Menu
tips & trucs

Peren – zoet, sappig en heerlijk

Chai cake met stoofpeertjes

Ik ben gek op peren! Ze zijn zo lekker zoet en sappig! Ik eet ze het liefst uit het vuistje maar verwerk ze ook graag in verschillende recepten. De meest bekende peersoort is waarschijnlijk de Conference, een zoete, sappige handpeer die je zó kunt eten. Andere soorten zijn o.a. de Xenia, Forelle en de Packham.

Peer – lekker in zoete en hartige gerechten

Handperen kun je goed verwerken in hartige gerechten. Door hun zoetje doen ze het goed in combinatie met gedroogde ham, maar ook met bittere groenten als witlof. Ook heel lekker: serveer peer bij blauwe kaas, een heerlijke combinatie.

Ook kun je natuurlijk allerlei zoete recepten met peer maken. Ze smaken heerlijk in verschillende toetjes en taarten, maar ook in bijvoorbeeld een kom yoghurt.

Stoofpeertjes

Stoofperen met port, kaneel en kardemom

Een aparte vermelding waard zijn de stoofpeertjes. Deze harde peren zijn wat kleiner dan handperen en hebben een stugge schil, ze voelen ook harder aan dan handperen. Je kunt stoofperen niet rauw eten maar je kunt er wel heerlijke stoofpeertjes van maken! Je kunt het beste Gieser Wildeman gebruiken voor het maken van stoofpeertjes.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Peren moeten stevig aanvoelen en geen beschadigde schil hebben. Als je onrijpe peren koopt, laat ze dan een paar dagen op de fruitschaal liggen. Het is slim om peer niet al te lang te bewaren, want ze beschadigen snel en kunnen wat melig worden als ze erg rijp zijn.

Je kunt handperen met schil en al opeten (wel even wassen), maar je kunt ‘m ook schillen. Net wat je lekker vindt, al zitten er in en net onder de schil wel belangrijke voedingsstoffen en vezels.

Peren gezond?

Peer uit de oven met spijs en amaretto

Ja, maar in tegenstelling tot sommige andere vruchten levert peer niet van bepaalde voedingsstoffen een grote hoeveelheid. Zo lees je op de site van het voedingscentrum dat deze vrucht bijvoorbeeld wel Vitamine C bevat, maar niet extreem veel. Ook zitten er vezels in, maar ook hier weer niet bovengemiddeld. Lekker afwisselen met ander fruit dus.

Wat te doen met een restje peer?

Heb je een peer over? Die is altijd lekker uit het vuistje of in stukjes gesneden in de yoghurt. Je zou hem ook kunnen verwerken in een smoothie in combinatie met ander fruit (bijvoorbeeld appel).

Je kunt er ook een lekker toetje van maken door blokjes peer in een ovenschaaltje te doen. Bloem, suiker en boter mengen tot een kruimellaag, even in de oven en smullen maar!

Liever hartig? Neem een in plakjes gesneden peer en doe die op een afbakbroodje. Wat brie of blauwe kaas en wat honing + eventueel wat fijngehakte noten erover, een paar minuten in de oven en je hebt een zalige lunch.

Recepten met peer

Appel-peren crumble

Ik heb een paar heerlijke recepten met peer online staan. Wat dacht je van:

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter