Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Ik schreef al eerder over o.a. uien en witlof. Vandaag gaan we naar de volgende groente in het alfabet: wortel.
Wortels
Ik ben gek op wortels! Als kind al, toen kregen we ze vaak als tussendoortje, soms met een beetje zout om ze in te dippen. Nog steeds vind ik rauwe wortel erg lekker maar ook warm vind ik het een heerlijke groente. Niet zozeer de gekookte versie, maar ik maak er wel graag soep van bijvoorbeeld. En ook in een smoothie doet deze oranje groente het heel goed! En ook heel verrassend: in zoete recepten. Wat te denken van de beroemde worteltaart of carrot cake?
Kopen, Bewaren & Bereiden
Kies stevige wortels die je niet kunt buigen. Ze moeten mooi helder oranje van kleur zijn, zonder beschadigingen of bruine vlekken. Het loof moet er nog fris uitzien (als dat er nog aan zit). Bewaar de penen na aankoop op een koele plaats. Winterpeen blijft dan wel enkele weken goed. Bos peen kun je minder lang bewaren, bewaar deze in de koelkast.
Bereidingstijden:
- Koken: 10 minuten (bospeen), 20-25 minuten (winterpeen)
- Smoren: 10-13 minuten (bospeen)
- Oven: 25-30 minuten op 210 graden (winterpeen)
Wortel gezond?
Zeker! Op optimalegezondheid.com lees je er meer over: wortel zit vol vitamine A, goed voor je huid en voor je ogen. In wortels zitten daarnaast vitamine B1, B2, en B6. Belangrijk voor je immuunsysteem, zenuwstelsel, spijsvertering en hormoonhuishouding. Daarnaast zit deze groente vol vezels (goed voor je darmwerking) en bevatten ze kalium, wat o.a. het risico op hart- en vaatziektes vermindert.
Restje wortel over?
Als je een paar wortels overhebt, is dat helemaal geen probleem. In de koelkast kun je ze vrij lang bewaren. Je kunt ze rauw eten als snack tussendoor, maar je kunt ze ook verwerken in verschillende baksels. Maak er een mug cake mee, of rasp ze door beslag voor muffins, pannenkoeken of taart. Liever hartig? Verwerk ze dan in groentensoep, kippensoep of wortelsoep als je flink wat wortels overhebt. Ook in een salade kun je ze goed verwerken als je ze rasp). Wortelrasp is ook lekker als topping op een broodje kaas of hummus.
Recepten met wortels
Ik ben gek op wortel en heb dan ook veel recepten met deze lekkere groente online staan. Een paar voorbeelden:
2 Reacties
Anne-Marie
23 november 2016 at 05:53Wortels zijn idd veelzijdige groenten die zowel lekker smaken in een taart (favoriet!) als in een soepje of stoofschotel!
Demi | StudioKOOK
22 november 2016 at 14:35Een worteltje als snack doet het ook altijd goed natuurlijk!