pasta

Pasta vongole met kokkels

Pasta vongole met kokkels

Als je wel eens op vakantie bent geweest in Italië heb je het vast wel eens gegeten of in ieder geval op de kaart zien staan: pasta vongole. Deze pasta met schelpjes is superfotogeniek en ontzettend lekker. Want hoe leuk is het om aan tafel lekker te prieken om zelf alle schelpdiertjes uit hun huisje te plukken? Om het jezelf en je tafelgenoten makkelijker te maken, zou je alvast een deel van de kokkels uit hun huisje kunnen halen. Pasta vongole ziet eruit als een heel indrukwekkend gerecht, maar het is echt geen moeite om het te maken: met een kwartiertje kun je aan tafel (wel eerst de kokkels even voorweken in zout water, maar dat telt niet mee in de kooktijd vind ik!)

Vongole of kokkels?

Voor pasta vongole koop je eigenlijk vongole, dit schelpdier komt uit de Middellandse Zee en moet dus geïmporteerd worden naar Nederland. Ze zijn niet goedkoop, bij mijn visboer betaal ik €16,50 voor een netje voor twee personen. Daarom raad ik je aan om voor kokkels te kiezen. Kokkels worden gevangen in onze eigen Noordzee dus ze hoeven maar een korte weg af te leggen naar jouw bord. Met als gevolg dat ze een stuk betaalbaarder zijn: ik betaalde €10 voor een netje. Bovendien smaken kokkels vrijwel hetzelfde als vongole dus is er geen enkele reden om niet voor kokkels te kiezen in dit recept voor pasta vongole! In dit recept maakte ik gebruik van zwarte spaghetti, die kun je kopen bij (Italiaanse) delicatessenzaken, maar gewone spaghetti voldoet net zo goed.

Recept pasta vongole met kokkels

Voor 4 personen 

  • 1 kilo kokkels (of iets minder als je dit teveel vindt)
  • 500 gr spaghetti
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • scheut witte wijn
  • 1/2 citroen
  • klont roomboter of olijfolie extra vierge
  • verse peterselie

Zo maak je de spaghetti met kokkels

  • Week de kokkels eerst voor. Dit doe je door ze twee keer een kwartier in een bak water met zout te zetten en ze goed af te spoelen.
  • Kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer de roomboter door de pasta (je kunt ook olijfolie extra vierge gebruiken).
  • Rasp de halve citroen en meng de rasp met het citroensap ook door de pasta.
  • Snijd ondertussen de knoflook en rode peper fijn en bak deze voorzichtig aan in wat boter (laat de knoflook niet te bruin worden).
  • Blus af met een scheut witte wijn. Voeg de kokkels toe en dek af met een pan. Na een minuut of twee koken gaan de schelpen openstaan en zijn de kokkels klaar. Gooi exemplaren die niet opengaan, weg.
  • Kokkels zijn van zichzelf erg zout dus wat mij betreft heeft dit gerecht geen extra zout nodig.
  • Breng de pasta vongole op smaak met peper en verse peterselie.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra

Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten