Wat fijn dat de rabarber weer in het seizoen is hè! Met de mooie roze stengels kun je allerlei heerlijke recepten maken. Vandaag deel ik een heerlijk recept voor rabarbercake met citroen met je!
Rabarber combineren
Over het algemeen zijn die prachtig gekleurde stengels wel wat zurig, ze kunnen wel wat suiker gebruiken. Dat zit wel goed in deze rabarbercake hoor, haha! Zelf vind ik rabarber heerlijk in combinatie met vanille. Je zou bij deze cake dus prima wat warme vanillevla kunnen serveren, of deze vanillesaus.
Maar ook citroen is een heerlijke combinatie met rabarber. Tip: klop (ongezoete) slagroom op en meng daar wat lemoncurd doorheen. Deze citroenroom is echt zalig bij een punt van deze rabarbercake!
Groente of fruit?
Rabarber is een groente! Wist je dat? Omdat het veel gebruikt wordt in zoete recepten, zoals crumble en taart, denk je misschien dat het fruit is. Maar het tegendeel is dus waar! Rabarber is een groente. Weer wat geleerd…
Geheim ingrediënt…

In deze cake met rabarber gaat een ‘geheim ingrediënt’. Nou ja, niet zo geheim natuurlijk, want het staat gewoon in het recept, haha! Maar goed, dat ingrediënt is karnemelk. Als je nu helemaal niet van karnemelk houdt: geen zorgen. Je gaat het echt niet terug proeven in de rabarbercake.
Karnemelk is een bekende toevoeging aan het beslag van sommige taarten & bijvoorbeeld Amerikaanse pannenkoeken. Het zuur uit de melk reageert met het bakpoeder (dat zit in zelfrijzend bakmeel) met als resultaat een extra luchtige cake. Ook houdt het de cake lekker vochtig. Echt een aanrader dus!
Drink je nooit karnemelk en houd je dus wat over na het maken van de rabarbercake? Maak dan met het restje melk lekkere American pancakes of deze bosvruchten-smoothie.

Rabarbercake met citroen
Ingrediënten
Voor de rabarbertopping
- 200 gr rabarber
- 25 gr boter
- 2 el suiker
Voor de cake
- 250 gr boter (op kamertemperatuur)
- 250 gr suiker
- 3 eieren
- 175 ml karnemelk
- 1 tl vanille-extract
- 1 citroen (alleen de rasp)
- 275 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 snuf zout
Voor erbij (optioneel maar wel heerlijk)
- opgeklopte slagroom met lemon curd erdoor, vanillesaus of warme vanillevla
Zo maak je het
- Vet een cakevorm van 22 cm lichtjes in met gesmolten boter en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de stelen rabarber in stukken, je kunt natuurlijk zelf bepalen wat voor patroon je op de cake wilt hebben. Ik koos voor om en om een lang en een kort stuk rabarber. Verdeel de stukken rabarber over de bodem van de cakevorm.
- Snijd de boter in stukjes en verdeel deze tussen de stukken rabarber. Bestrooi met de suiker.
- Doe de boter (in stukken) in een kom met de suiker en klop dit mooi luchtig. Voor het beste resultaat mix je wel 5 tot 10 minuten, daar wordt de cake mooi luchtig van.
- Klop nu één voor één de eieren erdoor. Klop vervolgens de vanille, karnemelk en citroenrasp door het beslag. Het kan door de melk eruit zien alsof het een beetje gaat schiften maar dat is niet erg!
- Meng nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en het zout toe, en klop tot alles is opgenomen.
- Verdeel het beslag over de rabarber en bak de cake in 45-50 minuten gaar.
- Laat de cake met rabarber afkoelen en serveer naar keuze met opgeklopte slagroom met lemon curd erdoor, vanillesaus of warme vanillevla.
Notities
Voedingswaarden per persoon (indicatie)

Nog geen reacties