Eet jij ook graag een omelet? Ik wel! Omeletten zijn snel klaar en je kunt er allerlei overgebleven groeten, vlees & kaas in verwerken. Handig om al je restjes mee op te maken dus. Heerlijk als lunch, maar zo’n goed gevulde boerenomelet kun je ook prima serveren als eenvoudig avondmaal, met wat lekker brood erbij. Een paar tips voor lekkere omeletrecepten:
Recept omelet met spinazie en champignons
(voor 1 persoon)
- 1 handje bladspinazie
- 50 gr champignons, in plakjes
- olijfolie
- 2 eieren
- peper, zout
Zo maak je de omelet met spinazie en champignons
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en voeg de spinazie en champignons toe. Roer goed door tot de spinazie geslonken is.
Klop de eieren los met peper en zout en giet deze over het spinaziemengsel heen. Bak de omelet in een paar minuten gaar en serveer direct.
Deze omelet met champignons en ham is superlekker! Ik vind het heerlijk om op zaterdag of zondag een uitgebreid ontbijtje te maken. Vaak worden dat pancakes maar ook een omelet komt regelmatig op tafel in het weekend. Perfect voor de zaterdagochtend, want meestal liggen er dan nog wel wat restjes groenten in de koelkast die ik doordeweeks niet hebt opgemaakt. En voor het verwerken van restjes is een omelet perfect. Je kunt er zoveel kanten mee op. Paprika, spinazie, ui, doperwten… Allemaal groenten die heerlijk smaken in een omelet. En wat dacht je van restjes vleeswaren (ham, chorizo, ontbijtspek) en kaas (gewone geraspte kaas of parmezaan)? Ook die kun je perfect gebruiken om een heerlijk omeletje te maken in het weekend.
In deze versie ga ik voor een omelet met champignons en ham. Lekker simpel maar daardoor zeker niet minder lekker!
Recept omelet met champignons en ham
(per persoon)
- 3 eieren
- peper & zout
- 6 sprietjes bieslook
- Optioneel: scheutje slagroom
- 60 gr champignons
- 50 gr hamreepjes
- olijfolie of boter
- geraspte kaas
Klop de eieren los met de peper, zout en eventueel een scheutje slagroom. Hak de helft van de bieslook fijn en klop deze door het eimengsel.
Snijd de champignons in plakjes en voeg deze samen met driekwart van de hamreepjes toe aan het eimengsel. Roer even goed door.
Verwarm wat boter of olie in een koekenpan en giet het eimengsel in de pan. Laat de omelet stollen en draai hem dan heel voorzichtig om. Gaat dit niet? Dan kun je hem ook dubbel klappen zoals ik dat heb gedaan op de foto.
Bestrooi de champignon-omelet met geraspte kaas en bak nog even verder om de kaas te laten smelten. Garneer de omelet met de overgebleven hamreepjes en de overgebleven fijngesneden bieslook en bestrooi naar smaak met nog wat extra zout en peper.
In het weekend start ik de dag graag met een lekkere omelet. Ik heb inmiddels al vele varianten gemaakt, maar deze omelet met pesto en feta maak ik toch wel heel regelmatig. Hij is namelijk erg lekker en ik heb de ingrediënten eigenlijk altijd wel in huis.
Recept omelet met pesto, feta en parmezaan

Voor 1 persoon:
- 3 eieren
- scheutje melk
- peper
- 1 tl pesto
- 50 gr feta
- grana padano of parmezaan
Kluts de eieren los met een scheutje melk en de pesto. Breng op smaak met peper. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en giet het mengsel in de pan. Verkruimel de feta over de eieren. Laat de omelet goed stollen en draai deze voorzichtig om. Dat gaat het beste door de omelet op een bord te laten glijden. Dek af met een tweede bord, draai om en laat de omelet weer in de pan glijden. Rasp flink wat grana padano over de omelet en laat nog eventjes bakken. De feta smelt dan aan de onderkant van de omelet, wat een heerlijke smaak geeft. Garneer eventueel met bieslook.
In het weekend of wanneer ik thuis werk, maak ik vaak een omelet voor de lunch. Een omelet is supersnel klaar, en met maar een paar ingrediënten maak je er snel iets bijzonders van. Vandaag ben ik aan de slag gegaan met wat restjes uit de koelkast en maakte ik een omelet met basilicum en Parmezaanse kaas.
Recept omelet met basilicum en parmezaan
(voor 1 persoon)
- 3 eieren
- 5 blaadjes basilicum
- een handje geraspte Parmezaanse kaas
- peper en zout
Zo maak je de omelet met parmezaan en basilicum
- Kluts de eitjes en maal er wat peper en zout door. Scheur of snijd de basilicum in kleine stukjes en doe een beetje van de Parmezaan in het eimengsel. Kluts nog een keer door en bak de omelet in wat olie aan beide kanten gaar.
- Nadat je de omelet hebt omgedraaid bestrooi je deze met de rest van de Parmezaan. Laat nog even doorbakken en serveer direct. Lekker om zó te eten, maar je kunt hem ook op lekker grof (volkoren) brood serveren.
Nog geen reacties