Menu
bijgerechten

Sajoer boontjes – Indonesische boontjes

Sajoer boontjes

Hmmm, sajoer boontjes! Een heerlijk bijgerecht als onderdeel van een rijsttafel of bij rendang bijvoorbeeld. Je kunt een kant en klare boemboe kopen om zelf sajoer boontjes te maken, maar het is echt niet zo moeilijk om het from scratch te maken.

Je hebt er een handvol ingrediënten voor nodig maar de meesten daarvan zul je ongetwijfeld al in je keukenkastje hebben liggen.

Wat zijn sajoer boontjes?

Sajoer boontjes zijn sperziebonen die je klaarmaakt in een smaakvolle boemboe. Boemboes kun je in de supermarkt kant en klaar kopen, maar het is ook supermakkelijk om zelf boemboe te maken. Kijk maar naar onderstaand recept! 

Aziatische smaakmakers

Voor dit recept heb je wel een paar Aziatische smaakmakers nodig, zoals laos en ketoembar (gemalen korianderzaad).

Misschien heb je het meeste al in je keukenkastjes en koelkast staan, en anders is een tripje naar de supermarkt of de toko genoeg om alles in huis te halen om dit recept voor sajoer boontjes te kunnen maken.

Pittige Indonesische boontjes

Doordat je zowel sambal als rode peper in dit gerecht gebruikt, zijn deze sajoer boontjes best pittig. Zelf kan ik het niet zo heel heet doven dus laat ik de rode peper meestal weg, haha! Maar ook dan zijn ze erg lekker en evengoed nog een klein beetje pittig.

De kokosmelk maakt dit bijgerecht lekker romig en met een paar smaakmakers heb je binnen twintig minuten een heerlijk bijgerecht op tafel.

Sajoer boontjes – Indonesische boontjes

4 from 27 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: IndonesischNiveau: Eenvoudig
Voor

2

personen
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

15

minutes
Calorieën

182

kcal

Deze licht pittige Indonesische sajoer boontjes zijn heerlijk bij rendang of als onderdeel van een rijsttafel.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 250 gr 250 sperziebonen

  • 200 ml 200 kokosmelk

  • 1 1 teen knoflook

  • 1 1 ui

  • 0,5 0,5 rode peper -> als je van pittig houdt

  • 0,5 cm 0,5 gember

  • 0,5 tl 0,5 laos

  • 0,5 tl 0,5 gemalen korianderzaad (ketoembar)

  • 1 tl 1 sambal badjak

  • 1 el 1 ketjap manis

Bereiding Indonesische boontjes

  • Maak de sperziebonen schoon door het kopje en het kontje van de boontjes te snijden. Halveer ze eventueel zodat je hapklare stukken krijgt.
  • Snijd de knoflook, ui en rode peper fijn en bak deze zachtjes in wat zonnebloemolie tot de ui glazig wordt.
  • Snijd de gember fijn en doe deze samen met de laos, korianderzaad en sambal in de pan. Bak dit een minuutje mee.
  • Voeg de sperziebonen, kokosmelk en ketjap toe en laat de bonen ongeveer 10 minuten sudderen tot ze zacht zijn geworden en de kokosmelk grotendeels is verdampt.

Opmerkingen

  • De sajoerboontjes zijn heerlijk als onderdeel van een rijsttafel of als bijgerecht bij rendang (Indonesisch stoofvlees)
  • Restje over? Serveer het de volgende dag met wat rijst en lekkere pittige, Indonesische eieren.
Recept sajoer boontjes

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

12 Reacties

  • Wilma van der Giessen
    9 september 2022 at 17:42

    Wat een leuke site! Indisch koken is een van mijn hobbies! ( en het opeten ook hoor, haha) hierbij mijn recept. Ik hoor graag wat je er van vindt Vriendelijke groeten, Wilma
    500 gram sperzieboontjes
    1,5 ons kipfilet
    of 250 gram spekblokjes (klein bakje)
    3 teentjes knoflook
    2 grote uien
    1 bouillontablet
    2 plakjes verse djahé of 1 theelepel (gember) poeder
    2 plakjes laos of 1 theelepel poeder
    2 rode lombokjes of een flinke grote theel. sambal oelek
    2 daun salam.
    citroensap
    kopje heet water
    olie

    Bereiding:

    Snijd de sperziebonen schuin af. Snijd de kipfilet in kleine reepjes en de lombok in stukjes (voor het lekker heet te maken de zaadjes er niet uithalen). De knoflook fijnsnijden en de uien lekker grof. Dit fruiten in olie tot ze glazig zijn. Doe hierna de kipfilet of de spekblokjes erin aanbakken. Doe de laos, djahe, en daun salam erbij.

    Na ongeveer 5 min. kunnen de sperzieboontjes en lombok erbij. Het bouillonblokje verpulveren boven de boontjes en dan het kopje heet water toevoegen. Dit alles op hoog vuur ca. 5 min. laten pruttelen. Een paar druppeltjes citroensap toevoegen. Niet vergeten de boontjes steeds om te scheppen, zodat ze lekker knapperig blijven.

    Reply
    • Sandra
      9 september 2022 at 20:03

      Dit klinkt echt superlekker Wilma! Zo lekker hè, de Indische keuken. Ik ga je recept zeker onthouden om eens te proberen.

      Reply
  • Peter
    12 augustus 2021 at 17:49

    Simpel, snel en heerlijk!

    Reply
    • Sandra
      14 augustus 2021 at 14:06

      Leuk om te horen Peter, blij dat het heeft gesmaakt!

      Reply
  • Judy Hammond
    3 mei 2021 at 12:43

    Voor de zoveelste keer gemaakt…blijft lekker! Deze keer met babi ketjap en witte rijst.

    Reply
    • Sandra
      3 mei 2021 at 13:26

      Wat leuk om te horen Judy! Dat klinkt echt superlekker <3

      Reply
  • Danielle
    1 mei 2021 at 17:03

    Vandaag gemaakt, erg lekker!!

    Reply
    • Sandra
      1 mei 2021 at 17:08

      Superfijn om te horen Daniëlle, dankjewel!!

      Reply
  • Angelica Strijbosch
    24 april 2021 at 12:58

    Top recept

    Reply
    • Sandra
      24 april 2021 at 13:03

      Lief! Dankjewel :-)

      Reply
  • M.
    19 april 2021 at 18:48

    Heerlijk!

    Reply
    • Sandra
      19 april 2021 at 19:35

      Blij om te horen dat het gesmaakt heeft!

      Reply

Laat een reactie achter