Menu
tips & trucs

Uien – bewaren, bereiden en recepten met ui

Recept voor uiensoep met bier

Ik ben dol op uien! Ik heb niet voor niets deze quote op mijn ‘over mij’ pagina staan: “Er bestaan geen slechte recepten die beginnen met ‘snijd een ui en een teen knoflook fijn en fruit deze even aan.’” Wat mij betreft een waarheid als een koe.

Een veelzijdige groente

Ik gebruik deze groente echt overal in, want hij past ook in heel veel gerechten. Zo is een pastasaus voor mij niet compleet zonder ui, maar denk ook aan veel soep-recepten, quiches, omeletten… Een echte alleskunner, die ui!

Deze groente speelt vaak een bijrol in gerechten, maar het is ook leuk om hem af en toe de hoofdrol te laten spelen in een gerecht. Aan het eind van het artikel geef ik je daar een paar lekkere suggesties voor.

Een paar bekende soorten uien:

  • Bosui – een klein, zacht uitje dat op een mini-prei lijkt. Je kunt ze in zijn geheel verwerken en ze zijn ook erg lekker als knapperige garnering op bijvoorbeeld rijstgerechten of een omelet.
  • Gewone gele ui – een echte alleskunner die je haast overal in kunt verwerken. Je kunt deze ui ook rauw eten.
  • Rode ui – een scherpe uisoort, smaakt rauw lekker in salades of als garnering op een broodje. Je kunt de ringetjes voor gebruik even in wat water weken als je ze rauw eet, dan gaat de scherpte er een beetje vanaf.
  • Sjalot – lijkt qua uiterlijk op de gewone ui maar dan kleiner en meer langwerpig van vorm. Een verfijnd uitje! Hij is wat pittiger van smaak dan zijn gewone gele broertje.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Kies voor uien die een mooie gave schil hebben, ze moeten stevig aanvoelen, anders zijn ze rot. Bewaar uien bij voorkeur op een koele, donkere plaats maar niet in de koelkast. Bosuien kun je wel in de koelkast bewaren. Na aankoop blijven ze dan ongeveer een week goed. Andere uien blijven wel een paar weken goed houdbaar.

Bij het bereiden van een bosui haal je eventuele lelijke blaadjes weg en snijd je het ‘kontje’ van de ui af. Daarna kun je hem in zijn geheel opsnijden. Andere uien bereid je het best door de ui doormidden te snijden en de losse velletjes te verwijderen. Snijd de onderkant van de ui en snijd hem vervolgens fijn.

Als je de groente (te) lang bewaart, zal hij uiteindelijk gaan spruiten. Er komen dan lange, groene sprieten uit de ui steken. Dit betekent niet dat de groente niet meer eetbaar is, maar het is wel raadzaam om de uitlopers weg te snijden. Deze smaken namelijk bitter.

Bereidingstijden:

  • Koken: 10 minuten
  • Bakken: 2-4 minuten
  • Smoren: 30 minuten
  • Stoven: 40 minuten

Uien gezond?

Deze groente is goed voor je hart- en bloedvaten en bescherming biedt tegen vrije radicalen. Daarnaast bevatten uien net als veel andere groenten weinig calorieën maar wel relatief veel vezels, vitamines en mineralen.

Restje ui over?

Uien kun je ze – mits je ze droog en donker bewaart – erg lang bewaren, dus het zal niet snel voorkomen dat je een restje overhebt. Wat wel voor kan komen is dat je van een recept een halve ui overhebt. Gebruik in dat geval de andere helft in een ander recept, want vaak kun je echt wel wat extra ui in een recept verwerken (denk aan pastasaus bijvoorbeeld).

Ook lekker: snijd hem fijn en bak hem mee in een omelet, of maak er met wat spekjes en andere groenten een topping van voor een boerenomelet of pannenkoek.

En wist je dat je met een halve ui in een emmer water je ramen kunt lappen? Een stuk beter voor het milieu dan ammonia…

Recepten met uien

Uienquiche met Franse kaas

Uien gebruik ik echt in ontzettend veel gerechten! Een paar van mijn favoriete recepten met ui:

Interesse in meer artikelen over groenten? Ik schreef al eerder over o.a. spinazie en spruiten.

2 Reacties

  • Marlies
    31 oktober 2016 at 20:17

    Ik HOU van ui. Zo lekker. Op een broodje filet american eet ik ook lekker veel rauwe ui. Ik hou er van haha

    Reply
  • Esther
    31 oktober 2016 at 19:45

    Zo’n belangrijke smaakmaker. Hier worden ze ook bijna dagelijks gebruikt. Leuk artikel!

    Reply

Laat een reactie achter