Laatst zag ik in ‘de blauwe’ supermarkt bij de broodafdeling een pak liggen met daarin vijf verse platbroden. Die gingen direct mijn mandje in, want toen ik ze zag wist ik dat ik hier iets heel lekkers mee wilde maken: platbrood pizza Caprese!
Libanees platbrood
Platbroden zijn altijd handig om op voorraad te hebben. Je kunt er namelijk alle kanten mee op:
- Vul ze met falafel
- Gebruik ze als basis voor een Turkse pizza
- Dip er hummus mee op
En je kunt er dus ook platbrood pizza mee maken! Ik koos deze keer voor een Italiaanse topping, met tomatensaus, mozzarella, pesto, basilicum en rauwe ham. Maar je kunt er natuurlijk allerlei toppings voor verzinnen.
Snelle platbrood pizza’s

Als je niet zoveel zin hebt om lang in de keuken te staan en tóch lekker wilt eten, is dit een ideaal recept. Terwijl de oven voorverwarmt, heb je mooi de tijd om de tomatensaus te maken en de platbrood pizza’s er mee in te smeren. Je kunt hier een pizzasaus recept vinden, of gebruik onderstaand recept voor de beschrijving. Daarna hoeven de pizza’s nog maar een paar minuten de oven in, en je kunt al aan tafel.
Tomatensaus bewaren
Over die tomatensaus gesproken: die kun je prima al eerder klaarmaken. Eerder op de dag, of zelfs al een dag eerder. Doe de saus in een goed afsluitbaar bewaarbakje en bewaar ‘m in de koelkast. Dan kun je helemaal snel aan tafel! Je zou zelfs een extra portie kunnen maken en deze invriezen voor een volgende keer dat je deze plaatbrood pizza’s gaat maken.
Hoeveel pizza’s per persoon?

Ik kocht een pak waar 5 platbroden in zaten. Daar hebben wij zelf met twee volwassenen en een dreumes van gegeten. Ondanks dat de bodem van platbrood niet zo erg vult als een standaard pizzabodem, was dit wel een flinke maaltijd. Je zou er eventueel nog een lekkere groene salade bij kunnen serveren, dan kun je er wel met vier volwassenen van eten.

Platbrood pizza Caprese
Ingrediënten
- 5 Libanese platbroden
- 500 gr gezeefde tomaten
- 2 tenen knoflook
- 2 uien
- 1 el oregano (gedroogd)
- 2 bollen mozzarella
- 5 el pesto
- 5 plakjes rauwe ham
- verse basilicum
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snijd de knoflook en de ui fijn en fruit deze aan in wat olijfolie. Doe de gezeefde tomaten en de oregano erbij, breng op smaak met peper en zout en laat de saus zachtjes vijf minuten pruttelen.
- Smeer de platbroden in met de saus. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel deze over de platbroden.
- Druppel hier en daar wat pesto op de platbrood-pizza’s en bak de pizza’s ongeveer 6 minuten in de oven, zodat de mozzarella gesmolten is.
- Scheur de rauwe ham in stukjes en verdeel over de pizza, en garneer de platbrood pizza’s met verse basilicum.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties