tips & trucs

Spinazie – bewaren, bereiden en recepten met spinazie

Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Ik schreef al eerder over o.a. rabarber en rode biet. Vandaag gaan we naar de volgende groente in het alfabet: spinazie.

Spinazie

Een heerlijke groente waar je van alles mee kunt! Je kunt spinazie heel goed rauw eten, in een salade of smoothie bijvoorbeeld. Ook gekookt is de groente heel lekker (heerlijk met een gekookt eitje erbij). Daarnaast kun je hem ook prima verwerken in een quiche, omelet of een roerbakschotel bijvoorbeeld.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Spinazie kun je zowel vers als diepgevroren kopen. Verse spinaziebladeren moeten mooi groen van kleur zijn en de blaadjes moeten er nog goed uitzien (als ze slap worden zijn ze al aan het verleppen). Indien je niet hebt gekozen voor de voorgewassen variant, moet je de bladeren heel goed uitspoelen met water, er zit altijd veel zand tussen. Je kunt de groente na het openen van de verpakking nog zo’n twee dagen bewaren.

Bereidingstijden:

  • Koken: 5-7 minuten
  • Roerbakken: 3-5 minuten
  • Smoren of stomen: 10 minuten

Spinazie gezond?

Yes! Volgens salusi.nl verkleint het eten van deze groente de kans op hart- en vaatziekten. Er zitten erg veel vezels in en een berg vitamine (A, B, C, E en K) en ook nog eens veel mineralen zoals kalium, calcium, fosfor & magnesium. En, waarschijnlijk weet je nog wel van vroeger (Popeye!) dat spinazie erg rijk is aan ijzer. Een goed idee dus om deze groente vaker op tafel te zetten.

Recepten met spinazie

18649009711_bb2f669f75_b

Ik heb inmiddels als behoorlijk wat recepten met spinazie online staan. Een paar favorieten:

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Merel Teunis

    Haha ode aan spinazie inderdaad!! Ik gebruik spinazie echt overal voor, heerlijke groente en zo makkelijk. :) Geniet van dit mooie weer!

    Liefs, Merel
    http://www.healthywanderlust.nl

    7 september 2016 at 09:46
  • Reply Demi | DE KOOKFABRIEK

    Met dit artikel ben ik echt helemaal eens. Dol op spinazie en je kunt er zoveel kanten mee op! Lekker!
    Ik maak zelf ook regelmatig een heerlijk taart met spinazie en geitenkaas. Of wat dacht je van een lekkere risotto?

    5 september 2016 at 08:51
  • Reactie achterlaten