tips & trucs

Wortels – bewaren, bereiden en recepten met wortel

Geglaceerde wortels met honing en tijm

Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Ik schreef al eerder over o.a. uien en witlof. Vandaag gaan we naar de volgende groente in het alfabet: wortel.

Wortels

Ik ben gek op wortels! Als kind al, toen kregen we ze vaak als tussendoortje, soms met een beetje zout om ze in te dippen. Nog steeds vind ik rauwe wortel erg lekker maar ook warm vind ik het een heerlijke groente. Niet zozeer de gekookte versie, maar ik maak er wel graag soep van bijvoorbeeld. En ook in een smoothie doet deze oranje groente het heel goed! En ook heel verrassend: in zoete recepten. Wat te denken van de beroemde worteltaart of carrot cake?

Kopen, Bewaren & Bereiden

Kies stevige wortels die je niet kunt buigen. Ze moeten mooi helder oranje van kleur zijn, zonder beschadigingen of bruine vlekken. Het loof moet er nog fris uitzien (als dat er nog aan zit). Bewaar de penen na aankoop op een koele plaats. Winterpeen blijft dan wel enkele weken goed. Bos peen kun je minder lang bewaren, bewaar deze in de koelkast.

Bereidingstijden:

 • Koken: 10 minuten (bospeen), 20-25 minuten (winterpeen)
 • Smoren: 10-13 minuten (bospeen)
 • Oven: 25-30 minuten op 210 graden (winterpeen)

Wortel gezond?

Zeker! Op optimalegezondheid.com lees je er meer over: wortel zit vol vitamine A, goed voor je huid en voor je ogen. In wortels zitten daarnaast vitamine B1, B2, en B6. Belangrijk voor je immuunsysteem, zenuwstelsel, spijsvertering  en hormoonhuishouding. Daarnaast zit deze groente vol vezels (goed voor je darmwerking) en bevatten ze kalium, wat o.a. het risico op hart- en vaatziektes vermindert.

Recepten met wortels

Rode koolsalade

Ik ben gek op wortel en heb dan ook veel recepten met deze lekkere groente online staan. Een paar voorbeelden:

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

 • Reply Anne-Marie

  Wortels zijn idd veelzijdige groenten die zowel lekker smaken in een taart (favoriet!) als in een soepje of stoofschotel!

  23 november 2016 at 05:53
 • Reply Demi | StudioKOOK

  Een worteltje als snack doet het ook altijd goed natuurlijk!

  22 november 2016 at 14:35
 • Reactie achterlaten