tips & trucs

Uien – bewaren, bereiden en recepten met ui

Recept voor uiensoep met bier

Ik ben dol op ui! Ik heb niet voor niets deze quote op mijn ‘over mij’ pagina staan: “Er bestaan geen slechte recepten die beginnen met ‘snijd een ui en een teen knoflook fijn en fruit deze even aan.’” Ik gebruik deze groente echt overal in, want hij past ook in heel veel gerechten. Zo is een pastasaus voor mij niet compleet zonder ui, maar denk ook aan veel soep-recepten, quiches, omeletten… Een echte alleskunner, die ui!

Een paar bekende soorten uien:

  • Bosui – een klein, zacht uitje dat op een mini-prei lijkt. Je kunt ze in zijn geheel verwerken en zijn lekker als garnering op bijvoorbeeld rijstgerechten of een omelet.
  • Gewone gele ui – een echte alleskunner die je haast overal in kunt verwerken. Je kunt deze ui ook rauw eten.
  • Rode ui – een scherpe uisoort, smaakt rauw lekker in salades of als garnering op een broodje.
  • Sjalot – lijkt qua uiterlijk op de gewone ui maar dan kleiner en meer langwerpig van vorm. Is wat pittiger van smaak dan zijn gewone broertje.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Kies voor uien die een mooie gave schil hebben, ze moeten stevig aanvoelen, anders zijn ze rot. Bewaar uien bij voorkeur op een koele, donkere plaats maar niet in de koelkast. Bosuien kun je wel in de koelkast bewaren. Na aankoop blijven ze dan ongeveer een week goed. Andere uien blijven wel een paar weken goed houdbaar.

Bij het bereiden van een bosui haal je eventuele lelijke blaadjes weg en snijd je het ‘kontje’ van de ui af. Daarna kun je hem in zijn geheel opsnijden. Andere uien bereid je het best door de ui doormidden te snijden en de losse velletjes te verwijderen. Snijd de onderkant van de ui en snijd hem vervolgens fijn.

Bereidingstijden:

  • Koken: 10 minuten
  • Bakken: 2-4 minuten
  • Smoren: 30 minuten
  • Stoven: 40 minuten

Uien gezond?

Absoluut! Zo lees je op groentenenfruit.nl dat deze groente goed is voor je hart- en bloedvaten en bescherming biedt tegen vrije radicalen. Daarnaast bevatten uien net als veel andere groenten weinig calorieën maar wel relatief veel vezels, vitamines en mineralen.

Recepten met uien

Quiche met uien en Franse kaas

Uien gebruik ik echt in ontzettend veel gerechten! Een paar van mijn favoriete recepten met ui:

Interesse in meer artikelen over groenten? Ik schreef al eerder over o.a. spinazie en spruiten.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Marlies

    Ik HOU van ui. Zo lekker. Op een broodje filet american eet ik ook lekker veel rauwe ui. Ik hou er van haha

    31 oktober 2016 at 20:17
  • Reply Esther

    Zo’n belangrijke smaakmaker. Hier worden ze ook bijna dagelijks gebruikt. Leuk artikel!

    31 oktober 2016 at 19:45
  • Reactie achterlaten