Deze voedzame pompoenpoffertjes zijn heerlijk als lunch. Met verschillende toppings maak je er een echt feestje van! Ik maakte ze voor onze dreumes, maar heb er zelf ook van gesmuld!
Gezonde poffertjes met pompoen
Ik heb het al vaker gezegd op dit blog: ‘gezond’ blijf ik een lastige term vinden. Want wat is dat nu precies? Volgens mij is dat iets wat je bent, en niet iets dat je eet. Daarnaast ben ik geen voedingsdeskundige. Ik gebruik zelf liever de term ‘voedzaam’. Maar ja, in de volksmond wordt toch vaak over ‘gezond’ eten gesproken, dus vandaar dat ik het toch even zo noem.
Nu wil jij natuurlijk weten wat deze pompoenpoffertjes dan zo gezond / voedzaam maakt, nou:
- Ze bestaan voor de helft uit bloem (niet zo voedzaam) maar voor de andere helft uit boekweitmeel.
- Er gaat maar liefst 150 gram pompoenpuree in dit recept. Je haalt er ongeveer vier porties uit. Dus daarmee heb je toch al zo’n 20% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten binnen!
- In de toppings kun je nog wat extra voedzame ingrediënten kwijt. Denk aan notenpasta en fruit.
Toppings voor de pompoenpoffertjes

Met de toppings kun je je heerlijk uitleven. Kijk even wat je nog in huis hebt en maak er een feestje van. Een paar lekkere ideeën voor toppings:
- (zelfgemaakte) amandelpasta, eventueel even verwarmen zodat hij wat vloeibaarder wordt en je de pasta makkelijk over de poffertjes kunt gieten.
- een schepje yoghurt (gewone yoghurt of vanilleyoghurt)
- vers fruit, zoals banaan en/of blauwe bessen
- zaden & pittenmix
- maple syrup
Poffertjes met pompoen bewaren en invriezen
Onderstaand pompoenpoffertjes recept is voor ongeveer vier porties. Ik vind het zelf altijd wel fijn om meteen wat extra te maken, zo kun je er later nog een keer van genieten.
Verpak de poffertjes als ze helemaal zijn afgekoeld in een luchtdichte doos. Ze blijven dan in de koelkast nog ongeveer een dag of drie goed. Even opbakken in de pan in wat olie of boter en je kunt er nog een keer van genieten.
Je kunt ze ook invriezen, dan blijven ze maandenlang goed. Laat ze als je ze wilt eten weer ontdooien en bak ze op in een koekenpan in wat olie of boter.

Pompoenpoffertjes
Ingrediënten
Voor de pompoenpoffertjes
- 100 gr bloem
- 100 gr boekweitmeel
- 0,5 tl zout
- 1 el gist
- 200 ml (plantaardige) melk
- 150 gr pompoenpuree
- 1 el dadelstroop (optioneel)
Voor erbij
- Bijvoorbeeld plakjes banaan, blauwe bessen notenpasta, pittenmix en eventueel een zoetmiddel (bv maple syrup)
Zo maak je het
- Verwarm de melk tot deze lauw is.
- Zeef ondertussen de bloem en het boekweitmeel. Voeg het zout toe en meng dit door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en strooi hier de gist in.
- Schenk de lauwe melk in het kuiltje, roer er met een garde een mooi beslag van en laat het beslag een uur rijzen op een warme plek, afgedekt met een theedoek.
- Meng de pompoenpuree, de stroop en de speculaaskruiden door het poffertjesdeeg, en verhit een poffertjespan.
- Bestrijk de holtes van de pan met olie of boter, en bak de poffertjes aan beide kanten goudbruin. Dit gaat heel snel dus blijf erbij!
- Serveer de pompoenpoffertjes met toppings naar keuze. Ik gebruikte een combinatie van plakjes banaan, blauwe bessen, notenpasta die ik licht verwarmde zodat hij wat vloeibaarder wordt, en wat pittenmix.

Nog geen reacties