vegetarisch

Risotto met paddenstoelen en hazelnoten

Paddenstoelenrisotto - een vegetarische risotto met paddenstoelen

Ik ben echt gek op risotto! En het leuke is dat je heel makkelijk een vegetarische risotto kunt maken. Zo maakte ik al eerder een versie met pompoen en vandaag dus risotto met paddenstoelen. Doordat je smaakvolle paddenstoelen en hazelnoten gebruikt, mis je absoluut geen vlees in dit gerecht. Veel mensen vinden het een nadeel dat het maken van risotto even een klusje is, en het is echt een gerecht waar je echt bij in de buurt moet blijven, maar als je het eenmaal hebt geproefd weet je meteen dat het alle moeite waard is geweest!

Wijntje erbij?

Een tipje: ik neem zelf vaak tijdens het roeren alvast een glaasje van dezelfde witte wijn die ik in het recept gebruik. Dan is dat roeren nét wat minder erg ;-) Gebruik je liever geen alcohol? Dan kun je de wijn in het risotto-recept ook vervangen door extra bouillon. En heb je geen, of niet genoeg hazelnoten in huis? Je kunt ook andere noten gebruiken, bv cashewnoten.

Risotto met paddenstoelen en hazelnoten

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: VegetarischDifficulty: Gemiddeld
Voor

2

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

20

minutes
Calorieën

638

kcal

Deze vegetarische risotto met paddenstoelen en hazelnoten is echt comfort food op een herfstige dag!

Ingrediënten

  • 1 handje porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)

  • 150 gr risottorijst

  • 2 el olijfolie

  • 750 ml paddenstoelenbouillon (het kan zijn dat je minder nodig hebt)

  • 100 ml witte wijn

  • 1 flinke ui

  • 1 teen knoflook

  • 1 takje tijm

  • 200 gr gemengde paddenstoelen

  • 4 el hazelnoten (fijngehakt)

  • 50 gr parmezaan of grana padano, plus extra

Bereiding PADDENSTOELENRISOTTO

  • Overgiet de porcini met kokend water en laat een kwartiertje weken.
  • Verwarm 1 el olie in de pan en fruit daarin de fijngesneden ui en knoflook met de blaadjes van het takje tijm. Voeg de risottorijst toe en roer goed om tot alle korrels glanzen.
  • Voeg de porcini inclusief het weekwater, de witte wijn en 150 ml van de bouillon toe en roer goed door. Blijf de risotto onder regelmatig doorroeren zachtjes 20 minuten doorkoken, voeg steeds wat bouillon toe zodra deze volledig is opgenomen door de rijst. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt.
  • Rooster in de tussentijd de gehakte hazelnoten in een droge pan.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen zo’n vijf minuten. Breng op smaak met peper en zout.
  • Rasp de parmezaan of grana padano in blokjes en roer deze samen met de noten door de risotto. Roer de paddenstoelen er doorheen en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. Rasp voor het serveren nog wat parmezaan over de risotto.

Opmerkingen

  • Liever alcoholvrij? Vervang de witte wijn dan door extra bouillon.
  • Restje risotto over? Hier kun je balletjes van rollen deze paneren en vervolgens frituren. Dan heb je arancini oftewel risotto-bitterballen!

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten