Menu
tips & trucs

Plasticvrij boodschappen doen, kan dat?

Minder plastic in de keuken

Als je mijn blog een beetje volgt, weet je wel dat ik me bezig houdt met duurzaamheid. Zo schreef ik bijvoorbeeld een hele reeks artikelen over koken met restjes en deed ik ook al eens mee aan de zero waste challenge. Tijd om eens te kijken naar de mogelijkheden van plasticvrij boodschappen doen. Want jeetje, wat gebruik ik eigenlijk veel plastic.

Inmiddels heb ik een paar mooie stappen gemaakt om mijn plastic-gebruik te verminderen. Ben ik nu inmiddels een heilige op het gebied van no plastic? Nee hoor, totaal niet! Maar kleine stapjes helpen ook, en om in 1x geheel plasticvrij te leven is redelijk onhaalbaar. Mijn eerste slag is wel gemaakt, want natuurlijk ben ik eerst voor de meest makkelijke zaken gegaan. Ik laat je graag zien welke stappen ik al heb genomen en wie weet heb jij nog extra tips voor me. Of inspireer ik je om ook minder plastic te gaan gebruiken in de keuken, dat zou nog mooier zijn!

De voorraadkast

Groenten 

In de supermarkt ging ik op zoek maar daar vond ik maar weinig groenten die niet verpakt zijn in plastic. Werkelijk alles zit in een kunststof verpakking, van wortels, aardappels, paprika en zelfs verse knoflook en gember.

Een tripje naar de biologische supermarkt bood uitkomst. Daar vond ik héél veel groenten zonder plastic verpakking. Ook shop ik de laatste weken weer vaker bij Boeren & Buren, de online boerenmarkt waarbij je 1x per week verse groenten & fruit van de boer kan ophalen. In de meeste gevallen zónder plastic jasje.

Op de lokale markt zijn de meeste soorten groenten & fruit ook niet in plastic verpakt, dus dat is ook een perfecte optie.

Fruit 

Hier had ik al een mooie stap gemaakt doordat ik altijd mijn eigen fruitnetjes meeneem naar de supermarkt. Als je dan bijvoorbeeld appels of peren koopt, kun je ze makkelijk in zo’n netje doen in plaats van een papieren of plastic zakje te moeten pakken.

Helaas zit heel veel zacht fruit zoals perziken, aardbeien, druiven en bessen in een plastic bakje. Ook de biologische supermarkt biedt hiervoor geen alternatief. De enige optie lijkt de markt, waar zacht fruit in sommige kramen wordt verkocht in die groene kartonnen bakjes.

Pasta, rijst enzovoort

Pasta koop ik standaard in plastic. Helaas had de biologische supermarkt hier geen alternatieven voor. Wel zijn er tegenwoordig verpakkingsvrije supermarkten en online supermarkten waar je deze voedingsmiddelen in bulk kunt kopen. Meestal zijn ze dan niet in plastic verpakt, dus daar ga ik eens naar kijken.

Rijst koop ik altijd al in kartonnen doosjes, dus dat gaat goed!

Noten & gedroogd fruit

Bijna alle noten, pitten, zaden en gedroogd fruit koop ik in de supermarkt, waar ze verpakt zitten in plastic! Ook dat moet toch anders kunnen. Ik heb in de biologische supermarkt gezocht maar ook daar werden dit soort zaken in plastic verpakt.

Het enige alternatief lijkt hier de markt. Geen straf, want vers gebrande noten zijn natuurlijk het allerlekkerst! En daar krijg je de noten etc. meestal mee in een papieren zakje.

Koffie en thee

Na het schrijven van mijn vorige artikel heb ik een tripje gemaakt naar Dille & Kamille. Daar hebben ze een ruim aanbod aan losse thee, dat verkocht wordt in papieren zakjes. Helaas bleek toen ik de zakjes openmaakte, dat de binnenkant was gecoat met plastic. Hetzelfde gold voor een zakje met losse thee dat ik kocht bij een thee-speciaalzaak. Een beetje jammer! Heeft iemand een tip waar ik compleet plasticvrije thee kan kopen?

Qua koffie dronk ik thuis altijd Nespresso. Niet heel goed voor het milieu, die aluminum cupjes, daar ben ik me van bewust! Daarom heb ik op een gegeven moment een percolator aangeschaft, zo’n Italiaans koffie-apparaat voor op het fornuis. Hier gaat gewoon gemalen koffie in, wat een stuk milieuvriendelijker is. Helaas bleef het ding ongebruikt op mijn aanrecht staan. Gelukkig zijn er inmiddels ook composteerbare cups te koop. Zo kreeg ik de tip dat deze zelfs bij de Hema te koop zijn.

Toen onze Nespresso-machine overleed, leek dit me dan ook een perfect moment om over te stappen op een apparaat met losse bonen. Ik kocht dit fijne koffiezet-apparaat van Philips en hij bevalt erg goed! Maar ja, de bonen zitten toch weer echt in een plastic verpakking. Inmiddels bestel ik ze ook wel plasticvrij bij Pieter Pot.

Vruchtensappen en frisdrank

Frisdrank wordt bij ons in huis heel weinig gedronken, en volgens mij is hier geen plasticvrij alternatief voor. Wel heb ik een tijdje de Sodastream gebruikt, maar qua frisdranksmaak vonden we dat toch niet helemaal je van het.

Qua vruchtensappen – die drinkt manlief soms – koop ik nu vrijwel alleen nog sap in glazen flessen. Die zijn goed verkrijgbaar via de online boerenmarkt, en zelfs de supermarkt heeft hier een ruim aanbod in.

Broodbeleg

Notenpasta

Het zoete broodbeleg is over het algemeen prima in orde. Jam in glas, hagelslag in karton… De enige minpunten gaan naar de chocopasta, de pindakaas en de Nutella. Mooie glazen potten, maar een plastic dop! In de biologische supermarkt vond ik hazelnootpasta in een glazen pot met een schroefdop. Geen échte Nutella, maar wel heel lekker. En Calvé is toch echt de enige pindakaas die manlief lekker vindt, dus die blijft! Inmiddels maak ik wel wat vaker zelf notenpasta, ook heel lekker én plasticvrij.

Afwasborstel

Misschien ook leuk om te vermelden is dat ik een ‘betere’ afwasborstel heb gekocht. Bij de bio-supermarkt vond ik een afwasborstel van 80% gerecycled materiaal. De borstel heeft een losse kop, dus je hoeft niet steeds een volledig nieuwe afwasborstel te kopen, maar je kunt een pakketje met na-vullingen kopen. Kleine stapjes…

De kruidenkast

Zodra er iets uit mijn (enorme) kruidenvoorraad op is, ga ik deze vanaf nu vervangen door de kruiden/specerijen los te kopen. Dan doe ik ze thuis over in een mooi glazen potje. Staat ook nog eens leuk!

Mijn knijpfles honing verving ik door een glazen pot. Wel wat meer een knoeiboel, maar goed, wel weer een stapje richting plasticvrij! Zodra mijn kunststof fles stroop op is vervang ik deze door zo’n kartonnen pot met stroop, dat vind ik trouwens ook eigenlijk de lekkerste, maar het is – wederom – altijd zo’n knoeiboel. Eigenlijk ben ik toch meer een gemaksdier dan ik dacht… Voor poedersuiker is er geen plasticvrij alternatief, maar het blijkt dat je heel makkelijk zelf poedersuiker kunt maken met behulp van een vijzel! Dit moet ik nog uitproberen.

Nog een kleine verbetering die ik heb gemaakt is op het gebied van bouillonblokjes. Bij de biologische supermarkt vond ik bouillonpoeder in een glazen pot met een metalen schroefdop. Dat is natuurlijk veel beter dan die blokjes die allemaal apart verpakt zijn! (zelf maken zou natuurlijk het allerbeste zijn hè, dat weet ik ook wel. Maar daar maak ik niet altijd tijd voor).

De koelkast

Sauzen

Vrijwel alle sauzen zitten in een plastic verpakking of de verpakking heeft een plastic dop (ketchup, knoflooksaus, curry, mayonaise, barbecuesaus…) Ik ga de volgende keer als deze sauzen aan vervanging toe zijn, kijken of deze ook in glazen potten wordt verkocht bijvoorbeeld. BBQ saus zelf maken doe ik trouwens ook regelmatig, want dat is heel makkelijk en je kunt de saus prima een tijdje bewaren in de koelkast. Zelf mayonaise maken kan ook, maar dat is maar kort houdbaar en omdat er hier nogal regelmatig wat mayo wordt gebruikt, vind ik dat niet zo handig.

Melk, yoghurt en kwark

Yoghurt of kwark uit de supermarkt zit of in een plastic verpakking, of in een kartonnen verpakking met plastic dop. Ik heb hier nog geen alternatief voor gevonden, hebben jullie tips?

Melk kocht ik voorheen altijd in een grote plastic verpakking maar ik drink steeds minder melk. Tegenwoordig koop ik dan ook kleinere, kartonnen verpakkingen. Maar ook hier weer: die rottige plastic dop! Ik heb hier nog geen alternatief voor gevonden, dus tips zijn welkom! Gelukkig kun je de doppen wel inzamelen en inleveren bij een KNGF-inzamelpunt, dan gaan ze in ieder geval nog naar het goede doel. Een fijne tip die ik kreeg!

Broodbeleg

Plakken kaas, vleeswaren, salades… Werkelijk alles zit in plastic! Kaas zou ik eigenlijk bij de kaasboer moeten halen maar die heb ik helaas niet in de buurt. De stap om met een zelf meegebracht doosje naar de slager te gaan, is mij voor nu nog even te groot. Doe jij dit al? Hoe reageert jouw slager hier op? Verder ga ik weer wat vaker zelf broodbeleg proberen te maken. Eiersalade en kip-kerriesalade zijn zelfgemaakt lekkerder, vrij van gekke toevoegingen én plasticvrij (alhoewel: hoe koop ik kip plasticvrij? Help!)

Boter 

De margarine die manlief eet, zit in plastic. Hiervoor is volgens mij geen plasticvrij alternatief te vinden. Zelf eet ik zelden boter, maar er gaat met het bakken wel regelmatig een pakje roomboter doorheen. Ik durf niet met zekerheid te zeggen waar de roomboter-verpakking van gemaakt wordt. Het is mogelijk om zelf roomboter te maken, maar dan moet het wel eerst lukken om plasticvrije slagroom & karnemelk op de kop te tikken. Dit is dus nog een brug te ver! Ook hier weer: tips zijn welkom ;-)

Restjes

Restjes verpakte ik nog te vaak in aluminiumfolie of een plastic zakje. Sinds ik Foodhuggers heb gekocht, is dat wel minder geworden. Ook heb ik herbruikbare bijenwasdoeken besteld, met deze doeken kun je o.a. kaas verpakken, maar ook schalen afdekken (wat je normaal misschien met plasticfolie of aluminiumfolie zou doen.

De vriezer

Brood

Sinds het schrijven van mijn vorige artikel heb ik een paar broodzakken besteld en hiermee ben ik naar de bakker gegaan. Die reageerde er heel positief op! Helaas kreeg ik veel klachten van manlief – degene in huis die veel brood eet. En ik kon hem geen ongelijk geven: het brood wordt héél snel oud in de broodzakken. Ook dubbel verpakken en steeds maar een paar plakjes uit de vriezer halen werkte niet echt (het brood van onze lokale bakker vinden we ook gewoon niet zo lekker, dat scheelt ook). Kortom: dit is voor ons nog geen lange-termijn oplossing. Wel bestel ik nu af en toe brood bij de online boerenmarkt, daar krijg ik het mee in papieren zakken.

Vlees

Koop ik voornamelijk bij Koop een Koe / Koop een Kip en daar ligt mijn vriezer dan ook vol mee. Helaas zijn de stukjes vlees per stuk in plastic verpakt. Niet heel milieuvriendelijk, maar het gevoel dat ik ‘goed’ vlees eet vind ik in dit geval belangrijker. Mocht er een plasticvrij alternatief zijn om ‘goed’ vlees te kopen, let me know! De rest van mijn vlees koop ik bij de slager, waar het ook weer in plastic wordt verpakt. Ook hier geldt dat ik het zelf meebrengen van een eigen bakje nog een stapje te ver vind gaan. Voor nu dan hè, kleine stapjes…

Groenten / Fruit

Groenten en fruit uit de diepvries koop ik altijd in kartonnen dozen, dus dat gaat helemaal goed!

Ik ben benieuwd of jij nog tips hebt om mijn plastic gebruik terug te dringen? En heb ik je geïnspireerd om ook op jouw plastic gebruik te gaan letten? Laat het me weten in de comments!

14 Reacties

 • Tanna Kieft
  19 november 2021 at 09:28

  Goed bezig allemaal!
  Je kan veel artikelen in glazen potten bestellen bij Pieter Pot. Dit wordt aan huis bezorgd (dat is nou weer jammer)
  Als je bepaalde producten zoals pasta etc in grotere hoevelheden tegelijk bestel, wordt de bezorging weer wat duurzamer.
  Kijk even op de website van Pieter Pot, ze hebben veel.
  Groetjes Tannes

  Reply
  • Sandra
   20 november 2021 at 08:47

   Hi Tannes, ik heb inderdaad wel eens van ze gehoord, klinkt als een tof initiatief! Ik ga eens kijken, bedankt voor de tip.

   Reply
 • Johanna Kanters
  3 november 2021 at 19:22

  Boter en margarine zijn nog verkrijgbaar in een “papieren” wikkel. Boterrvloot kopen bij huishoudelijke artikelen winkel. Boter en margarine niet in koelkast bewaren want dan is het moeilijk smeerbaar of op tijd uit de koelkast halen. Boter en magarine zijn lang houdbaar zonder koelkast. Dus geen plastic kuipje met extra olie om het smeerbaarder te hebben.

  Reply
  • Sandra
   4 november 2021 at 13:39

   Hi Johanna, bij mijn weten is de papieren wikkel ook niet recyclebaar doordat het vies wordt van de boter. Geen plastic dus, maar wel nog steeds restafval. Erg jammer!

   Reply
 • Silvia
  6 mei 2021 at 16:48

  Hoi Sandra!

  Ben ook gestart met minder plastic. Niet bepaald gemakkelijk. Heb de vloeibare bak en braad vervangen door margarine in een wikkel als bij roomboter. Halvarine zonder kuipje zoek ik ook nog. De vloeibare zeep wordt opgebruikt en vervangen door een gewoon stuk zeep. Zag laatst op internet afwaszeep ipv afwasmiddel. Deze was verkrijgbaar met houten zeepbakje en houten afwasborstel. Zag er zo leuk uit. In de supermarkt koop ik zoveel mogelijk groente en fruit zonder zakjes, nou ja dan kan het gebeuren dat er drie keer appels op je kassabon staan.Veel van deze producten hoeven niet in plastic. Tja. Vind het wel heel jammer dat alternatieven niet bepaald het goedkoopst zijn. Wat de yoghurt betreft weet ik dat er in Duitsland glazen statiegeld potten bestaan met metalen deksel. Ook iets voor Nederland? Gebruik ook al heel lang geen keukenrol maar vaatdoekjes en ook stoffen zakdoeken. Dat gaat prima. Zie ook dat supermarkten langzaam meedenken. Het is een begin. Groetjes?

  Reply
  • Sandra
   8 mei 2021 at 11:12

   Hey Silvia, wat een uitgebreide reactie, leuk vind ik dat! Nee, het is inderdaad zeker niet gemakkelijk. Wat goed dat je zo je best doet! Ik heb inderdaad ook gehoord dat ze in het buitenland al sommige supergoede alternatieven hebben. Gelukkig komt er in Nederland ook wel steeds meer aandacht voor. Zag laatst toevallig dat je bij sommige winkels van Dille & Kamille nu schoonmaakmiddel en wasmiddel kunt ‘tappen’, superslim! In de badkamer ben ik wel deels plasticvrij met een stuk zeep, shampoobar, conditionerbar, deo uit een aluminium blikje en wasbare wattenschijfjes. Maar eten & drinken blijft lastig!!

   Reply
 • Regime Veenstra
  10 oktober 2020 at 13:47

  Erg apart ,ik ben geboren in 1955.In die tijd zat alles in glas of karton.Volgens mij moet je naar de politiek dat er een einde komt aan al die troep ,want ik weet dat vroeger het eten ook gewoon vers was.Een hele andijvie,sla,bloemkool bijv.Een brood,pakje boter etc etc

  Reply
  • Sandra
   12 oktober 2020 at 07:42

   Dit is zeker iets van de laatste tijd inderdaad! Hopelijk kunnen we wat dit betreft weer terug naar vroeger :-)

   Reply
 • Gertiena
  28 augustus 2019 at 11:52

  Ja ja.
  Ook hier in huis voer ik steeds meer door. Heel bewust slasaus, olijfolie en dat soort dingen in glazen flessen. Kleine potjes Nutella geven ook direct weer een drinkglas en best stevig ook. Flevosap heeft sap in glazenflessen en is heerlijke sap.

  Wat goed werkt is kaas bij de kaasboer in een doek van Dille en Kamille.
  Noten bij een notenboer (wij wonen in Oegstgeest en hebben een goede notenwinkel) waar ik ook rozijnen in mijn eigen pot kan meenemen.
  Melk bij de melktab (en weer een gezond fietstochtje erbij).
  Groenten op de markt laat ik al in mijn eigen tas doen. Dus alle appels, sinaasappels gaan los mee. De snoeptomaatjes gaan in een papieren zak die ik dan weer gebruik om mijn groenteafval in op te sparen.
  Brood bij het Stoepje gaat gewoon in een katoenen zak, daar doen ze niet moeilijk over.
  Ook de slager weet dat ik mijn eigen bakjes mee heb voor de reepjes vlees, de gehakt en al het andere vlees. Doet de slager ook niet moeilijk over.

  Wasbare luiers, geen billendoekjes maar washandjes (rode) snoetenpoetsers zijn gele washandjes. Dit wordt dan weer allemaal apart gewassen.

  Vanaf volgende week ga ik de volgende stap invoeren. Boter zonder kuipje maar op de botervloot. Kijken hoever ik dat hier in huis krijg doorgevoerd.

  Het is echt een sport aan het worden. Alleen de Yoghurt. Daar heb ik nog geen oplossing voor gevonden.

  Reply
  • Sandra
   28 augustus 2019 at 14:08

   Wauw, supergoed bezig al Gertiena! Wat fijn ook dat de lokale ondernemers niet moeilijk doen als je zelf bakjes en zakjes meeneemt, top!

   Reply
 • Marianne Scholtens
  18 augustus 2019 at 12:14

  Hoi, ik koop sinds kort mijn koffie voor de Nespresso bij Koffiebranderij Peeze, zij hebben composteerbare koffiecups.

  Reply
  • Sandra
   18 augustus 2019 at 17:48

   Goeie tip Marianne, bedankt!

   Reply
 • Atie Groot
  14 september 2018 at 20:36

  Hoi Sandra, wat ben je goed bezig!
  Misschien kan je plastic vrije kaas halen bij de kaasfabriek.

  Reply
 • Marit
  14 september 2018 at 19:40

  Hoi! Leuk artikel. Wat betreft de doppen, de dierenwinkel en sportkantine (heel random, I know) sparen plastic doppen voor blindengeleidehonden. Dus daar gaan die van ons heen!

  Reply

Laat een reactie achter