Weer eens wat anders! Een heerlijke, friszoete en bloemige rozencake. Gegarneerd met gesuikerde rozenblaadjes is het een plaatje om te zien! Deze yoghurtcake met rozen past perfect bij een kopje thee…
Perzische rozencake
Met smaakmakers uit de Perzische keuken, is dit een heerlijke Perzische cake geworden. Je gebruikt rozensiroop, een smaakmaker die veel gebruikt wordt in Perzische recepten. Het snufje kardemom komt ook uit die keuken vandaan.
Yoghurtcake

In deze rozencake wordt geen boter gebruikt. Dat vind ik altijd erg makkelijk, dan hoeft het ook niet op kamertemperatuur te komen (dat vergeet ik namelijk altijd, ik wil altijd NU cake bakken en niet wachten tot mijn boter wat warmer is geworden!)
In dit cake recept hoef je daar geen rekening mee te houden. In plaats van boter, gebruik je een combinatie van plantaardige olie en yoghurt. Het resultaat is een frisse cake, wat weer goed combineert met de bloemige smaak van de rozen.
Rozensiroop
Over rozen gesproken, die heb je wel nodig voor dit rozencake recept! In het beslag en de frosting maak je namelijk gebruik van rozensiroop. Die kun je in een Aziatische winkel of toko vaak wel kopen, maar het is ook makkelijk om het zelf te maken. Ga eens wildplukken bij een mooie rozenbottel-struik óf in je eigen tuin en volg de stappen in dit rozensiroop recept.
Gesuikerde rozenblaadjes

Voor dit recept voor rozencake heb ik ook gesuikerde rozenblaadjes gemaakt. Je kunt deze eventueel achterwege laten, maar het staat natuurlijk wel mooi. Je kunt ze maken volgens dit recept voor gesuikerde rozenblaadjes. Eventueel kun je ze ook vervangen door grof gehakte, ongezouten pistachenootjes. Ook deze komen uit de Perzische keuken en passen erg goed bij de smaken van deze yoghurtcake met rozen.
Goed, genoeg gekletst weer! Door naar het recept voor yoghurtcake met rozen!


Rozencake met glazuur
Ingrediënten
Voor de rozencake
- 175 gr basterdsuiker
- 3 eieren
- 100 gr zonnebloemolie
- 175 gr Griekse yoghurt
- 1 citroen (alleen de rasp)
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl kardemom
- snuf zout
- gesmolten boter (om in te vetten)
Voor de frosting
- 100 gr poedersuiker
- 1 tl rozensiroop
- rozenblaadjes (optioneel, je kunt ook grof gehakte ongezouten pistachenootjes gebruiken)
Zo maak je het
- Begin met het maken van de rozencake. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een cakevorm of tulbandvorm in met gesmolten boter.
- Doe de suiker en de eieren in een kom en mix deze tot ze luchtig zijn.
- Voeg de zonnebloemolie, de yoghurt, de eieren, de rozensiroop, de vanille en de citroenrasp toe en mix alles goed door elkaar.
- Doe het bakmeel, de kardemom en het zout erbij en mix nu kort tot een mooi beslag. Mix niet te lang. Giet het beslag in de ingevette vorm en bak de rozencake ca 50 minuten tot deze gaar is. Laat de cake volledig afkoelen.
- Maak nu de frosting door de poedersuiker te mengen met de rozensiroop en vervolgens te verdunnen tot je de gewenste dikte hebt. Voor het mooiste resultaat moet de frosting langzaam van een lepel druipen.
- Giet de frosting over de afgekoelde cake en garneer met gesuikerde rozenblaadjes of gehakte pistachenootjes (of allebei).
Voedingswaarden per persoon (indicatie)

Nog geen reacties