Menu
tips & trucs

Spruitjes – bewaren, bereiden en recepten met spruiten

Spruitjes uit de oven

Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Ik schreef al eerder over o.a. rode biet en spinazie. Vandaag gaan we naar de volgende groente in het alfabet: spruitjes.

Spruitjes

Waarschijnlijk de meest gehate groenten van allemaal: spruiten! Door de koollucht en -smaak is deze kleine kool vooral bij kinderen geen favoriet. Jammer, want ze zijn enorm gezond! Je kunt spruiten verwerken in een stamppot, ze serveren bij vlees en groenten, maar ook roerbakken.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Kies voor spruitjes die netjes gesloten zijn. Ze moeten mooi egaal groen zijn. Na aankoop kun je ze nog tot vijf dagen bewaren in de koelkast. Langer bewaren? Kook ze dan drie minuten en vries ze in.

Voordat je ze gaat bereiden verwijder je lelijke blaadjes en snijd je de onderkant van het stronkje van de spruit af. Was ze in ruim water voordat je ze gaat bereiden.

Tip: om de typische spruitjeslucht te voorkomen kun je een beetje azijn of melk, of een ui toevoegen aan het kookwater. Kook de spruiten in ruim water, dan blijft de vitamine C het beste bewaard (andere groenten kun je overigens meestal het beste juist in weinig water koken om de voedingsstoffen te behouden!)

Bereidingstijden:

  • Koken: 10-13 minuten
  • Roerbakken: 10 minuten
  • Smoren: 12-15 minuten
  • Stomen: 12-15 minuten

Spruiten gezond?

Ja, absoluut! Zo bevatten ze erg veel vitamine C en ook vitamine B6. Spruitjes bevatten ook foliumzuur, dus als je zwanger bent of dit wilt worden, is het slim om ze af en toe op tafel te zetten. Ook bevatten de kleine groene knolletjes magnesium en kalium, goed voor o.a. je bloeddruk. En, net als bijna alle groenten, zitten ze ook bomvol vezels.

Wat te doen met een restje spruitjes?

Ongekookte spruitjes kun je prima verwerken in een ovenschotel, bijvoorbeeld in combinatie met aardappels en gehakt en eventuele andere groenten. Ook in een roerbakgerecht kun je ze eenvoudig verwerken.

Gekookte spruitjes over? Prak ze met gekookte aardappels tot een stamppotje. Lekker als hoofdgerecht of als lunch als de portie niet zo groot is.

Recepten met spruitjes

Omdat ik er zelf niet zo dol op ben, staan er niet zoveel recepten met spruitjes op mijn blog, alleen deze spruitjes uit de oven met noten en ahornsiroop. Gelukkig weten mijn collega-bloggers er wel raad mee:

1 Reactie

  • Eef
    13 september 2016 at 20:05

    Eindelijk tijd om je artikel te lezen, zie ik dat je een linkje heb geplaatst, super lief! Dank je wel Sandra. Ik ben gek op spruitjes, heerlijk! Wist niet dat ze ook zó gezond waren, als ze er weer zijn ga ik ze zeker weer klaar maken, lekker :)

    Reply

Laat een reactie achter