Menu
tips & trucs

Rabarber – bewaren, bereiden en recepten met rabarber

Rabarbercrumble

Rabarber is een echte seizoensgroente. In tegenstelling tot veel groenten die jaarrond goed te verkrijgen zijn (al dan niet geïmporteerd uit het buitenland), vind je deze groente écht alleen tijdens het seizoen in de supermarkt en op de markt. De groente is van grofweg april t/m juli in het seizoen, met mei als topmaand.

In dit artikel vertel ik je graag wat meer over deze friszure groente. Hoe je hem het beste kunt bereiden en bewaren, en natuurlijk ook tips voor lekkere recepten met rabarber!

Meer groenten eten

Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan.

Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Ik schreef al eerder over o.a. pompoen en prei. Vandaag gaan we naar de volgende groente in het alfabet: rabarber.

Rabarber

Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze prachtig roze groente helemaal niet zo vaak eet. Terwijl ik het friszure van rabarber wel heel lekker vindt. Lekker als bijgerecht bijvoorbeeld, in de vorm van compote. De smaak van deze groente past goed bij die van varkensvlees.

Omdat deze groente wat zoetig smaakt kun je hem ook heel goed combineren met fruitsoorten. Lekker om jam van te maken, maar rabarber smaakt ook erg goed in toetjes en zoete baksels. De smaak combineert goed met die van vanille, aardbei, citroen en sinaasappel.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Rabarbercake met citroen

Koop stengels die er mooi gaaf uitzien. De stengels moeten stevig zijn en niet te makkelijk buigen. De bladeren zijn niet eetbaar dus het is niet erg als die er niet zo mooi uitzien. Bewaar de groente na aankoop het liefste in de koelkast, gewikkeld in een vochtige doek. Zo blijft de groente zo’n drie dagen goed. Langer bewaren? Snijd de rabarber dan in stukjes en vries ze (ongekookt) in.

Snijd als je de groente gaat bereiden, de onderkant en de bladeren eraf. Was de stelen goed en snijd ze in stukjes. Soms zitten er wat draden aan de stelen, die smaken wat vezelig. Die kun je daarom het beste even verwijderen met een mesje maar écht nodig is dit niet (vind ik zelf tenminste!). Ik heb hier zelf in ieder geval nooit echt last van gehad bij het verwerken van deze groente tot compote of in zoete gerechten.

Bereidingstijden:

  • Koken: 10-15 minuten
  • Oven: 20 minuten op 190 graden

Rabarber gezond?

Ja, volgens margriet.nl wel, maar eet het wel met mate. Rabarber bevat veel vitamines en mineralen. Zo bevat de groente magnesium, kalium, calcium, B-vitamines en vitamine C en K. Ook is het een goede bron van vezels. De groente heeft een ontstekingsremmende werking. Je mag deze de groente niet te vaak eten vanwege het oxaalzuur dat het bevat. Dit zuur vermindert de opname van calcium in je lichaam.

Ook wordt – omdat de groente van zichzelf vrij zuur is – vaak redelijk wat suiker gebruikt bij de bereiding ervan. Ook niet zo bevorderlijk voor je gezondheid natuurlijk.

Restje rabarber

Restje rabarber over? Het is erg makkelijk om dit te verwerken tot compote. Simpelweg in stukjes snijden, inkoken met water en suiker tot de groente zacht is en uit elkaar valt. Deze compote is erg lekker en kan op verschillende manieren gegeten worden. Zo is een schepje ervan erg lekker in een kommetje yoghurt, maar doet de compote het ook prima als bijgerecht bij het avondeten.

Recepten met rabarber

Rabarbertaart met custard

Ik heb een paar recepten met rabarber op mijn blog staan, maar het mogen er best wat meer worden. Goed voornemen: daar ga ik iets aan doen! Maar de recepten die al online staan, zijn wel allemaal heel erg lekker…. Wat dacht je bijvoorbeeld van;

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter