Ik ben echt gek op risotto! En het leuke is dat je heel makkelijk een vegetarische risotto kunt maken. Zo maakte ik al eerder met risotto met pompoen en risotto met gerookte zalm, en vandaag dus risotto met paddenstoelen. Doordat je smaakvolle paddenstoelen en hazelnoten gebruikt, mis je absoluut geen vlees in dit gerecht.
Risotto maken – veel werk?
Veel mensen vinden het een nadeel dat het maken van risotto even een klusje is. Dat klopt wel, het is echt een gerecht waar je bij in de buurt moet blijven. Maar als je het eenmaal hebt geproefd weet je meteen dat het alle moeite waard is geweest!
Wijntje erbij?
Een tipje: ik neem zelf vaak tijdens het roeren alvast een glaasje van dezelfde witte wijn die ik in het recept gebruik. Dan is dat roeren nét wat minder erg ;-)
Gebruik je liever geen alcohol in deze risotto met paddenstoelen en hazelnoten? Dan kun je de wijn in het risotto-recept ook vervangen door extra bouillon. En heb je geen, of niet genoeg hazelnoten in huis? Je kunt ook andere noten gebruiken, bv cashewnoten of walnoten.

Risotto met paddenstoelen en hazelnoten
Ingrediënten
- 1 handje porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
- 150 gr risottorijst
- 2 el olijfolie
- 750 ml paddenstoelenbouillon (het kan zijn dat je minder nodig hebt)
- 100 ml witte wijn
- 1 flinke ui
- 1 teen knoflook
- 1 takje tijm
- 200 gr gemengde paddenstoelen
- 4 el hazelnoten (fijngehakt)
- 50 gr parmezaan of grana padano, plus extra
Zo maak je het
- Overgiet de porcini met kokend water en laat een kwartiertje weken.
- Verwarm 1 el olie in de pan en fruit daarin de fijngesneden ui en knoflook met de blaadjes van het takje tijm. Voeg de risottorijst toe en roer goed om tot alle korrels glanzen.
- Voeg de porcini inclusief het weekwater, de witte wijn en 150 ml van de bouillon toe en roer goed door. Blijf de risotto onder regelmatig doorroeren zachtjes 20 minuten doorkoken, voeg steeds wat bouillon toe zodra deze volledig is opgenomen door de rijst. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt.
- Rooster in de tussentijd de gehakte hazelnoten in een droge pan.
- Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen zo’n vijf minuten. Breng op smaak met peper en zout.
- Rasp de parmezaan of grana padano in blokjes en roer deze samen met de noten door de risotto. Roer de paddenstoelen er doorheen en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. Rasp voor het serveren nog wat parmezaan over de risotto.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties