vlees

Ouderwetse hachee maken

Ouderwetse hachee

Hachee, eigenlijk durfde ik het heel lang niet te maken. Mijn oudtante – die onlangs op 94-jarige leeftijd overleed – maakte dit namelijk zó lekker, dat ik me eigenlijk niet durfde te wagen aan een recept voor ouderwetse hachee. Natuurlijk vroegen we elke keer als we hachee komen eten om het recept, maar je weet hoe dat gaat met ouderwetse recepten: die staan niet op papier. Er kwamen dan wel wat aanwijzingen zoals dat je evenveel vlees als uien moet gebruiken, en het laatste half uur ontbijtkoek toe moet voegen aan de hachee, maar daar bleef het dan ook bij. Uiteindelijk heb ik me over mijn schroom heen gezet en een poging gewaagd tot het maken van ouderwetse hachee! Toen ik manlief vroeg of deze even lekker was als die van mijn oudtante, zei hij volmondig ja, dus hier is het recept in ieder geval goedgekeurd!

Tips voor het maken van ouderwetse hachee

Een paar handige tips waardoor jouw hachee nóg lekkerder wordt:

  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voor je het gaat aanbakken
  • Doe een scheut azijn bij het water, dit zorgt ervoor dat het vlees malser wordt
  • Net als veel andere stoofpotten is ook hachee de volgende dag nóg lekkerder, maak het dus gerust een dag van tevoren

Ouderwetse hachee maken

4 from 3 votes
Course: DinerCuisine: NederlandsDifficulty: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

25

minutes
Kooktijd

2

hours 

30

minutes
Calorieën

803

kcal

Ouderwets recept voor hachee, lekker met aardappels, rijst of frietjes

Ingrediënten

  • 1 kg hacheevlees (ik gebruik zelf riblappen)

  • 1 kg uien

  • 1 el bloem

  • 500 ml warm water

  • 1 scheut azijn

  • 4 blaadjes laurier

  • 4 kruidnagels

  • 2 plakken ontbijtkoek

  • Voor erbij: 1 kg gekookte aardappels (je kunt ook rijst of friet nemen)

Bereiding grootmoeders hachee

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen en snijd het in blokjes. Meng met de bloem en wat peper en zout. Schud alles goed om zodat de blokjes vlees licht bestoven zijn met bloem.
  • Verhit een flinke klont boter in een braadpan en braad het vlees aan alle kanten aan. Doe dit eventueel in porties als je pan niet zo groot is. Haal het vlees weer uit de pan.
  • Snijd ondertussen de uien in halve ringen en fruit deze aan in het braadvet tot ze glazig zien. Doe het vlees weer bij de uien.
  • Voeg nu 500 ml warm water toe, samen met een scheut azijn, de laurierblaadjes en de kruidnagelen. Roer alles goed door en doe het deksel op de pan. Stoof de hachee ongeveer twee uur. Roer af en toe door om aanbakken te voorkomen.
  • Snijd de ontbijtkoek in stukken en voeg deze toe aan de hachee. Laat nog een half uurtje doorpruttelen en serveer de hachee met gekookte aardappels of rijst.

Opmerkingen

  • Dit recept is voor een flinke portie, 4-5 personen kunnen ervan eten. Is het teveel? Je kunt de hachee prima invriezen voor later.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

  • Reply Annie

    Dit is inderdaad het ouderwets recept van hachee.
    Ik doe er zelf nog wat peper ,zout en een rundvleesboulion blokje bij.
    Wil je het helemaal goed doen , dan eet je dit gerecht met rode kool en aardappelen.
    Eet smakelijk.

    2 oktober 2019 at 09:11
  • Reactie achterlaten