Volg culi-sandra.nl op:
Pruimen clafoutis met vanille

Pruimen clafoutis met vanille

Dit recept voor pruimen clafoutis ontstond toen ik van mijn schoonouders een zakje pruimen uit eigen tuin meekreeg. Hun pruimenboom was namelijk haast ontploft, zoveel pruimen hingen eraan! Helemaal geen straf :-) Natuurlijk smulde ik een paar pruimen gewoon zó op, maar ik wilde er ook nog wat lekkers mee maken en toen dacht ik al snel aan clafoutis. Ik maakte laatst namelijk al eens een kersenclafoutis en die was zo lekker dat ik die graag nog eens wilde maken. Volgens mij moest het best kunnen om zo’n clafoutis ook met ander fruit te maken en ja hoor, deze pruimenclafoutis bleek al net zo lekker als de traditionele versie met kersen!

Clafoutis is een heerlijk luchtig, Frans dessert. Je maakt het door fruit te overgieten met een vrij dun beslag, dat lijkt op pannenkoekenbeslag, wat ik in dit recept op smaak breng met vanillesuiker & custardpoeder voor een rijke vanillesmaak. Overigens wist Wikipedia me te vertellen dat onderstaande officieel geen pruimen clafoutis mag heten: alleen een clafoutis die gemaakt is met kersen mag ‘clafoutis’ heten. Gebruik je ander fruit dan heet het een flaugnarde. Clafoutis, flaugnarde… Hoe je het ook noemt, dit is een heerlijk nagerecht!

Recept pruimen clafoutis

Nagerecht voor 4 personen

  • 5 kleine pruimen
  • roomboter om in te vetten
  • 40 gr bloem
  • 10 gr custardpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 10 gr vanillesuiker (of 1 zakje)*
  • 75 gr + 1 tl kristalsuiker
  • 100 ml melk
  • 3 eieren
  • poedersuiker
  • Eventueel: 4 bollen vanille-ijs

Extra nodig: ovenschaal. Ik gebruik voor dit recept een ovalen schaal van 28x20cm. Je kunt ook prima een ronde ovenschaal met een diameter van 20cm gebruiken, dan wordt de clafoutis ietsje dikker en moet je hem wellicht ietsje langer in de oven zetten (30 minuten ipv 25).

*Vanillesuiker kun je makkelijk zelf maken. Doe basterdsuiker in een potje samen met een vanillestokje dat je hebt opengesneden. Je kunt de suiker steeds aanvullen, zo heb je altijd zelfgemaakte vanillesuiker in huis!

Zo maak je de pruimen clafoutis

  • Vet de ovenschaal in met roomboter en bestrooi de bodem met 1 tl kristalsuiker.
  • Snijd de pruimen overdwars in en draai de helften van elkaar. Verwijder de pitten en snijd de halve pruimen doormidden. Verdeel de stukjes pruim over de bodem van de ovenschaal.
  • Meng in een kom de bloem met het custardpoeder en het zout. Voeg de vanillesuiker en kristalsuiker toe en meng door elkaar.
  • Klop de eieren los met de melk en giet dit mengsel al kloppend met een garde door het bloemmengsel.
  • Giet het beslag voorzichtig rondom de stukjes pruim in de ovenschaal. De stukjes pruim zullen een beetje gaan drijven maar als je voorzichtig doet blijven ze min of meer op hun plek. Bak de clafoutis 25-30 minuten op 200 graden, tot de buitenste randen donker zijn en het middelste gedeelte gaar is.
  • Laat de pruimenclafoutis iets afkoelen in de vorm en bestrooi de clafoutis met flink wat poedersuiker. Je kunt het pruimen clafoutis zowel warm als koud eten, zelf vind ik ‘m warm het lekkerste, eventueel met een bolletje vanille-ijs erbij.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Bericht delen
Leave a comment
Vorig artikel Volgend artikel

Ook leuk voor jou...

Geen reacties

Laat een reactie achter