Menu
vlees / Hoofdgerechten

Ouderwetse hachee maken

Ouderwetse hachee

Hachee maken, eigenlijk durfde ik het heel lang niet. Mijn oudtante – die onlangs op 94-jarige leeftijd overleed – maakte dit namelijk zó lekker, dat ik me eigenlijk niet durfde te wagen aan een recept voor ouderwetse hachee.

Stoofvlees recept van mijn oudtante

Natuurlijk vroegen we elke keer als we hachee komen eten om het recept, maar je weet hoe dat gaat met ouderwetse recepten: die staan niet op papier.

Er kwamen dan wel wat aanwijzingen zoals dat je evenveel vlees als uien moet gebruiken, en het laatste half uur ontbijtkoek toe moet voegen aan de hachee, maar daar bleef het dan ook bij.

We proberen het toch…

Uiteindelijk heb ik me over mijn schroom heen gezet en een poging gewaagd tot het maken van ouderwetse hachee!

Toen ik manlief vroeg of deze even lekker was als die van mijn oudtante, zei hij volmondig ja, dus hier is het recept in ieder geval goedgekeurd!

Wat serveren bij hachee?

Wij eten zelf meestal gekookte aardappels of aardappelpuree bij grootmoeders hachee, maar frietjes zijn er ook erg lekker bij. Mét een klodder mayonaise, heerlijk!

Tips voor het maken van ouderwetse hachee

Een paar handige tips waardoor jouw hachee nóg lekkerder wordt:

  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voor je het gaat aanbakken
  • Doe een scheut azijn bij het water, dit zorgt ervoor dat het vlees malser wordt
  • Net als veel andere stoofpotten is ook grootmoeders hachee de volgende dag nóg lekkerder, maak het dus gerust een dag van tevoren

Hachee van oma maak je het beste in een goede braadpan

Hachee invriezen

Dit stoofvlees moet behoorlijk lang pruttelen, dus maak gerust direct een dubbele portie. Je kunt de hachee namelijk prima invriezen. Laat het vlees volledig afkoelen en doe het in een goed afsluitbaar bakje. Dan kun je het invriezen en blijft het nog maandenlang goed. Als je het weer gaat opwarmen, is het wellicht nodig om er weer wat extra warm water bij te doen.

Ouderwetse hachee maken

4 from 76 stemmen
Gang: DinerKeuken: NederlandsNiveau: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

25

minutes
Kooktijd

2

hours 

30

minutes
Calorieën

803

kcal

Ouderwets recept voor hachee, lekker met aardappels, rijst of frietjes

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 1 kg 1 hacheevlees (ik gebruik zelf riblappen)

  • 1 kg 1 uien

  • 1 el 1 bloem

  • 500 ml 500 warm water

  • 1 1 scheut azijn

  • 4 4 blaadjes laurier

  • 4 4 kruidnagels

  • 2 2 plakken ontbijtkoek

  • Voor erbij: 1 kg gekookte aardappels (je kunt ook rijst of friet nemen)

Bereiding grootmoeders hachee

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen en snijd het in blokjes. Meng met de bloem en wat peper en zout. Schud alles goed om zodat de blokjes vlees licht bestoven zijn met bloem.
  • Verhit een flinke klont boter in een braadpan en braad het vlees aan alle kanten aan. Doe dit eventueel in porties als je pan niet zo groot is. Haal het vlees weer uit de pan.
  • Snijd ondertussen de uien in halve ringen en fruit deze aan in het braadvet tot ze glazig zien. Doe het vlees weer bij de uien.
  • Voeg nu 500 ml warm water toe, samen met een scheut azijn, de laurierblaadjes en de kruidnagelen. Roer alles goed door en doe het deksel op de pan. Stoof de hachee ongeveer twee uur. Roer af en toe door om aanbakken te voorkomen.
  • Snijd de ontbijtkoek in stukken en voeg deze toe aan de hachee. Laat nog een half uurtje doorpruttelen en serveer de hachee met gekookte aardappels of rijst.

Opmerkingen

  • Dit recept is voor een flinke portie, 4-5 personen kunnen ervan eten. Is het teveel? Je kunt de hachee prima invriezen voor later.
Recept hachee

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

19 Reacties

  • Mieke
    7 november 2022 at 08:55

    Een recept zoals mijn overleden moeder en ik alweer enkele jaren maken .Ik zet mijn gietijzeren pan in de oven en dan is er bijna geen omkijken meer na.

    Reply
    • Sandra
      7 november 2022 at 19:38

      Wat mooi, een recept met een dierbare herinnering! Slim om het in de oven te maken, dat is inderdaad helemaal makkelijk!

      Reply
  • N. Wagner
    18 oktober 2022 at 08:59

    In een woord: HEEEEEERLIJK!!!!!
    Geserveerd met eigen gemaakte frietjes mmmm om je vingers bij af te likken.
    Dank je wel voor dit recept!!

    Reply
  • Peter
    6 juni 2022 at 13:37

    Hachee is altijd super lekker, ook ik voeg een runderboulion blokje aan toe en ook een lekker donker biertje en appelstroop. Wij gaan het vanavond eten met rijst. Als er nog over is is dat ook echt mega lekker met Krul patat. Het recept heeft weer geholpen voor de basis.
    Ik maak het zelf in een Dutch oven op de BBQ. Ruikt de hele tuin meteen heerlijk.

    Reply
    • Sandra
      6 juni 2022 at 15:51

      Het is ook wel echt weer voor hachee vandaag! Jouw variant klinkt heel lekker, inspireert me weer om eens te gaan experimenteren met mijn eigen recept. Geniet ervan!

      Reply
      • Germt
        3 december 2022 at 19:49

        Peter heeft idd gelijk met het variant ‘donker biertje’.
        Mer deze keuze van recept is het uitermate gunstig om tijdens het proces ook Smakelijk te genieten van een trappist!
        Hulde

        Reply
  • Stefanie
    14 april 2022 at 12:32

    Ik wil dot recept maken
    Een vraag kan ik de ontbijt koek weg laten of vervangen voor iets anders?

    Ik zie bij alle reacties rundvleesboulion erbij doen maar waarom zou je dat erbij doen?

    Reply
    • Sandra
      14 april 2022 at 13:12

      Hi Stefanie, leuk dat je de ouderwetse hachee wilt gaan maken! Je kunt de ontbijtkoek zeker weglaten. Het maakt het gerecht iets zoeter en bindt het een klein beetje, maar het kan ook zonder hoor. Je kunt dan het gerecht op het einde nog wat binden door een beetje maizena toe te voegen, mocht de saus iets te vochtig zijn. Het is inderdaad zeker een optie om rundvleesbouillon te gebruiken in plaats van water, of een bouillonblokje toe te voegen aan het water. Dit kan extra smaak toevoegen. Zelf doe ik dit nooit, ik vind dat het gerecht zó al genoeg smaak heeft, maar dat is heel persoonlijk. Het kan natuurlijk wel!

      Reply
  • Willie Tetteroo
    18 maart 2022 at 13:30

    Ik ga vanavond dit recept uitproberen. Ik hou je op de hoogte

    Reply
    • Sandra
      21 maart 2022 at 19:53

      Leuk Willie! Ik hoop dat het heeft gesmaakt!

      Reply
  • Bassie
    13 december 2021 at 11:04

    Heeeerlijk recept….
    Ik heb er inderdaad ook een rundvleesboulion blokje bij gedaan , puur uit het afkijken van hoe mijn
    Pa het vroeger maakte !!!
    Heeeerlijk gegeten en zeker om veel vaker te maken .
    Smakelijk allemaal ……

    Reply
    • Sandra
      16 december 2021 at 14:53

      Superleuk om te horen zeg!!

      Reply
  • Lies
    9 augustus 2021 at 18:24

    De keuken ruikt heerlijk als de pan opstaat. Wat een heerlijk recept. Met toevoeging van een rundvleesbouillonblokje door het warme water. Morgen lekker smullen met gekookte aardappelen, rode kool en appelmoes. Dank je wel voor het delen.

    Reply
    • Sandra
      14 augustus 2021 at 14:05

      Hmmm, dat klinkt heerlijk Lies! Ik hoop dat jullie ervan hebben genoten.

      Reply
  • Elizabeth
    7 augustus 2021 at 06:13

    In één woord ZALIG! Ik maak dit recept regelmatig want mijn zoon is er gek op. Zijn reactie was ook zoooo lekker gemaakt die hachee en vertelde hem en liet zien waar ik het vandaan had.Dank je voor dit heerlijke recept.

    Reply
    • Sandra
      7 augustus 2021 at 07:48

      Wat een lieve reactie Elizabeth, daar doe ik het voor! Ook zo leuk om te horen dat je zoon er zo van heeft gesmuld :-)

      Reply
  • Pien Verburg
    5 mei 2021 at 13:06

    Wij aten vroeger nooit hachee. Mijn moeder maakte het recept met prei ipv uien. Ik doe dat nu nog steeds. Met dezelfde overige ingrediënten, maar zonder ontbijtkoek. Aan het eind binden met maizena. Opdienen met gekookte aardappelen.
    Wanneer ik runderlapoen stoof, doe ik er wèl ontbijtkoek door.

    Reply
    • Sandra
      5 mei 2021 at 13:08

      Hoi Pien, dat klinkt ook super lekker zeg, moet ik zeker eens proberen!

      Reply
  • Annie
    2 oktober 2019 at 09:11

    Dit is inderdaad het ouderwets recept van hachee.
    Ik doe er zelf nog wat peper ,zout en een rundvleesboulion blokje bij.
    Wil je het helemaal goed doen , dan eet je dit gerecht met rode kool en aardappelen.
    Eet smakelijk.

    Reply

Laat een reactie achter