Broccoli en bloemkool, vroeger moest ik er niet zoveel van hebben, maar tegenwoordig komen deze groentes hier heel vaak op tafel. Soms gewoon gekookt (maar niet te lang, het moet nog wel een beetje bite hebben!), soms gegrild, in een quiche, in pastasaus… Kortom, super veelzijdig deze groentes. Ook in deze ovenschotel met broccoli en bloemkool zijn ze heerlijk.
Gegratineerde groenten
Het laagje kaas bovenop de broccoli en bloemkool maakt deze ovenschotel superlekker, maar ook de groentes zelf krijgen al lekker veel smaak mee. Door wat kerriepoeder en een snufje chilipoeder toe te voegen, krijgen de groentes een heerlijke kruidige smaak en een beetje pit.
Tips voor bij de ovenschotel met broccoli en bloemkool
Je kunt er wat aardappels (gebakken of gekookt, net wat je lekker vindt) en een stukje vleesvervanger, vlees of vis bij serveren voor een complete maaltijd.
Je zou deze broccoli ovenschotel bijvoorbeeld kunnen serveren als bijgerecht bij gehaktbrood, of bij deze ouderwetse gehaktballen. Of in combinatie met deze heerlijke zalm uit de oven.
Restje over?
Een restje van deze ovenschotel met broccoli kun je het beste goed verpakken in een luchtdichte doos en bewaren in de koelkast. Dan blijft het nog wel een dag of twee goed. Je kunt de groenten het beste weer even opwarmen in de oven voordat je het restje opeet.
Ik denk zelfs dat het goed mogelijk is om het even op te bakken in de pan, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

Ovenschotel met broccoli en bloemkool
Ingrediënten
- 400 gr broccoli, in roosjes
- 400 gr bloemkool, in roosjes
- 2 tl kerriepoeder
- 0,5 tl chilipoeder
- peper en zout naar smaak
- 75 gr geraspte kaas
Handig om te hebben
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd de broccoli en bloemkool in roosjes en breng ze aan de kook in een laagje water met wat zout (de groentes hoeven niet onder te staan). Laat de bloemkool 8 minuten koken en voeg de broccoli in de laatste 4 minuten toe.
- Giet de groenten af en laat goed uitlekken. Doe de groenten nu in een ovenschaal.
- Voeg de kerrie, chilipoeder en peper en zout naar smaak toe en roer deze goed door de groenten heen.
- Verdeel de geraspte kaas over de groenten en bak de ovenschotel met broccoli en bloemkool 15 minuten, zodat de kaas een mooi korstje vormt.
8 Reacties
marjet
27 maart 2023 at 19:15nou hij staat in de oven hoor, aardappeltjes erbij … niet te versmaden denk ik
half uurtje later…..
errug lekker dit!!!
vaker maken????
Sandra
27 maart 2023 at 19:51Ahhh, superleuk Marjet! Fijn dat het zo goed heeft gesmaakt!
Marca
7 januari 2023 at 10:08Ik heb er een traybake van gemaakt met krieltjes en gehakballetjes.
daar wat romige kaassaus overheen gegoten en toen de geraspte kaas erover gestrooid.
Sandra
7 januari 2023 at 13:50Wat slim, dan heb je meteen een complete maaltijd. Dit klinkt echt waanzinnig lekker!
Susanne cornet
2 juni 2022 at 12:14Erg lekker en gemakkelijk van te voren klaar te maken, ik heb er kleine gehaktballetjes, door gedaan. (van te voren gebakken) was een lekkere combinatie!
Sandra
2 juni 2022 at 13:02Oh wat een goed idee Susanne, leuke variatie!
Hillechien Knoppert
13 januari 2022 at 20:17Heerlijk!
Sandra
14 januari 2022 at 15:50Wat leuk dat je deze ovenschotel met broccoli hebt gemaakt Hillechien, en superfijn dat je de moeite hebt genomen het recept te beoordelen. Ben ik erg blij mee!