Menu
pasta / Hoofdgerechten / vis

Pasta vongole met kokkels

Pasta vongole met kokkels

Als je wel eens op vakantie bent geweest in Italië heb je het vast wel eens gegeten of in ieder geval op de kaart zien staan: pasta vongole. Deze pasta met schelpjes is superfotogeniek en ontzettend lekker. Want hoe leuk is het om aan tafel lekker te prieken om zelf alle schelpdiertjes uit hun huisje te plukken? Om het jezelf en je tafelgenoten makkelijker te maken, zou je alvast een deel van de kokkels uit hun huisje kunnen halen. Pasta vongole ziet eruit als een heel indrukwekkend gerecht, maar het is echt geen moeite om het te maken: met een kwartiertje kun je aan tafel (wel eerst de kokkels even voorweken in zout water, maar dat telt niet mee in de kooktijd vind ik!)

Vongole of kokkels?

Voor pasta vongole koop je eigenlijk vongole, dit schelpdier komt uit de Middellandse Zee en moet dus geïmporteerd worden naar Nederland. Ze zijn niet goedkoop, bij mijn visboer betaal ik €16,50 voor een netje voor twee personen. Daarom raad ik je aan om voor kokkels te kiezen. Kokkels worden gevangen in onze eigen Noordzee dus ze hoeven maar een korte weg af te leggen naar jouw bord. Met als gevolg dat ze een stuk betaalbaarder zijn: ik betaalde €10 voor een netje. Bovendien smaken kokkels vrijwel hetzelfde als vongole dus is er geen enkele reden om niet voor kokkels te kiezen in dit recept voor pasta vongole! In dit recept maakte ik gebruik van zwarte spaghetti, die kun je kopen bij (Italiaanse) delicatessenzaken, maar gewone spaghetti voldoet net zo goed.

Pasta vongole met kokkels

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: ItaliaansDifficulty: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

15

minutes
Calorieën

440

kcal
Weken

30

minuten

Een bijzonder en toch heel simpel hoofdgerecht: pasta vongole. Met kokkels uit de Noordzee!

Ingrediënten

  • 1 kilo 1 kilo kokkels (of iets minder als je dit teveel vindt)

  • 400 gr spaghetti

  • 2 tenen knoflook

  • 1 rode peper

  • 50 ml witte wijn

  • 1 citroen

  • 20 gr roomboter of olijfolie extra vierge

  • verse peterselie

Bereiding

  • Week de kokkels eerst voor. Dit doe je door ze twee keer een kwartier in een bak water met zout te zetten en ze goed af te spoelen.
  • Kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer de roomboter door de pasta (je kunt ook olijfolie extra vierge gebruiken).
  • Rasp de citroen en meng de rasp met het citroensap ook door de pasta.
  • Snijd ondertussen de knoflook en rode peper fijn en bak deze voorzichtig aan in wat boter (laat de knoflook niet te bruin worden).
  • Blus af met een scheut witte wijn. Voeg de kokkels toe en dek af met een pan. Na een minuut of twee koken gaan de schelpen openstaan en zijn de kokkels klaar. Gooi exemplaren die niet opengaan, weg.
  • Kokkels zijn van zichzelf erg zout door het spoelen met het zoute water, dus wat mij waarschijnlijk heeft dit gerecht geen extra zout nodig. Breng de pasta vongole op smaak met peper en verse peterselie.

Opmerkingen

  • Voor dit recept heb je maar een klein beetje wijn nodig. Serveer de rest van de fles bij het eten! Liever alcoholvrij of wil je niet een hele fles wijn openmaken voor zo’n klein beetje? Dan kun je de wijn ook vervangen door bouillon.
Recept pasta vongole

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter