zoet

Sandwichkoekjes met chocolade en karamel

Sandwichkoekjes met chocolade en karamel

Heb ik je aandacht met deze titel of niet? Wel hè? Deze sandwichkoekjes met karamel en chocolade zijn dan ook wel heel lekker. Het is niet veel werk om ze te maken, enkel het maken van de dulce de leche (karamel) kost enkele uren tijd, maar daar hoef je niet bij te blijven en ondertussen kun je mooi het koekjesdeeg maken en laten rusten in de koelkast.

Dulce de leche

Van dulce de leche heb je misschien wel eens gehoord. Het klinkt vrij exotisch maar is extreem eenvoudig te maken: je koopt een blik gecondenseerde melk en kookt dit enkele uren in een pan met ruim water. Als je het blik daarna opent, zul je zien dat de melk in karamel is veranderd. Tip: kook meteen enkele blikken tegelijk, het blijft namelijk lang goed en zo heb je altijd een voorraadje karamel klaarstaan. Behalve als vulling voor deze sandwichkoekjes kun je de karamel ook gebruiken als topping voor pancakes, in broodpudding of bij deze kastanjetaart.

Recept sandwichkoekjes met chocolade en karamel

0 from 0 votes
Course: KoekjesDifficulty: Eenvoudig
Voor
koekjes
Bereidingstijd

20

minutes
Oventijd

15

minutes
Calorieën (per stuk)

311

kcal
Rusttijd

60

minuten

Ingrediënten

  • 1 blik gecondenseerde melk (400 gr)

  • 100 gr basterdsuiker

  • 200 gr boter

  • 1 eidooier

  • 300 gr bloem

  • 2 el cacaopoeder

  • 1 snufje zout

  • Eventueel: grof zeezout

Bereiding

  • Begin met het maken van de karamel. Verwijder hiervoor het label van het blikje gecondenseerde melk en maak het blik goed schoon. Doe het blikje in een pan en giet er zoveel water bij dat het blik goed onder water staat. Kook de gecondenseerde melk 3 uur en zorg ervoor dat het blik ten alle tijden onder water blijft staan. Laat de dulce de leche volledig afkoelen.
  • Maak nu het deeg voor de chocoladekoekjes. Laat hiervoor de roomboter op kamertemperatuur komen en mix deze met de suiker romig. Klop vervolgens de eidooier erdoor.
  • Zeef de bloem en het cacaopoeder boven de kom en doe het zout erbij. Kneed alles met je handen tot een mooi deeg. Maak een bal van het deeg en druk deze een beetje platter. Verpak het deeg en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Bebloem het aanrecht en je deegroller en bestrooi de helft van het deeg ook lichtjes met bloem. Leg de andere helft van het deeg nog even terug in de koelkast. Rol het deeg uit tot een centimeter dikte en verdeel 12 koekjes over een bakplaat.
  • Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar op 180 graden. Laat ze afkoelen op een rooster. Maak ondertussen van de andere helft van het deeg ook weer 12 koekjes en bak deze ook af.
  • Als de koekjes helemaal afgekoeld zijn, kun je ze besmeren met dulce de leche. Besmeer de helft van de koekjes met een flinke eetlepel karamel en verdeel er eventueel nog wat grof zeezout over. Dek ze af met de andere helft van de chocoladekoekjes.

Opmerkingen

  • Tip: kook meerdere blikjes gecondenseerde melk tegelijk. Het moet lang koken dus het is eigenlijk zonde om maar één blikje te kopen. Eenmaal gekookt blijft de karamel minimaal een paar maanden goed.
  • Je houdt waarschijnlijk wel karamel over. Dit is bijvoorbeeld lekker op pannenkoeken.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten