Menu
tips & trucs

Venkel – bewaren, bereiden en recepten met venkel

Venkelsalade met appel

Venkel is een bijzondere groente. De anijsachtige smaak is heel apart en je moet er van houden. Het doet wel een beetje denken aan de smaak van drop. Je kunt venkel eten als bijgerecht maar het ook in verschillende gerechten verwerken. Onderaan dit artikel geef ik je ook enkele lekkere recepten met deze bijzondere groente.

Een lichte, frisse groente

Deze groente is fris en licht van smaak en komt dan ook goed tot zijn recht in lichte recepten. Zo combineert het bijvoorbeeld goed met witvis en is het een heerlijke toevoeging in een maaltijdsalade.

Je kunt er trouwens ook thee van maken: snijd simpelweg wat stukjes van de knol af en overgiet deze met heet water. Klaar is je kopje thee!

Kopen, Bewaren & Bereiden

Ravioli met venkel en spinazie

Kies voor een mooi stevige, gave knol zonder bruine plekjes. Het loof moet er nog mooi frisgroen uitzien. Bewaar de groente na aankoop maximaal een week in de koelkast.

Snijd de onderkant van de knol weg, was de knol en snijd hem in parten of stukjes. Eet je de venkel rauw? Dan kun je het beste ook het harde hart van de knol wegsnijden. Als je de groente rauw gaat verwerken, bijvoorbeeld in een salade, is het ook erg lekker om er flinterdunne schijfjes van te snijden. Dit gaat het beste met een keukenmachine of mandoline (pas op, scherp!)

Wist je dat je het loof van de knol ook kunt eten? Je kunt dit heel goed verwerken als topping van een gerecht, het is heel decoratief en smaakt net als de knol licht naar anijs. Het staat prachtig op een stukje vis en doet het ook erg goed als topping van een maaltijdsalade.

Bereidingstijden:

  • Koken: 10-15 minuten
  • Roerbakken: 2-8 minuten
  • Smoren: 8-10 minuten
  • Stomen: 20-25 minuten

Venkel gezond?

De groente bevat vitamine A, C, en B3, B6, B11, E en K. Daarnaast zit deze groente bomvol mineralen: fosfor, zink, koper, betacaroteen, luteïne, zeaxantine,  mangaan en selenium. De groente is goed voor je hart- en bloedvaten en helpt bij het creëren van sterke botten. Dankzij de vezels is deze groente daarnaast ook goed voor de stoelgang.

Restje venkel over?

Een restje van deze groente kun je het beste verwerken in een lekkere lunchsalade. Deze groente heeft een uitgesproken smaak waardoor hij niet met alle restjes uit je koelkast goed combineert. Smaken die goed combineren met venkel zijn bijvoorbeeld citroen, appel, vis (zalm, witvis) en kaas (geitenkaas, feta).

Recepten met venkel

Zeewolf uit de oven met venkel
Zeewolf uit de oven

Een paar lekkere recepten met venkel:

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter