ontbijt

Rijstpap met vanille, kardemom en kaneel

Rijstpap met vanille, kardemom en kaneel

Rijstpap of rijstpudding is echt zo’n lekker ouderwets toetje of ontbijtje. Misschien kreeg je het vroeger als kind ook wel eens voorgeschoteld? Met een laagje bruine suiker want dat smelt zo mooi? Superlekker! Maar het kan lekkerder, door aan je rijstpap vanille, kardemom en kaneel toe te voegen.

Dit recept ontstond toen ik weer eens ging neuzen in mijn keukenkastjes. Die zijn sowieso altijd al goed gevuld en ik krijg ook nog regelmatig spulletjes toegevoegd, dus op een gegeven moment puilen ze echt uit! Tijd om op te ruimen en het grappige is dat juist dan vaak nieuwe recepten ontstond. Zo ook dit recept voor rijstpap. Ik vond nog een half pak paprijst en besloot daar een lekker ontbijtje mee te maken. Ik had ook nog een hele berg kardemompeulen en kaneelstokjes in huis, dus die moesten er ook in. Toen vond ik ook nog een vanillestokje en tadaa: deze heerlijke combinatie was geboren!

Tip: je kunt deze rijstpap als ontbijt eten, maar ook als toetje! En wist je dat je vanillesuiker heel makkelijk zelf kunt maken? Snijd vanillepeulen open en doe deze met fijne basterdsuiker in een potje. Je kunt dit bijna eeuwig bewaren en het is lekkerder dan kan en klare vanillesuiker.

Recept rijstpap met vanille, kardemom en kaneel

Voor 2 personen

 • 100 gr paprijst
 • 600 ml volle melk (ik gebruikte Jersey melk)
 • 1 tl vanillesuiker + extra om te serveren
 • 1 vanillestokje
 • 5 kardemompeulen
 • 1 kaneelstokje

Doe de paprijst met de melk en 1 tl vanillesuiker in een pannetje met een dikke bodem. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Doe het merg en het vanillestokje in de pan.

Kneus de kardemompeulen in een vijzel en doe deze samen met het kaneelstokje in de pan.

Breng de rijstpap onder regelmatig roeren aan de kook. Laat de pap 25 minuten zachtjes doorkoken en blijf regelmatig roeren, zeker op het einde.

Doe de rijstpap in twee kommen en bestrooi met een beetje extra vanillesuiker. Eet smakelijk!

Voor dit artikel heb ik een product opgestuurd gekregen (Jersey melk), voor meer informatie verwijs ik je graag naar mijn disclaimer.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

 • Reply Daniëlle

  Ik houd echt van rijstepap. Krijg het dan ook al vanaf kinds af aan!

  11 mei 2017 at 13:29
 • Reply Danella

  Lijkt me lekker zeg. Ik heb zelf nog nooit rijstpap gemaakt, maar eet het wel graag. Ga dit eens uitproberen!

  1 mei 2017 at 09:18
 • Reactie achterlaten