weekendgerechten

Pastei met ham, prei en kaas

Pastei met ham, kaas en prei

Zo’n echte Engelse ‘pie’ of een pastei zoals we het in Nederland noemen, is voor mij comfort food ten top. Ik weet nog dat we tijdens een vakantie naar Schotland terecht kwamen in een pub met een babbelzieke eigenaar. Het zat er bomvol, want de pub maakte maar één gerecht (pie dus) en zoals dat vaker voorkomt bij tentjes die maar één gerecht serveren, was dit ontzettend lekker. Kortom: mijn herinneringen aan pastei zijn goed! Toen ik een gerecht voor pastei langs zag komen in Jamie magazine had ik ook meteen zin om dit te maken.

Een koude winterdag in februari waarop het sneeuwde, leek mij de ideale gelegenheid om dit recept er weer eens bij te pakken. In Jamie’s originele recept maakt hij gebruik van kerst-diner restjes: kalkoen, kip en ham. In plaats daarvan heb ik een dikke plak lekkere ham gehaald bij de slager en dat smaakte heerlijk. Maar houdt je niet van ham dan kun je dit in de pastei dus prima vervangen door gebraden kip of kalkoen! Verder heb ik het recept nog wat uitgebreid door knoflook & ui toe te voegen. Je kunt bij dit gerecht eventueel een simpele groene salade serveren, maar zelf koos ik ervoor om dat niet te doen, zodat ik nog ruimte overhad voor een toetje ;-)

Recept pastei met ham, prei en kaas

Voor 2 personen

  • 1 el roomboter
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 takjes tijm
  • 1 el bloem
  • 1 tl grove mosterd
  • 200 ml hete kippenbouillon
  • 100 gr broccoli
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 el crème fraiche
  • 150 gr ham (plak, vervang eventueel door gebraden kip of kalkoen)
  • 1/2 rol vers bladerdeeg (bv van Tante Fanny)
  • 1 ei, losgeklopt

Snijd de knoflook fijn. Snijd de ui in fijne ringen en snijd de prei in halve maantjes. Verhit de boter en olijfolie in een koekenpan en voeg de knoflook, ui, prei en tijm toe. Laat 10-15 minuten zachtjes bakken met een deksel half op de pan en roer af en toe.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Roer de bloem en mosterd door de prei en voeg beetje bij beetje, onder voortdurend roeren, de bouillon toe. Laat alles ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken tot de saus begint in te dikken.

Snijd ondertussen de broccoli in stukjes en voeg deze samen met de kaas en crème fraiche toe in de pan. Snijd de ham in kleine stukjes en roer deze er ook doorheen. Breng het mengsel op smaak met peper.

Vet een kleine ovenschaal in en giet het ham/prei mengsel erin. Dek de ovenschaal af met bladerdeeg. Klop het ei los en smeer het bladerdeeg hier mee in. Bak de pastei in 25-30 minuten af tot de bovenkant mooi bruin is.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

4 Comments

  • Reply Atie Groot

    Lijkt me heerlijk, ik heb eigenlijk nog nooit een pastei gegeten.

    6 maart 2017 at 21:22
    • Reply Sandra

      Oh jee! Dan moet ik die maar een keer voor jullie maken!

      7 maart 2017 at 05:25
  • Reply Eef

    Klinkt als een heerlijk gerecht! Zoals je zelf al schrijft: op en top comfort food :)

    6 maart 2017 at 19:37
    • Reply Sandra

      Ja, heerlijk! Nog even van genieten nu het nog een heel klein beetje winter is :-)

      7 maart 2017 at 05:24

    Reactie achterlaten