Een lekker en snel te maken maaltje, met verstopte groenten! Pasta met rode saus is natuurlijk een klassieker, maar maak ook eens een groene saus: deze pasta met doperwten-pesto bijvoorbeeld. Als topping kun je garnalen gebruiken, maar verderop in het artikel geef ik je nog meer tips voor lekkere toppings, ook vegetarisch!
Van te voren klaarmaken
Zelf maak ik dit recept best wel vaak, ik vind het namelijk een heel handig recept voor dagen waarop ik mijn handen een beetje vol heb. Ik maak de doperwtenpesto dan al klaar op een moment dat ik even tijd heb, en laat hem afgedekt op het aanrecht staan tot gebruikt. Omdat je de saus door de gekookte pasta roert, warmt hij vanzelf weer een beetje op.

Zo op het eerste gezicht lijkt het best een ingewikkeld recept, met vrij veel ingrediënten en een flink aantal stappen. Maar veel van die stappen kun je tegelijk uitvoeren, en ik durf te wedden dat je veel van de ingrediënten al in huis hebt. Ik heb in ieder geval standaard een pak doperwtjes en een zak wokgarnalen in de vriezer liggen, om dit recept altijd te kunnen maken!
Tip: als je de rest van de ingrediënten wel in huis hebt, maar de ricotta en verse basilicum niet, is dat geen ramp. Je zou dit kunnen vervangen door een paar eetlepels pesto. Het is dan wellicht wel nodig om de saus nog met iets meer kookvocht te verdunnen.
Vegetarisch alternatief + variaties
Wil je deze pasta met doperwten-pesto maken, maar eet je zelf geen vlees of vis? Geen probleem! Deze pasta is ook erg lekker met een topping van geroerbakte courgette, basilicum en parmezaanflinters.
Eet je wel vis maar lust je geen garnalen? Gerookte of gebakken zalm is er ook erg lekker bij. Of gegrilde kip, als je niet van vis houdt.

Pasta met doperwten-pesto en garnalen
Ingrediënten
- 150 gr (volkoren) pasta
- 200 gr wokgarnalen
Voor de doperwten-pesto
- 200 gr doperwten
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 1 citroen
- 125 gr ricotta
- 5 takjes basilicum
- 2 el pijnboompitten
- 1 el olijfolie
- peper en zout
Zo maak je het
- Kook de pasta ‘al dente’ volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Kook ondertussen de doperwten gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet ze af (maar bewaar het kookvocht).
- Snijd de knoflook en de ui fijn, en fruit deze aan in wat olie.
- Roerbak in een aparte pan de wokgarnalen gaar.
- Doe de doperwten in de keukenmachine, samen met de aangefruite knoflook en ui, het sap en de rasp van de citroen, de ricotta, de basilicum (inclusief de takjes!), de pijnboompitten en de olijfolie.
- Meng alles met de keukenmachine tot een glad mengsel. Vind je de saus te dik? Verdun hem dan met het kookvocht van de doperwten tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Breng de doperwtenpesto op smaak met peper en zout.
- Roer de pesto door de gare pasta en schep op de borden. Garneer met de wokgarnalen en eventueel wat extra basilicum en pijnboompitten.

Nog geen reacties