Recepten met havermout, je kunt er niet genoeg van hebben! Ben jij er ook zo dol op? Ik eet het regelmatig bij het ontbijt, omdat je er lekker mee kunt variëren. Strooi het over je yoghurt, maak er pap van, of pannenkoeken… Verwerk het in een smoothie of eet het als overnight oats. Kortom: super veelzijdig, dat havermout!
Lekker voedzaam
Dit graan is ook nog eens lekker voedzaam. Het zit namelijk bomvol vezels en koolhydraten, dus op een ontbijt met havermout hou je het best een paar uur vol. Ook zit het vol met mineralen, antioxidanten en vitamines. Zo is het rijk aan fosfor, magnesium, ijzer en zink, maar vind je er ook vitamine B1 & B5 en foliumzuur in. Dus: zet het gerust lekker vaak op het menu! Ik geef je alvast wat inspiratie, dit zijn mijn favoriete recepten met havermout:
Havermoutpap
In de winter eet ik regelmatig havermoutpap, heerlijk zo’n warm ontbijt. Mijn favoriet is pap met gekarameliseerde banaan, maar ik eet ‘m ook heel graag met warme appel en kaneel of heel simpel met een schepje chaikruiden erin voor als ik wat minder tijd heb.
Havermoutpannenkoeken


In het weekend mag ik graag losgaan met een portie zelfgebakken pannenkoeken! Met havermeel in plaats van bloem maak je deze voedzame pannenkoeken met havermout, erg lekker met wat vers fruit erbij.
Pompoen ontbijtbars


Dit is zo lekker! Ik maak het in de winter heel regelmatig. Je hoeft het namelijk maar 1x te bakken, en dan heb je maar liefst zes porties van deze pompoen ontbijtbars.
Hoewel ik inmiddels een dreumes heb die ook gek is op dit lekkere ontbijtje, betekent dat alsnog dat ik met 1x wat moeite doen, drie keer een lekker en voedzaam ontbijt op tafel kan toveren.
Met pompoenpuree, noten, rozijnen en speculaaskruiden is dit echt een heerlijk kruidig, winters ontbijt. Het vult goed en met een schepje yoghurt erbij is het nog lekkerder.
Overnight oats


Overnight oats zijn een uitkomst als je ‘s ochtends weinig tijd hebt om een ontbijt klaar te maken, en dit is trouwens ook een perfect ontbijt om mee te nemen naar je werk. Ik schenk het dan meestal in een Mason Jar, zo’n goed afsluitbare schroeffles. Die kun je overigens hier kopen.
Je kunt volop variëren met de topping, maar mijn favoriet blijft deze variant van overnight oats met blauwe bessen en aardbei. Wil je een écht goed vullend ontbijt, dan is deze overnight oats met cashewnoten een heel goed idee. Echt een zalig kommetje om met kleine hapjes van te genieten!
Bananenbrood


Een echte klassieker: bananenbrood! Zo’n laagje havermout erop staat mooi toch? Echt een zalig ontbijt dit, vooral als je de plakken brood besmeert met een beetje notenboter.
Granola


Maak zelf granola, dat is véél goedkoper dan het kopen in de winkel, en zo kun je er lekker alles instoppen wat je lekker vindt! In mijn recept voor granola stop ik bijvoorbeeld lekker veel noten en gebruik ik flink wat specerijen om de granola goed op smaak te brengen. Kaneel, kardemom, gember… De granola is erg lekker bij vers fruit en yoghurt maar smaakt ook erg lekker als topping op een smoothiebowl.
Winterse havermoutpap


Nog een recept voor havermoutpap, gewoon omdat het zo lekker is! Deze variant met sinaasappel & cranberry zet ik in de winter heel vaak op tafel. Heerlijk om de dag te beginnen met een warm ontbijt, en dat kost echt niet zoveel tijd als je misschien zou denken!

Zo, ik hoop je wat inspiratie te hebben gegeven met deze lekkere ontbijtrecepten met havermout. Eet smakelijk!
Nog geen reacties