Menu
ontbijt

Paasstol met spijs en rumrozijnen

Paasstol met spijs en rumrozijnen

Zelf brood bakken is iets wat ik echt veel te weinig doe. Jammer, want niets is zo fijn als de geur van versgebakken brood in huis. Waarom ik nooit zelf brood bak? Tja, eerlijk is eerlijk, het kost gewoon best wel wat tijd. Ook deze paasstol is best even een werkje. Alhoewel hij niet moeilijk te maken is, moet je het deeg meerdere keren kneden en weer even rustig laten staan. Een prima klusje voor een regenachtige zondag. Handig: je kunt deze paasstol heel goed invriezen, dus je kunt het ruim voor Pasen al maken! Met de vulling kun je natuurlijk volop variëren. Zelf gebruikte ik rumrozijnen, kardemom en sinaasappelrasp. Maar denk ook eens aan het toevoegen van noten, krenten, sukade, chocolade, citroenrasp, kaneel…

Paasstol met spijs en rumrozijnen

0 from 0 votes
Course: OntbijtCuisine: PasenDifficulty: Gemiddeld
Voor ca

12

plakken
Voorbereiding

30

minutes
Oventijd

35

minutes
Calorieën

264

kcal
Rijzen

105

minuten

Zelf stol maken kost wel wat tijd, maar is niet moeilijk. Probeer het eens! Deze Paasstol met amandelspijs is verder gevuld met rumrozijnen, sinaasappel en kardemom.

Ingrediënten

  • 1 ei

  • 7 gr gist

  • 350 gr bloem

  • 2 gr zout

  • 40 gr suiker

  • 1 tl kardemom

  • 1 sinaasappel (alleen de rasp)

  • 60 gr boter

  • 125 gr rozijnen

  • 125 ml rum (liever alcoholvrij? Wel de rozijnen dan in warm water)

  • 250 gr amandelspijs

Bereiding

  • Klop het ei los met 175 ml warm water en los het zakje gist hierin op.
  • Verwarm de rum even in de magnetron of in een pannetje en wel de rozijnen in de rum.
  • Meng de bloem met de zout, suiker, kardemom en de sinaasappelrasp. Voeg de roomboter en het gistmengsel toe en kneed snel tot een deeg. Dek de kom af met plasticfolie of een schone theedoek en laat een kwartier staan.
  • Kneed het deeg ca 15 seconden goed door en laat dan weer een kwartier rusten. Herhaal dit nog twee keer.
  • Laat de rumrozijnen goed uitlekken en kneed ze door het deeg. Laat een half uur rusten.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit tot een ovalen lap met een lengte van zo’n 25 cm.
  • Rol de amandelspijs tot een worst van iets minder dan 25 cm en leg deze halverwege de deeglap. Vouw dubbel en dek nogmaals af met plasticfolie of een theedoek.
    Laat de paasstol een half uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
    Bak de paasstol in 35 minuten goudbruin en bestrooi als deze is afgekoeld met poedersuiker.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden

2 Reacties

  • Anne-Marie
    11 maart 2016 at 15:31

    Ik heb nog nooit een stol gebakken. Eerlijk gezegd houd ik er ook niet echt van. Maar deze ziet er wel indrukwekkend uit!

    Reply
  • Eef
    10 maart 2016 at 13:12

    Oh wauw! Deze ziet er heerlijk uit! Een stol maken staat ook nog op mijn wensenlijstje zó ontzettend lekker.

    Reply

Laat een reactie achter