weekendgerechten

Runderlappen met bier – een heerlijk winters stoofpotje

Runderlappen met bier - verwarmend stoofpotje

In de winter vind ik niets fijner dan overdag al aan de slag te gaan met koken. Het liefst maak ik dan een stoofpotje dat lekker lang mag pruttelen op het vuur. Een uur, twee uur, drie uur… Hoe langer hoe lekkerder! En oh man, wat is dit lekker! Ook le husband maak ik natuurlijk ontzettend blij met een recept waar én stoofvlees én spekjes in zitten. En over het bier nog maar niet te spreken… ;-)

Over dat bier… Je kunt zelf kiezen welk bier je gebruikt. Een gewoon pilsje kan sowieso, maar donker bier smaakt ook heel erg lekker. Zelf gebruikte ik deze keer een speciaalbiertje: ‘Waterwolf’ van brouwerij HOOP. Ik ben altijd wel gecharmeerd van kleinschalige brouwerijen en dat deze vlakbij mijn huis is, maakt het extra leuk! Waterwolf is een heerlijk fris biertje met een citrusachtige afdronk. Superlekker en het zuur in het bier zorgt ervoor dat het vlees extra mals wordt.

Ik vind het ‘t lekkerst om hier aardappelpuree bij te eten, maar je kunt het ook eten met gekookte rijst, dikke frieten of lekker bruin boerenstokbrood.

Tip: stoofvlees smaakt de volgende dag misschien wel nóg lekkerder. Je kunt dit recept dan ook prima een dag van te voren maken. En maak gerust een grotere hoeveelheid, je kunt het goed invriezen.

Tip 2: het is heel lekker om het biertje dat je in de stoofpot doet, ook te serveren bij het eten!

Recept runderlappen met bier

(voor 4 personen)

  • 1 kg stooflappen
  • peper & zout
  • 250 gr spekblokjes
  • 500 gr (kastanje)champignons)
  • 6 grote uien
  • 6 tenen knoflook
  • 30 gr boter
  • 5 el olijfolie
  • 2 tl kristalsuiker
  • 1 el bloem
  • 500 ml bier
  • 500 ml hete rundvleesbouillon
  • 6 takjes tijm
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 el worcestershiresaus

Zo maak je de stoofpot met runderlappen en bier

  • Snijd het vlees in kleine blokjes en schep dit om met de bloem. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de champignons, ui en knoflook fijn.
  • Bak ondertussen de spekjes uit in een braadpan en voeg de champignons, ui en knoflook toe. Voeg ook de olie, de helft van de boter en de suiker toe. Bak alles zachtjes ca 10 minuten tot de ui zacht wordt en begint te karameliseren. Haal alles uit de pan.
  • Smelt de rest van de boter in de pan. Voeg nu de blokjes vlees toe en bak deze even aan in het bakvet. Doe het champignonmengsel weer terug in de pan.
  • Doe het bier samen met de hete bouillon in een maatbeker, dan wordt het bier warm en ‘schrikt’ het vlees niet als je het straks in de pan doet.
  • Bak eventjes aan en voeg het bier, de bouillon, tijm, laurier en worcestershiresaus toe.
  • Laat ca een uur zachtjes koken met het deksel op de pan. Haal daarna het deksel eraf en laat nog maximaal een uur doorsudderen, totdat de saus is ingedikt. Kijk regelmatig want het kan zijn dat je het iets korter moet laten koken.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief

Previous Post Next Post

Ook leuk voor jou:

1 Comment

  • Reply Anne-Marie

    Wat een heerlijk stoofpotje, echt perfect voor dit koude winterweer. Ik ga ‘m maken!!

    13 januari 2017 at 07:40
  • Reactie achterlaten