Rendang, zó lekker! Ik noem dit altijd de Indonesische versie van onze hachee, haha :-) Maar eigenlijk is dat ook helemaal niet zo’n gekke vergelijking, want de basis van beide gerechten is hetzelfde. Heerlijk mals stoofvlees met ui, alleen de smaakmakers zijn anders.
Rendang met veel smaakmakers
Deze Indonesische rendang maak je op smaak met o.a. kokosmelk. citroengras, en diverse specerijen als komijn en laos. Het rode pepertje geeft een klein beetje pit. Online vind je talloze recepten voor rendang, dit is mijn variatie.
Elke keer dat ik het maak probeer ik het recept weer een beetje te verbeteren, en op het moment is dit zoals ik ‘m het lekkerste vind! Laat je niet afschrikken door de vrij lange ingrediëntenlijst, het meeste staat vast al in je keukenkastjes.
Rendang daging
Wist je dat rendang in 2011 werd uitgeroepen tot het allerlekkerste gerecht van de wereld? Snap ik best, want jongens dit is me een partijtje lekker! Rendang kun je met verschillende soorten vlees maken, in dit geval maak je hem met rundvlees en wordt het gerecht ook wel rendang daging genoemd. Tip: je kunt dit gerecht prima invriezen, het kan dus helemaal geen kwaad om een dubbele portie te maken!
Lekker lang sudderen
Zorg dat je vlees koopt van goede kwaliteit, dat is het must voor het maken van de allerlekkerste rendang! Zelf maak ik rendang eigenlijk altijd met sukadelappen, die vallen zo mooi uit elkaar en zijn heerlijk mals.
Zet de pan minstens twee uur op het vuur zodat het vlees mooi zacht kan worden, langer mag ook zeker. Net als bij veel andere stoofgerechten wordt rendang er trouwens alleen maar lekkerder op als je het van te voren maakt. Maak het dus gerust een dag voordat je het gaat eten!
Wat serveren bij rendang daging?
Serveer het stoofvlees met rijst. Dat is zo al lekker genoeg, maar je kunt er ook nog sajoerboontjes bij maken, die smaken er erg lekker bij.

Rendang – Indonesisch stoofvlees
Ingrediënten
- 1 kg sukadelappen
- 800 ml kokosmelk
- 3 tenen knoflook
- 2 uien
- 1 cm gember
- 1 rode peper
- 1 el sambal badjak
- 2 tl komijn
- 2 tl korianderzaad (gemalen)
- 1 tl laos
- 1 el bruine suiker
- (zee)zout
- 2 stengels citroengras
- 2 laurierblaadjes (liefst Indonesische)
- Voor erbij: rijst en eventueel
Handig om te hebben
Zo maak je het
- Maak eerst een boemboe. Dat doe je door de knoflook, ui, gember en rode peper fijn te snijden. Doe deze samen met de sambal, komijn, korianderzaad, laos en wat zeezout in de blender. Voeg een scheutje zonnebloemolie toe en maal tot een pasta.
- Verhit wat olie in een pan en bak de boemboe op een zacht vuurtje een paar minuten. Snijd ondertussen de sukadelappen in hapklare brokken en braad het vlees aan alle kanten aan. Voeg de helft van de kokosmelk toe.
- Verwijder de uiteindes van de citroengras en kneus de stengels goed, bijvoorbeeld door er met de stamper van een vijzel op te slaan. Hierdoor komen de smaken goed vrij. Voeg de citroengras, bruine suiker en de laurier toe aan de rendang.
- Laat de rendang op een zacht vuur pruttelen. Als het vlees begint droog te koken voeg je de rest van de kokosmelk toe. Laat de rendang minimaal twee uur op het vuur staan. Langer mag ook! Eventueel kun je altijd nog extra kokosmelk of water toevoegen als het vlees te droog wordt.
- Serveer met witte rijst en eventueel sajoerboontjes
Notities
Voedingswaarden

11 Reacties
Inge
29 maart 2022 at 23:23Ik vond hem erg smakeloos en flauw, jammer
Thimo
28 juli 2021 at 16:03Ben hem ook nu aan het maken en krijg hem lichtbruin. Klopt de verhouding suiker wel?
Ben nieuwsgierig naar de smaak maar de kleur is nog anders.
Sandra
7 augustus 2021 at 07:47Hi Thimo, ik zal hem binnenkort zelf ook weer eens maken om het recept weer eens te controleren, bij mijn weten is 1 el suiker wel voldoende. Een lichte kleur lijkt me ook te kunnen komen door de verhouding vocht. Is de kleur uiteindelijk nog donkerder geworden? Ik hoop dat het evengoed lekker heeft gesmaakt!
Leo van Dijk
5 juni 2021 at 13:29Hoi Sandra,
De smaak was GEWELDIG!
Wel nog even een vraag!
Bij de ingrediënten staat 800 ml kokosmelk.
Bij de bereidingstips staat ‘voeg een blik kokosmelk toe’
Die blikjes kokosmelk hebben verschillende inhouden.
Heb dus een beetje op gevoel kokosmelk toegevoegd.
Achteraf waarschijnlijk teveel want het eindproduct was lichtbruin in plaats van donkerbruin zoals op de foto mooi is te zien.
Het maakt op zich niet uit want de smaak was SUPER!
Spreekwoordelijk werden de vingers afgelikt.
Gr.
Leo
Sandra
10 juni 2021 at 07:56Hi Leo, oei, goed punt! Ik ben er van uitgegaan dat een blik 400ml is, maar het is wel een goed idee om dat er even bij te zetten dus dat ga ik meteen even doen. Wat leuk om te horen dat het jullie goed gesmaakt heeft!
Groetjes, Sandra
Leo van Dijk
28 mei 2021 at 09:30Hoi Sandra,
Op dit moment ben ik aan het ‘rendangeren’!
Word ik beschuldigd van mishandeling. Een hele dag in die zalige geur en ‘s-avonds pas eten?
Is kennelijk haast niet te doen.
De smaak gaat me redden.
Groetjes,
Leo
Sandra
5 juni 2021 at 12:49Hahahaha dat is ook wel het enige nadeel van rendang, het duurt zolang voor je ervan kunt smullen!
Sandra
30 december 2020 at 16:39Waar moet ik de bruine suiker gebruiken?
Sandra
1 januari 2021 at 13:14Hi naamgenoot :-) Oh wat suf, die ben ik inderdaad vergeten, die voeg je toe bij stap 3! Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het meteen aangepast.
Jonathan
13 mei 2020 at 12:07Dit was toch wel de minst lekkere Rendang die ik ooit gegeten heb.
Sandra
2 juni 2020 at 17:55Wat jammer om te horen Jonathan, wij vinden hem zelf altijd erg lekker!