weekendgerechten

Ouderwetse hachee maken

Ouderwetse hachee

Hachee, eigenlijk durfde ik het heel lang niet te maken. Mijn oudtante – inmiddels 93 jaar jong – maakt dit namelijk zó lekker, dat ik me eigenlijk niet durfde te wagen aan een recept voor ouderwetse hachee. Natuurlijk vragen we elke keer als we hachee komen eten om het recept, maar je weet hoe dat gaat met ouderwetse recepten: die staan niet op papier. Er komen dan wel wat aanwijzingen zoals dat je evenveel vlees als uien moet gebruiken, en het laatste half uur ontbijtkoek toe moet voegen aan de hachee, maar daar bleef het dan ook bij. Uiteindelijk heb ik me over mijn schroom heen gezet en een poging gewaagd tot het maken van ouderwetse hachee! Toen ik manlief vroeg of deze even lekker was als die van mijn oudtante, zei hij volmondig ja, dus hier is het recept in ieder geval goedgekeurd!

Tips voor het maken van ouderwetse hachee

Een paar handige tips waardoor jouw hachee nóg lekkerder wordt:

  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voor je het gaat aanbakken
  • Doe een scheut azijn bij het water, dit zorgt ervoor dat het vlees malser wordt
  • Net als veel andere stoofpotten is ook hachee de volgende dag nóg lekkerder, maak het dus gerust een dag van tevoren
  • Dit recept is voor een flinke portie, 4-5 personen kunnen ervan eten. Is het teveel? Je kunt de hachee prima invriezen

Recept ouderwetse hachee

Voor 4-5 personen

  • 1 kilo hacheevlees (ik gebruik zelf riblappen)
  • 1 kilo uien
  • 1 el bloem
  • 500 ml warm water
  • scheut azijn
  • 4 blaadjes laurier
  • 4 kruidnagels
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • Voor erbij: gekookte aardappels of rijst

Zo maak je grootmoeders hachee

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen en snijd het in blokjes. Meng met de bloem en wat peper en zout. Schud alles goed om zodat de blokjes vlees licht bestoven zijn met bloem.
  • Verhit een flinke klont boter in een braadpan en braad het vlees aan alle kanten aan. Doe dit eventueel in porties als je pan niet zo groot is. Haal het vlees weer uit de pan.
  • Snijd ondertussen de uien in halve ringen en fruit deze aan in het braadvet tot ze glazig zien. Doe het vlees weer bij de uien.
  • Voeg nu 500 ml warm water toe, samen met een scheut azijn, de laurierblaadjes en de kruidnagelen. Roer alles goed door en doe het deksel op de pan. Stoof de hachee ongeveer twee uur. Roer af en toe door om aanbakken te voorkomen.
  • Snijd de ontbijtkoek in stukken en voeg deze toe aan de hachee. Laat nog een half uurtje doorpruttelen en serveer de hachee met gekookte aardappels of rijst.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Previous Post Next Post

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten