Jammer hè, dat het rabarber seizoen niet zo lang duurt. Ik ben gek op de wat zurige, frisse smaak van rabarber. Zeker in combinatie met custard vind ik rabarber echt onweerstaanbaar lekker. Toen ik laatst een paar mooie stelen van deze prachtige roze stengels kocht, wist ik dan ook meteen: hier wil ik een rabarbertaart met custard van maken. Met de overgebleven stelen maakte ik likeur!
Rabarber – Groente of Fruit?
Veel mensen denken dat rabarber fruit is, het wordt immers vaak verwerkt in zoete recepten zoals crumble, compote en taart. Maar het tegendeel is waar! Rabarber is een groente. Je kunt rabarber als bijgerecht eten maar zelf vind ik het toch het lekkerste om de groente te verwerken tot iets zoets. In dit geval deze taart met rabarber en custard!
Vanillesaus
Tip: om de rabarbertaart met custard nog lekkerder te maken, kun je er deze vanillesaus bij serveren.

Rabarbertaart met custard
Ingrediënten
- 150 gr bloem (+ extra om te bestuiven)
- 65 gr boter (+ extra om in te vetten)
- 35 gr fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 1 el custardpoeder
- 1 snufje zout
- 1 el paneermeel
- 2 stelen rabarber
- 100 gr fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- 100 ml slagroom
- 1 el custardpoeder
- Bakvorm van 20x20cm of langwerpige bakvorm
Zo maak je het
- Laat de boter en eieren op kamertemperatuur komen en begin met het maken van het deeg. Zeef de bloem boven een kom en voeg de suiker en het zout toe.
- Snijd de boter in blokjes en doe deze in de kom. Kneed vlug tot een kruimelig deeg. Klop het ei los met het custardpoeder en voeg toe aan het deeg. Kneed het deeg tot een samenhangende bal en wikkel deze in plasticfolie. Laat een uurtje rusten in de koelkast (langer mag ook)
- Vet de bakvorm goed in met boter en verwarm de oven voor op 170 graden. Bestrooi je aanrecht met wat bloem en rol het deeg met de deegroller uit tot het formaat van de bakvorm. Bekleed de bodem en de randen van de bakvorm met het deeg en prik het deeg in. Zet koud weg tot gebruik. Heb je deeg over? Rol het uit en steek er met een koekjesvorm bijvoorbeeld hartjes uit, leuk om de taart straks mee te decoreren!
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Verdeel het paneermeel over de bodem van de bakvorm, dit vangt het vocht dat uit de rabarber komt, op.
- Was de stelen rabarber en snijd de boven- en onderkant eraf. Verdeel de rabarber over de taartvorm.
- Meng de suiker met het custardpoeder.
- Klop 2 van de eieren los in een kom. Klop de slagroom en de suiker/custard door de eieren. Giet de vulling in de taart, verdeel de hartjes deeg erover (als je deeg overhad, en bestrijk deze met het laatste, losgeklopte ei) en bak de rabarber custardtaart 40 minuten. Laat afkoelen en serveer.
Notities
Voedingswaarden

15 Reacties
Siem
14 juni 2022 at 15:04Ontzettend lekker en makkelijk recept. Ook leuk om te proberen wanneer je niet gek bent op rabarber: dan kan het zomaar zijn dat dit taartje wèl lust ?
Sandra
17 juni 2022 at 14:27Dat ben ik zeker met je eens Siem, het ‘zurige’ wat je misschien niet lekker vindt aan rabarber, wordt in deze taart ruimschoots gecompenseerd, haha! Fijn dat het recept zo goed in de smaak is gevallen!
Simone
5 juni 2021 at 18:42Eerlijk, eindelijk recept dat lijkt op de rabarbertaart met custard die mijn moeder vroeger maakte. Die was met rabarber en bakgember. Een lekkere combinatie. Ik gebruikte ronde springvorm en sneed de rabarber (uit eigen tuin) in smalle reepjes. We aten hem warm met bolletje vanille ijs. Mmm
Sandra
10 juni 2021 at 07:54Wauw, wat een enorm compliment Simone! Wat een goed idee om er gember in te doen, dat lijkt me echt een heel goede combinatie met de rabarber. Je brengt me op ideeën… ;-)
Liefs, Sandra
Christa van Amstel
1 mei 2021 at 09:05Gisteren dit taartje gemaakt. Heel makkelijk en echt enorm lekker! Heb soja cuisine gebruikt ipv slagroom ivm koemelkeiwitallergie, maar dat werkt ook prima! :)
Sandra
1 mei 2021 at 14:03Jaa, de rabarber is er weer! Fijn om te horen dat je hem lekker vond Christa, en bedankt voor de tip, dat is goed om te weten :-)
Sabine
29 mei 2020 at 19:46Wat een feest dat ik jouw site ontdekt heb. Echt een heeeeeeeeeerlijk taartje!!! Zo snel op!!! Echt makkelijk en lekker!!! En vanille saus erbij was ook top!!!
Sandra
2 juni 2020 at 17:55Wat superleuk om te horen Sabine! Blij dat je ervan genoten hebt :-)
Atie
5 mei 2020 at 08:10De rabarbertaart was lekker Sandra! Wij hebben het gegeten met de overgebleven slagroom, was ook lekker.
Sandra
5 mei 2020 at 08:14Goed om te horen mam! Slagroom lijkt me er ook erg lekker bij!
Marjan
28 april 2020 at 11:40Bedankt!! Dan ga ik hem maken, want hij ziet er lekker uit! :) dit weekend ook al een andere rabarbertaart uitgeprobeerd..
Sandra
28 april 2020 at 13:07Leuk Marjan, ik hoop dat je hem lekker vindt, hoor graag hoe hoe is gelukt!
Atie
20 april 2020 at 08:00Wat een goed idee om rabarber eens op een andere manier te eten Sandra!
Het ziet er feestelijk uit zo!
Marjan
27 april 2020 at 05:48Vraagje: er staat, dat je met de overgebleven eiwitten wat kan doen, maar in het recept lees ik dat de eieren er in zijn geheel in gaan. Hoe zit dit?
Sandra
28 april 2020 at 05:36Hoi Marjan, goed opgemerkt! Suf van me, ik moet de taart nog eens maken om het 100% zeker te weten maar volgens mij kun je prima de hele eieren gebruiken, ik zal de tip weghalen. Dankjewel voor je oplettendheid!