Als je wel eens op vakantie bent geweest in Italië heb je het vast wel eens gegeten of in ieder geval op de kaart zien staan: pasta vongole. Deze pasta met schelpjes is superfotogeniek en ontzettend lekker. Want hoe leuk is het om aan tafel lekker te prieken om zelf alle schelpdiertjes uit hun huisje te plukken? Tip: om het jezelf en je tafelgenoten makkelijker te maken, zou je alvast een deel van de kokkels uit hun huisje kunnen halen.
Snel recept voor pasta vongole
Pasta vongole ziet eruit als een heel indrukwekkend gerecht, maar het is echt geen moeite om het te maken: met een kwartiertje kun je aan tafel (wel eerst de kokkels even voorweken in zout water, maar dat telt niet mee in de kooktijd vind ik!)
Bovendien is dit een ontzettend simpel pasta vongole recept. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig om deze simpele pasta heerlijk op smaak te brengen.
Vongole of kokkels?
Voor pasta vongole koop je eigenlijk vongole, dit schelpdier komt uit de Middellandse Zee en moet dus geïmporteerd worden naar Nederland. Ze zijn niet goedkoop, bij mijn visboer betaal ik €16,50 voor een netje voor twee personen.
Daarom raad ik je aan om voor kokkels te kiezen. Kokkels worden gevangen in onze eigen Noordzee dus ze hoeven maar een korte weg af te leggen naar jouw bord. Met als gevolg dat ze een stuk betaalbaarder zijn: ik betaalde €10 voor een netje.
Bovendien smaken kokkels vrijwel hetzelfde als vongole dus is er geen enkele reden om niet voor kokkels te kiezen in dit recept voor pasta vongole!
Zwarte spaghetti
In dit recept maakte ik gebruik van zwarte spaghetti die is gekleurd met behulp van inktvisinkt. Ziet er spectaculair uit, toch? Je kunt deze kopen bij (Italiaanse) delicatessenzaken, maar gewone spaghetti voldoet net zo goed.

Pasta vongole met kokkels
Ingrediënten
- 1 kilo 1 kilo kokkels (of iets minder als je dit teveel vindt)
- 400 gr spaghetti
- 2 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 50 ml witte wijn
- 1 citroen
- 20 gr roomboter of olijfolie extra vierge
- verse peterselie
Zo maak je het
- Week de kokkels eerst voor. Dit doe je door ze twee keer een kwartier in een bak water met zout te zetten en ze goed af te spoelen.
- Kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer de roomboter door de pasta (je kunt ook olijfolie extra vierge gebruiken).
- Rasp de citroen en meng de rasp met het citroensap ook door de pasta.
- Snijd ondertussen de knoflook en rode peper fijn en bak deze voorzichtig aan in wat boter (laat de knoflook niet te bruin worden).
- Blus af met een scheut witte wijn. Voeg de kokkels toe en dek af met een pan. Na een minuut of twee koken gaan de schelpen openstaan en zijn de kokkels klaar. Gooi exemplaren die niet opengaan, weg.
- Kokkels zijn van zichzelf erg zout door het spoelen met het zoute water, dus wat mij waarschijnlijk heeft dit gerecht geen extra zout nodig. Breng de pasta vongole op smaak met peper en verse peterselie.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties