lunch

Pompoenhummus – zelf hummus maken

Pompoenhummus

Zelf hummus maken leek me leuk, want ik koop het vaak uit een bakje in de supermarkt en dan vraag ik me toch af ‘kan ik dit ook zelf maken’? Het antwoord: ja! Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik meerdere keren heb geprobeerd om traditionele hummus te maken van kikkererwten, en dat werd eigenlijk nooit echt lekker. Naar dat perfecte recept ben ik dus nog steeds op zoek! Maar, ik heb een heerlijk alternatief gevonden wat misschien nog wel een stukje gezonder is ook. Namelijk: pompoenhummus.

De zelfgemaakte pompoenhummus is heerlijk op een broodje of op toastjes, maar in combinatie met worteltjes vind ik ‘m het lekkerst! Een heerlijke snack en supergezond, zo ben je meteen een eind op weg naar de 250 gram groente die je per dag zou moeten eten.

Voor dit recept gebruik ik stukjes pompoen uit de vriezer, te koop bij de supermarkt. Ideaal vind ik die want ik vind een pompoen snijden nogal een gedoe. Groenten uit de diepvries zijn dan een perfect alternatief. Wist je trouwens dat groenten uit de diepvries net zo gezond zijn als verse groente? Doordat ze vaak meteen na de oogst worden ingevroren, blijven vitamines & mineralen goed bewaard. Soms bevatten diepvriesgroenten daarom zelfs méér vitamines dan verse groente, die zijn soms een paar dagen onderweg voordat ze op je bordje liggen. Lees bij het kopen van diepvriesgroenten wel altijd even de verpakking, zeker bij groentenmixen wordt er soms veel troep aan toegevoegd. Bij groenten die ‘alleen’ worden verpakt – zoals in dit geval alleen pompoen – is dit meestal niet het geval.

Recept pompoenhummus

Voor ca 6 porties

 • 250 gr pompoenstukjes (uit de vriezer)
 • 1 teentje knoflook
 • 70 ml tahin
 • 1 tl kerriepoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl paprikapoeder
 • extra vierge olijfolie
 • zout & (cayenne)peper

Kook de stukjes pompoen zes minuten in een laagje water en giet af.

Hak een teentje knoflook fijn en doe deze samen met de tahin, kerrie, komijn en paprika bij de stukjes pompoen. Pureer met een keukenmachine of staafmixer tot er geen stukjes meer in de hummus zitten.

Breng de pompoenhummus op smaak met peper en zout. Vind je de hummus niet smeuïg genoeg? Voeg dan wat extra vierge olijfolie toe en roer nogmaals goed door.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

 • Reply Anne-Marie

  Ook mij is het nog niet gelukt om hummus te maken die ook echt lekker smaakt. Deze met pompoen ga ik zeker een keer proberen!

  26 januari 2017 at 09:54
 • Reactie achterlaten