Zelf Paasstol maken, dat is nou nog eens een leuk klusje voor de Paasdagen! Zelf brood bakken is iets wat ik echt veel te weinig doe. Jammer, want niets is zo fijn als de geur van versgebakken brood in huis. En zeker de geur van dit zalige Paasbrood met spijs! En och, wat smaakt hij lekker zeg… Vooral nog een klein beetje warm uit de oven is dit paasbrood echt zalig.
Zelf paasstol maken
Waarom ik zelden zelf brood bak? Tja, eerlijk is eerlijk, het kost gewoon best wel wat tijd omdat het deeg tussendoor moet rijzen. Ook deze paasstol maken is best even een werkje. Alhoewel het geen moeilijk recept is, moet je het deeg meerdere keren eventjes kneden en vervolgens weer laten rijzen. Een prima klusje voor een regenachtige zondag.
Zelf amandelspijs maken
In dit Paasstol recept maak ik gebruik van kant en klaar amandelspijs, maar wil je de volledige paasstol zelf maken? Dan kun je ook zelf de spijs zelf maken. Dat is heel makkelijk: mix eenvoudigweg 150 gr amandelen helemaal fijn en meng met 150 gr suiker en een geklutst eitje. (en eventueel wat citroenrasp) Je kunt dit zelfs al een dag of twee dagen van tevoren doen. Bewaar het amandelspijs in de koelkast.
Paasstol invriezen en bewaren
Handig: je kunt deze paasstol heel goed invriezen, dus je kunt hem ruim voor Pasen al maken! Haal hem de avond voor het paasontbijt uit de vriezer en je hebt heerlijk verse stol op tafel. Serveer de plakken stol met een beetje roomboter, zo lekker. Na het bakken wordt de stol snel minder vers. Ik raad aan om hem in ongeveer twee dagen op te eten.
Tip: je kunt de stol na het bakken ook halveren en de helft van het paasbrood invriezen, dat doe ik ook met bijvoorbeeld cakes en bananenbrood. Ideaal! Zo heb je altijd lekker vers brood.
Varieer met de vulling
Met de vulling kun je natuurlijk volop variëren. Zelf gebruikte ik rozijnen, kardemom en sinaasappelrasp om de stol een lekkere smaak mee te geven. En amandelspijs natuurlijk! Zonder spijs, geen stol. Maar denk ook eens aan het toevoegen van noten, krenten, sukade, chocolade, citroenrasp, kaneel aan het deeg. Zo maak je iedere keer net weer een andere versie van dit recept voor Paasstol!


Paasstol met amandelspijs en rozijnen
Ingrediënten
- 175 ml volle melk
- 7 gr gist
- 350 gr bloem
- 2 gr zout
- 40 gr suiker + 1 el extra
- 2 tl gember
- 1 citroen (alleen de rasp)
- 1 ei
- 60 gr boter
- 175 gr rozijnen
- 300 gr amandelspijs
Zo maak je het
- Verwarm de melk (het hoeft niet heel heet te zijn, maar lekker warm), roer er 1 el suiker door en los het zakje gist hierin op door het eventjes te kloppen met een garde.
- Wel ondertussen de rozijnen in warm water.
- Meng de bloem met het zout, de suiker, gember en de citroenrasp.
- Voeg het ei, de roomboter en het gistmengsel toe en kneed snel tot een deeg. Dek de kom af met een schone theedoek en laat een kwartier staan.
- Kneed het deeg ca 20 seconden goed door en laat dan weer een kwartier rusten met een theedoek over de kom. Herhaal dit nog twee keer.
- Laat de rozijnen goed uitlekken en kneed ze door het deeg. Laat nogmaals een half uur rusten.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit tot een ovalen lap met een lengte van zo’n 25 cm. Je hebt hier geen deegroller voor nodig, het deeg is een beetje plakkerig en het gaat net zo goed met je handen!
- Rol de amandelspijs tot een worst van iets minder dan 25 cm en leg deze halverwege de deeglap. Vouw dubbel en dek nogmaals af met een theedoek. Laat de paasstol nu nog een half uur rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Bak de paasstol in 35 minuten goudbruin en bestrooi als deze is afgekoeld met poedersuiker. Serveer met roomboter
Voedingswaarden

2 Reacties
Anne-Marie
11 maart 2016 at 15:31Ik heb nog nooit een stol gebakken. Eerlijk gezegd houd ik er ook niet echt van. Maar deze ziet er wel indrukwekkend uit!
Eef
10 maart 2016 at 13:12Oh wauw! Deze ziet er heerlijk uit! Een stol maken staat ook nog op mijn wensenlijstje zó ontzettend lekker.