Heb ik je aandacht met deze titel of niet? Wel hè? Deze chocoladekoekjes met karamel zijn dan ook wel heel lekker. Het is niet veel werk om ze te maken, enkel het maken van de dulce de leche (karamel) kost enkele uren tijd, maar daar hoef je niet bij te blijven. Ondertussen kun je mooi het koekjesdeeg voor de chocoladekoekjes maken en laten rusten in de koelkast.
Dulce de leche – karamelpasta

Van dulce de leche heb je misschien wel eens gehoord. Het klinkt vrij exotisch maar is extreem eenvoudig te maken: je koopt een blik gecondenseerde melk en kookt dit enkele uren in een pan met ruim water.
Als je het blik daarna opent, zul je zien dat de melk in karamel is veranderd. Tip: kook meteen enkele blikken tegelijk, het blijft namelijk lang goed en zo heb je altijd een voorraadje karamel klaarstaan.
Meer recepten met karamel
Behalve als vulling voor deze sandwichkoekjes kun je de karamel ook gebruiken als topping voor pancakes, in broodpudding of bij deze kastanjetaart.
Recept chocoladekoekjes met karamel
Maar, nog even terug naar het chocoladekoekjes recept: dat is echt héél makkelijk. Het zijn namelijk zandkoekjes, en dat is een zogenaamd ‘1, 2, 3 recept’. Dat betekent dat je één deel suiker, twee delen boter en drie delen bloem gebruikt. Dat is een recept dat zelfs ikzelf kan onthouden, haha!
Uiteraard voeg je ook nog wat cacaopoeder toe, om er chocoladekoekjes van te maken. En een eidooier voor de romigheid vind ik persoonlijk ook altijd wel lekker.
Chocoladekoekjes bewaren
Na het bakken kun je de chocoladekoekjes het beste helemaal af laten koelen en ze daarna bewaren in een luchtdichte doos. Dan blijven ze wel bijna een week lekker. Ik zou aanraden om de chocoladekoekjes met karamel te besmeren, vlak voor het serveren. Anders loop je het risico dat de koekjes op een gegeven moment te zacht worden.

Chocoladekoekjes met karamel
Ingrediënten
- 1 blik gecondenseerde melk (400 gr)
- 100 gr basterdsuiker
- 200 gr boter
- 1 eidooier
- 300 gr bloem
- 2 el cacaopoeder
- 1 snufje zout
- Eventueel: grof zeezout
Zo maak je het
- Begin met het maken van de karamel. Verwijder hiervoor het label van het blikje gecondenseerde melk en maak het blik goed schoon. Doe het blikje in een pan en giet er zoveel water bij dat het blik goed onder water staat. Kook de gecondenseerde melk 3 uur en zorg ervoor dat het blik ten alle tijden onder water blijft staan. Laat de dulce de leche volledig afkoelen.
- Maak nu het deeg voor de chocoladekoekjes. Laat hiervoor de roomboter op kamertemperatuur komen en mix deze met de suiker romig. Klop vervolgens de eidooier erdoor.
- Zeef de bloem en het cacaopoeder boven de kom en doe het zout erbij. Kneed alles met je handen tot een mooi deeg. Maak een bal van het deeg en druk deze een beetje platter. Verpak het deeg en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Bebloem het aanrecht en je deegroller en bestrooi de helft van het deeg ook lichtjes met bloem. Leg de andere helft van het deeg nog even terug in de koelkast. Rol het deeg uit tot een centimeter dikte en verdeel 12 koekjes over een bakplaat.
- Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar op 180 graden. Laat ze afkoelen op een rooster. Maak ondertussen van de andere helft van het deeg ook weer 12 koekjes en bak deze ook af.
- Als de koekjes helemaal afgekoeld zijn, kun je ze besmeren met dulce de leche. Besmeer de helft van de koekjes met een flinke eetlepel karamel en verdeel er eventueel nog wat grof zeezout over. Dek ze af met de andere helft van de chocoladekoekjes.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties