zoet

Rabarbertaart met custard

Rabarbertaart met custard

Jammer hè, dat het rabarber seizoen niet zo lang duurt. Ik ben gek op de wat zurige, frisse smaak van rabarber. Zeker in combinatie met custard vind ik rabarber echt onweerstaanbaar lekker. Toen ik laatst een paar mooie stelen van deze prachtige roze stengels kocht, wist ik dan ook meteen: hier wil ik een rabarbertaart met custard van maken. Met de overgebleven stelen maakte ik likeur, die op het moment dat ik dit schrijf nog op smaak staat te komen. Hopelijk wordt die net zo lekker als deze rabarbertaart met custard!

Rabarber – Groente of Fruit?

Veel mensen denken dat rabarber fruit is, het wordt immers vaak verwerkt in zoete recepten zoals crumble, compote en taart. Maar het tegendeel is waar! Rabarber is een groente. Je kunt rabarber als bijgerecht eten maar zelf vind ik het toch het lekkerste om de groente te verwerken tot iets zoets. In dit geval deze taart dus. De inspiratie voor het basisrecept vond ik op het blog van Marcella. Ik heb de hoeveelheden en ingrediënten aangepast, maar haar versie van deze taart lijkt me ook heerlijk! Maar goed, hier dan mijn versie van deze taart met rabarber en custard!

Rabarbertaart met custard

0 from 0 votes
Course: TaartDifficulty: Gemiddeld
Voor

8

stukken
Bereidingstijd

20

minutes
Rusttijd

60

minuten
Oventijd

55

minuten

Voor deze taart gebruik je een langwerpige quichevorm of een vierkante bakvorm van 20×20. Voor de steunvulling om blind te bakken kun je keramische blindbakbonen of gedroogde bonen gebruiken.

Ingrediënten

  • Voor het deeg

  • 125 gr bloem (+ extra om te bestuiven)

  • 65 gr boter (+ extra om in te vetten)

  • 35 gr fijne kristalsuiker

  • 1 eidooier

  • 1 el custardpoeder

  • 1 snufje zout

  • Voor de vulling

  • 2 stelen rabarber

  • 35 gr boter

  • 100 gr fijne kristalsuiker

  • 2 eieren

  • 100 ml slagroom

  • 1 el custardpoeder

Bereiding rababertaart met custard

  • Laat de boter en eieren op kamertemperatuur komen en begin met het maken van het deeg. Zeef de bloem boven een kom en voeg de suiker en het zout toe.
  • Snijd de boter in blokjes en doe deze in de kom. Kneed vlug tot een korrelig deeg. Klop de eidooier los met het custardpoeder en voeg toe aan het deeg. Kneed het deeg tot een bal en wikkel deze in plasticfolie. Laat een uurtje rusten in de koelkast (langer mag ook)
  • Snijd de rabarber in stukjes van ca 1 cm breed en doe met de boter en de suiker in een pannetje. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen tot de rabarber zacht wordt, maar niet uit elkaar valt. Laat afkoelen.
  • Vet de bakvorm goed in met boter en verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrooi je aanrecht met wat bloem en rol met de deegroller uit tot het formaat van de bakvorm. Bekleed de bakvorm met het deeg, leg het bakpapier erop en doe de steunvulling erin. Bak de bodem 15 minuten en verlaag daarna de temperatuur van de oven naar 155 graden.
  • Haal de bodem uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier. Verdeel de rabarber over de bodem. Klop de eieren los in een kom. Klop de slagroom los met het custardpoeder en klop door de eieren. Giet de vulling in de taart en bak de rabarber custardtaart nog 40 minuten. Laat afkoelen en serveer.

Opmerkingen

  • Tip: het overgebleven eiwit kun je invriezen voor later gebruik. Hier kun je bijvoorbeeld meringue mee maken.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten