegetariërs en veganisten! Daarnaast is hij – net als wortel – goed voor je ogen!

Restje pompoen over?

Een restje geroosterde pompoen is de volgende dag erg lekker in een lunchsalade. Combineer met sla of met linzen bijvoorbeeld, en wat stukjes blauwe kaas en noten. Zalig! Je kunt de blokjes eventueel ook invriezen voor later gebruik.

Recepten met pompoen

Quiche met pompoen - pompoenquiche

Een paar van mijn favoriete recepten met pompoen:

1 Reactie

 • Eef
  8 augustus 2016 at 10:03

  En bedankt, nu heb ik helemaal trek in pompoensoep ;)

  Reply

Laat een reactie achter