Hou jij ook zo van quiche of hartige taart? Het fijne vind ik dat je een quiche heel goed voor kunt bereiden, het is het fijnste om de dag tevoren al het deeg te maken en de vulling voor te bereiden. Dan is alles goed koud als de quiche de oven ingaat en zijn de smaken extra goed ingetrokken, waardoor het gerecht alleen maar lekkerder wordt. Dit recept ontstond ooit toen ik na de kerstdagen wat witlof overhad. Ik besloot er een quiche met witlof van te maken. Een beetje ham erbij (die kun je ook prima weglaten als je een vegetarische quiche wilt maken), wat kaas, mosterd en andere smaakmakers, en alles kan de oven in. Heerlijk!
Witlofquiche
Deze witlofquiche maak je grotendeels met ingrediënten die je vast al in huis hebt. Ik kan van harte aanbevelen ook de quichebodem zelf te maken. Dat is helemaal niet zoveel werk en je hebt er alleen wat bloem, boter, ei en zout voor nodig. Véél smaakvoller dan de kant en klare plakjes deeg voor hartige taart, maar natuurlijk kun je die ook prima gebruiken als je dat liever hebt.
Restje quiche
Als je er een salade bij de witlofquiche geeft, kun je er met vier personen van eten. Van deze quiche met witlof hebben wij zelf met zijn tweeën een avondmaaltijd gegeten en toen was nog een stuk over: lekker om de volgende dag als lunch te eten. Je kunt een restje quiche ook goed invriezen voor later.
Voor mijn quiche recepten gebruik ik een quichevorm met een diameter van 24 centimeter met gaatjes in de bodem.
Meer quiche recepten
Ook zo’n fan van hartige taarten? Probeer dan zeker deze spinaziequiche met oude kaas eens, echt overheerlijk. En deze shoarmaquiche met prei is hier in huis een echte gezinsfavoriet.

Recept quiche met witlof en ham
Ingrediënten
- 200 gr bloem
- 120 gr roomboter
- 1 ei
- 1 tl gladde mosterd
- 1 snuf zout
- 350 gr witlof
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 75 gr hamreepjes
- 1 el honing of suiker
- 2 eieren
- 1 tl grove mosterd
- 100 ml room (bv kookroom, kwark, slagroom, crème fraîche…)
- 75 gr geraspte kaas
- peper en zout
Zo maak je het
- Begin met het maken van het deeg. Zeef de bloem boven een kom en snijd de boter in stukjes. Doe deze samen met het ei, de mosterd en het zout bij de bloem en kneed tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg, sla deze iets plat en bewaar het deeg tot gebruik in de koelkast. Laat het minimaal een uur koelen, maar langer is geen probleem.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een ingevette quichevorm met het deeg. Prik het deeg in met een vorm en bak de bodem 15 minuten blind (bedek hiervoor de bodem met een steunvulling, zoals keramische knikkers of gedroogde erwten). Haal de steunvulling uit de bodem en bak de bodem nog vijf minuten verder. Laat de bodem afkoelen.
- Snijd de uien grof en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie op een laag vuur.
- Snijd de stronken witlof in vieren, verwijder het hart uit de witlof en was de blaadjes, voeg bij de uien en roerbak de witlof vijf minuten mee. Voeg de honing toe en wat peper en zout en roerbak alles nog twee minuten onder regelmatig omscheppen. Laat het witlof-mengsel goed afkoelen.
- Meng in een andere kom de eieren met de mosterd en de room en breng op smaak met peper en zout. Voeg de geraspte kaas toe en roer nogmaals goed door elkaar.
- Verdeel de witlof over de bodem van de vorm en verdeel de hamreepjes erover. Giet het eimengsel over de witlof en bak de witloftaart in ongeveer 30 minuten goudbruin.
Nog geen reacties