Menu
hapjes / voorgerechten

Saganaki – Gebakken feta

Saganaki - gebakken feta

Als je wel eens op vakantie in Griekenland bent geweest, heb je het ongetwijfeld gegeten: Saganaki. Dit Griekse voorgerecht is ontzettend simpel om te maken, maar heel erg lekker. Je bebloemd de feta en bakt het in een pannetje tot het goed warm is en een bruin korstje is ontstaan (helaas is bij mij de korst volledig aan de pan blijven plakken zoals je op de foto kunt zien, die heb ik er later wel weer opgedaan voor de lekkere smaak, maar het ziet er nu niet zo lekker uit als het is, dus ik ga het snel nog een keer maken zodat ik er een goede foto van kan maken!)

Saganaki-pan

Je zou misschien denken dat ‘Saganaki’ de Griekse vertaling is voor gebakken feta, maar dat is niet het geval. Een Saganaki is een klein pannetje met een dikke bodem, waar dit gerecht in wordt bereid. Zelf heb ik niet zo’n pannetje, maar in een koekenpan met een dikke bodem kun je dit gerecht ook goed klaarmaken. 

Foodblogswap – Claudia’s Keuken

De gebakken feta maakte ik aan de hand van de Foodblogswap. Bij deze ‘swap’ word je gekoppeld aan een andere blogger en mag je een gerecht van zijn/haar site namaken waarbij je een eigen draai geeft aan het gerecht. Deze maand werd ik gelinkt aan het blog van Claudia.

Claudia is getrouwd met een Griek en heeft zelf 12 jaar in Griekenland gewoond, het is dus geen verrassing dat haar blog vol staat met gerechten uit de Griekse keuken! Mijn oog viel al snel op haar recept voor Saganaki, omdat dat één van mijn favoriete Griekse gerechten is.

Het is een eenvoudig gerecht, de draai die ik eraan heb gegeven is dat ik de gebakken feta nog extra op smaak breng met oregano. Lekker! Met wat brood erbij kun je dit eten als hapje, als voorgerecht of zelfs als lunch. Als je het serveert als hapje of voorgerecht is deze hoeveelheid genoeg voor 4 personen. Als lunch kun je er met zijn tweeën van eten. Serveer met wat lekker brood.

Saganaki – Gebakken feta

5 from 2 stemmen
Gang: Hapje, VoorgerechtKeuken: GrieksNiveau: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

5

minutes
Calorieën

168

kcal

Saganaki of gebakken feta is een typisch Grieks gerecht. Lekker als hapje of als voorgerecht en binnen tien minuten klaar.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

 • 200 gr 200 feta

 • 1-2 el 1-2 bloem

 • olijfolie

 • oregano

 • citroensap

Bereiding

 • Dep de feta goed droog met keukenpapier en bestrooi de kaas aan beide kanten met bloem. Druk de bloem een beetje aan zodat de kaas goed bedekt is (herhaal dit eventueel nog een keer).
 • Verhit wat olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de kaas aan twee kanten goudbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant.
 • Breng de saganaki op smaak met oregano en een kneep citroensap.
 • Serveer de gebakken feta meteen. Lekker met wat brood!

Opmerkingen

 • Tip: je kunt ook een zoete variant van de saganaki maken. Serveer de feta dan niet met oregano en citroen, maar met honing.

Nog geen reacties

  Laat een reactie achter