Menu
pasta / Hoofdgerechten

Orechiette met tomaten-courgette saus

Orechiette met tomaten-courgette saus

Ik roep wel eens dat ik bijna nooit pasta eet, en dat is ook echt zo. Waarom? Geen idee, want als ik het dan weer eens eet, is het zó lekker! En dat geldt ook voor deze orechiette met tomaten-courgette saus. Ik maakte ‘m omdat ik een goede bodem wilde hebben voor een hardloopwedstrijd maar het was zo lekker dat ik er toch weer teveel van at. Gevolg: de laatste drie kilometer liep ik met pijn in m’n zij! Gelukkig zette ik wel een goede tijd neer, dus geen nare herinneringen aan dit pasta-recept ;-) Orechiette… Een grappige naam hè? Vond ik ook, dus ik ben even op zoek gegaan naar de betekenis ervan. Orechiette betekent ‘oortjes’ in het Italiaans en die vorm heeft de pasta dan ook! Weer wat geleerd.

Voor dit pasta recept maakte ik gebruik van een pot kant en klare pastasaus. Ik ben eigenlijk heel erg tegen kant en klare pakjes & zakjes, want daar zit meestal veel zout in en veel onnodige toevoegingen die je niet zou gebruiken als je het zelf maakt. Maar, in de pastasaus die ik gebruikte (Salsa Rustica van Grand’Italia) zit echt alleen maar tomaat. Geen zout, geen gekke onnodige toevoegingen, alleen tomaat! En kijk, dan is kant & klaar natuurlijk prima.

Tip: liever vegetarisch? Laat dan de ham weg uit het recept. Je kunt deze ook vervangen door wat extra groente: een prei bijvoorbeeld, of champignons.

Voor dit artikel heb ik producten opgestuurd gekregen (orechiette en pastasaus), voor meer informatie verwijs ik je graag naar mijn disclaimer.

Orechiette met tomaten-courgette saus

5 from 2 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: PastaNiveau: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

15

minutes
Calorieën

655

kcal

Met een pot pastasaus en wat verse groenten maak je in een handomdraai een lekkere pasta met courgette.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

 • 400 gr 400 orechiette (bv van Grand’Italia)

 • 2 potten 2 pastasaus naar keuze (a ca 350 gr, bijvoorbeeld Salsa rustica van Grand’Italia)

 • 2 2 uien

 • 4 tenen 4 knoflook

 • 2 2 courgettes

 • 200 gr 200 rauwe ham

 • 15 gr 15 verse basilicum

 • 100 gr 100 Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiding

 • Kook de orechiette volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Snijd ondertussen de ui en de knoflook fijn en bak deze op een laag vuurtje in wat olie tot ze glazig worden.
 • Snijd de courgettes in kleine blokjes en bak deze enkele minuten mee met de ui en de knoflook, tot ze beginnen te kleuren. Voeg de pastasaus toe en laat het een minuut of tien zachtjes pruttelen.
 • Snijd ondertussen de rauwe ham in reepjes en hak de basilicum fijn. Houdt wat blaadjes achter ter garnering. Roer de reepjes ham en basilicum door de pastasaus. Proef even en breng de tomaten-courgette saus indien nodig nog verder op smaak met peper en zout.
 • Schep de orechiette op vier borden en verdeel de tomaten-courgettesaus  erover. Garneer met geraspte parmezaan en wat extra basilicum.

Opmerkingen

 • Een restje pasta met saus kun je de volgende dag eten als lunch. Overgebleven saus kun je ook invriezen voor later gebruik.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

1 Reactie

 • Eef
  27 april 2017 at 19:07

  Wat een lekker recept heb je ermee gemaakt! Ik vind de orechiette echt zo leuk eruit zien maar wist niet dat het oortjes betekende, weer wat geleerd :)

  Reply

Laat een reactie achter