desserts

Pruimen clafoutis met vanille

Pruimen clafoutis met vanille

Dit recept voor pruimen clafoutis ontstond toen ik van mijn schoonouders een zakje pruimen uit eigen tuin meekreeg. Hun pruimenboom was namelijk haast ontploft, zoveel pruimen hingen eraan! Helemaal geen straf :-) Natuurlijk smulde ik een paar pruimen gewoon zó op, maar ik wilde er ook nog wat lekkers mee maken en toen dacht ik al snel aan clafoutis. Ik maakte laatst namelijk al eens een kersenclafoutis en die was zo lekker dat ik die graag nog eens wilde maken. Volgens mij moest het best kunnen om zo’n clafoutis ook met ander fruit te maken en ja hoor, deze pruimenclafoutis bleek al net zo lekker als de traditionele versie met kersen!

Clafoutis of flaugnarde?

Clafoutis is een heerlijk luchtig, Frans dessert. Je maakt het door fruit te overgieten met een vrij dun beslag, dat lijkt op pannenkoekenbeslag, wat ik in dit recept op smaak breng met vanillesuiker & custardpoeder voor een rijke vanillesmaak. Overigens wist Wikipedia me te vertellen dat onderstaande officieel geen pruimen clafoutis mag heten: alleen een clafoutis die gemaakt is met kersen mag ‘clafoutis’ heten. Gebruik je ander fruit dan heet het een flaugnarde. Clafoutis, flaugnarde… Hoe je het ook noemt, dit is een heerlijk nagerecht!

Pruimen clafoutis met vanille

0 from 0 votes
Course: ToetjeCuisine: FransDifficulty: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

25

minutes
Calorieën

224

kcal

Clafoutis met pruimen is een heel makkelijk toetje. Het is een soort pannenkoekenbeslag dat je bakt in de oven. Heel eenvoudig en ontzettend lekker. Extra lekker met een bolletje ijs!

Ingrediënten

  • 5 pruimen

  • roomboter om in te vetten

  • 40 gr bloem

  • 10 gr custardpoeder

  • 1 snufje zout

  • 10 gr vanillesuiker

  • 75 gr kristalsuiker + 1 tl

  • 100 ml melk

  • 3 eieren

  • poedersuiker

  • 4 bollen vanille-ijs (optioneel)

Bereiding PRUIMEN CLAFOUTIS

  • Vet de ovenschaal in met roomboter en bestrooi de bodem met 1 tl kristalsuiker.
  • Snijd de pruimen overdwars in en draai de helften van elkaar. Verwijder de pitten en snijd de halve pruimen doormidden. Verdeel de stukjes pruim over de bodem van de ovenschaal.
  • Meng in een kom de bloem met het custardpoeder en het zout. Voeg de vanillesuiker en kristalsuiker toe en meng door elkaar.
  • Klop de eieren los met de melk en giet dit mengsel al kloppend met een garde door het bloemmengsel.
  • Giet het beslag voorzichtig rondom de stukjes pruim in de ovenschaal. De stukjes pruim zullen een beetje gaan drijven maar als je voorzichtig doet blijven ze min of meer op hun plek. Bak de clafoutis 25-30 minuten op 200 graden, tot de buitenste randen donker zijn en het middelste gedeelte gaar is.
  • Laat de pruimenclafoutis iets afkoelen in de vorm en bestrooi de clafoutis met flink wat poedersuiker. Je kunt het pruimen clafoutis zowel warm als koud eten, zelf vind ik ‘m warm het lekkerste, eventueel met een bolletje vanille-ijs erbij.

Opmerkingen

  • Ik gebruik voor dit recept een ovalen schaal van 28x20cm. Je kunt ook prima een ronde ovenschaal met een diameter van 20cm gebruiken, dan wordt de clafoutis ietsje dikker en moet je hem wellicht ietsje langer in de oven zetten (30 minuten ipv 25).
  • Vanillesuiker kun je makkelijk zelf maken. Doe basterdsuiker in een potje samen met een vanillestokje dat je hebt opengesneden. Je kunt de suiker steeds aanvullen, zo heb je altijd zelfgemaakte vanillesuiker in huis!
  • Ben je met minder dan 4 personen? Je kunt de clafoutis prima een dagje bewaren en hem de volgende dag weer opwarmen in de oven.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten