weekendgerechten

Rendang – Indonesisch stoofvlees

Rendang - Indonesisch stoofvlees

Rendang, zó lekker! Ik noem dit altijd de Indonesische versie van onze hachee, haha :-) Maar eigenlijk is dat ook helemaal niet zo’n gekke vergelijking, want de basis van beide gerechten is hetzelfde. Heerlijk mals stoofvlees met ui, alleen de smaakmakers zijn anders. Deze Indonesische rendang maak je op smaak met o.a. kokosmelk. citroengras, en diverse specerijen als komijn en laos. Het rode pepertje geeft een klein beetje pit. Online vind je talloze recepten voor rendang, dit is mijn variatie. Elke keer dat ik het maak probeer ik het recept weer een beetje te verbeteren, en op het moment is dit zoals ik ‘m het lekkerste vind! Laat je niet afschrikken door de vrij lange ingrediëntenlijst, het meeste staat vast al in je keukenkastjes.

Rendang daging

Wist je dat rendang in 2011 werd uitgeroepen tot het allerlekkerste gerecht van de wereld? Snap ik best, want jongens dit is me een partijtje lekker! Rendang kun je met verschillende soorten vlees maken, in dit geval maak je hem met rundvlees en wordt het gerecht ook wel rendang daging genoemd. Tip: je kunt dit gerecht prima invriezen, het kan dus helemaal geen kwaad om een dubbele portie te maken!

Lekker lang sudderen

Zorg dat je vlees koopt van goede kwaliteit, dat is het must voor het maken van de allerlekkerste rendang! Zelf maak ik rendang eigenlijk altijd met sukadelappen, die vallen zo mooi uit elkaar en zijn heerlijk mals. Zet de pan minstens twee uur op het vuur zodat het vlees mooi zacht kan worden, langer mag ook zeker. Net als bij veel andere stoofgerechten wordt rendang er trouwens alleen maar lekkerder op als je het van te voren maakt. Maak het dus gerust een dag voordat je het gaat eten! Serveer het stoofvlees met rijst. Dat is zo al lekker genoeg, maar je kunt er ook nog sajoerboontjes bij maken, die smaken er erg lekker bij. 

Rendang – Indonesisch stoofvlees

0 from 0 votes
Course: DinerDifficulty: Gemiddeld
Voor

personen
Prep time

25

minutes
Kooktijd

2

hours 

Ingrediënten

  • 1 kg sukadelappen

  • 800 ml kokosmelk

  • 3 tenen knoflook

  • 2 uien

  • 1 cm gember

  • 1 rode peper

  • 1 el sambal badjak

  • 2 tl komijn

  • 2 tl korianderzaad (gemalen)

  • 1 tl laos

  • 1 el bruine suiker

  • (zee)zout

  • 2 stengels citroengras

  • 2 laurierblaadjes (liefst Indonesische)

  • Voor erbij: rijst en eventueel sajoerboontjes

Bereiding Indonesisch stoofvlees

  • Maak eerst een boemboe. Dat doe je door de knoflook, ui, gember en rode peper fijn te snijden. Doe deze samen met de sambal, komijn, korianderzaad, laos en wat zeezout in de blender. Voeg een scheutje zonnebloemolie toe en maal tot een pasta.
  • Verhit wat olie in een pan en bak de boemboe op een zacht vuurtje een paar minuten. Snijd ondertussen de sukadelappen in hapklare brokken en braad het vlees aan alle kanten aan. Voeg een blik kokosmelk toe.
  • Verwijder de uiteindes van de citroengras en kneus de stengels goed, bijvoorbeeld door er met de stamper van een vijzel op te slaan. Hierdoor komen de smaken goed vrij. Voeg de citroengras en de laurier toe aan de rendang.
  • Laat de rendang op een zacht vuur pruttelen. Als het vlees begint droog te koken voeg je de rest van de kokosmelk toe. Laat de rendang minimaal twee uur op het vuur staan. Langer mag ook! Eventueel kun je altijd nog extra kokosmelk of water toevoegen als het vlees te droog wordt.
  • Serveer met witte rijst en eventueel sajoerboontjes

Opmerkingen

  • Je kunt dit gerecht prima invriezen, het kan dus helemaal geen kwaad om een dubbele portie te maken!

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten