Menu
tips & trucs

Spinazie – bewaren, bereiden en recepten met spinazie

Spanakopita - quiche met spinazie en feta

Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Ik schreef al eerder over o.a. rabarber en rode biet. Vandaag gaan we naar de volgende groente in het alfabet: spinazie.

Spinazie

Smoothie met spinazie en banaan

Spinazie smoothie

Een heerlijke groente waar je van alles mee kunt! Je kunt spinazie heel goed rauw eten, in een salade of smoothie bijvoorbeeld. Ook gekookt is de groente heel lekker (heerlijk met een gekookt eitje erbij). Daarnaast kun je hem ook prima verwerken in een quiche, omelet of een roerbakschotel bijvoorbeeld.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Spinaziesalade met geitenkaas

Spinazie kun je zowel vers als diepgevroren kopen. Verse spinaziebladeren moeten mooi groen van kleur zijn en de blaadjes moeten er nog goed uitzien (als ze slap worden zijn ze al aan het verleppen). Indien je niet hebt gekozen voor de voorgewassen variant, moet je de bladeren heel goed uitspoelen met water, er zit altijd veel zand tussen. Je kunt de groente na het openen van de verpakking nog zo’n twee dagen bewaren.

Bereidingstijden:

 • Koken: 5-7 minuten
 • Roerbakken: 3-5 minuten
 • Smoren of stomen: 10 minuten

Spinazie gezond?

Paprika uit de oven met spinazie

Yes! Volgens salusi.nl verkleint het eten van deze groente de kans op hart- en vaatziekten. Er zitten erg veel vezels in en een berg vitamine (A, B, C, E en K) en ook nog eens veel mineralen zoals kalium, calcium, fosfor & magnesium. En, waarschijnlijk weet je nog wel van vroeger (Popeye!) dat spinazie erg rijk is aan ijzer. Een goed idee dus om deze groente vaker op tafel te zetten.

Restje spinazie over?

Omelet spinazie en champignons

Zeker uit een zak is spinazie niet al te lang houdbaar. Geen probleem, want met de blaadjes kun je nog allerlei lekkers maken. Een paar tips:

 • Verwerk de blaadjes in een smoothie (vooral lekker in combinatie met banaan)
 • Maak er een lekkere lunchsalade van (combineer met gewone sla als het niet genoeg is)
 • Bak de blaadjes mee in een omelet

Recepten met spinazie

Spinaziepannenkoeken met halloumi en avocado

Ik heb inmiddels als behoorlijk wat recepten met spinazie online staan. Een paar favorieten:

2 Reacties

 • Merel Teunis
  7 september 2016 at 09:46

  Haha ode aan spinazie inderdaad!! Ik gebruik spinazie echt overal voor, heerlijke groente en zo makkelijk. :) Geniet van dit mooie weer!

  Liefs, Merel
  http://www.healthywanderlust.nl

  Reply
 • Demi | DE KOOKFABRIEK
  5 september 2016 at 08:51

  Met dit artikel ben ik echt helemaal eens. Dol op spinazie en je kunt er zoveel kanten mee op! Lekker!
  Ik maak zelf ook regelmatig een heerlijk taart met spinazie en geitenkaas. Of wat dacht je van een lekkere risotto?

  Reply

Laat een reactie achter