Satésaus maak je natuurlijk lekker zelf! Veel lekkerder dan die uit een potje, en gemaakt met maar een handvol ingrediënten. Bovendien is deze saus met tien minuten klaar, dus geen excuses om het niet te doen. En wees eerlijk: pindasaus maakt alles lekkerder toch… Zo is satésaus onmisbaar bij Gado Gado, nasi en natuurlijk bij een frietje!
Pindasaus of satésaus?
Is het nou satésaus of pindasaus? De termen worden allebei vaak gebruikt om een saus op basis van pinda’s te beschrijven, maar satésaus kan ook iets anders zijn. ‘Saté’ staat voor vlees op een stokje. En satésaus is dus simpelweg de saus die je serveert bij vlees op een stokje. Dit hoeft dus geen pindasaus te zijn. Pindasaus is dus altijd een saus op basis van pinda’s, maar satésaus hoeft niet persé pinda’s te bevatten. Volg je hem nog? ;-) Anyway, je kwam hier voor het recept om zelf pindasaus te maken, dus daar komt ‘ie:
Satésaus bewaren
Als je de saus wilt bewaren, kan dat. In de koelkast blijft hij wel een dag of twee goed. Voor gebruik weer even opwarmen en goed doorroeren, en je kunt hem weer gebruiken. De saus wordt waarschijnlijk wel wat dikker, maar je kunt hem altijd een beetje verdunnen met wat warm water, tot hij weer de dikte heeft die je wilt.

Satésaus – zelf pindasaus maken
Ingrediënten
- 2 tenen knoflook
- 1 sjalot
- 1 tl sambal oelek
- 50 ml ketjap manis
- 200 ml kokosmelk
- 100 gr pindakaas
- limoensap
Zo maak je het
- Snijd de knoflook en de ui zo fijn mogelijk en fruit deze zachtjes aan in wat olijfolie of kokosolie.
- Voeg de sambal toe en bak deze kort mee.
- Voeg de ketjap, een kwart van de pindakaas en een kwart van de kokosmelk toe. Roer alles goed los en voeg als het een consistente pindasaus wordt steeds weer een beetje extra kokosmelk en pindakaas toe. Ga zo door tot je alle pindakaas en kokosmelk hebt gebruikt en de satésaus een mooi geheel is geworden.
- Breng de pindasaus op smaak met een kneepje limoensap. Is de saus te dik, voeg dan een beetje warm water toe aan de saus en roer door tot je de dikte hebt die je wilt.
Notities
Voedingswaarden

6 Reacties
Andrea
3 maart 2022 at 22:01In ketjap zit smaakversterkers, dus als dat je punt is moet je yakso ketjap in het recept zetten. Smaakt zonder de smaakversterkers toch wel anders, maar zo klopt je verhaal.
Sandra
5 maart 2022 at 14:23Je hebt helemaal gelijk Andrea, ik heb de tekst een beetje aangepast. Scherp opgemerkt :-)
Mariska
22 mei 2021 at 10:26Smaakt super lekker!
Sandra
22 mei 2021 at 10:31Blij dat te horen Mariska!
Martien Verspeek
11 oktober 2019 at 13:49Ik neem aan 1 ui van gemiddelde grootte.
Groetjes,
Martien
Sandra
11 oktober 2019 at 15:12Hoi Martien, wat suf dat ik die ben vergeten in de ingrediëntenlijst. Ik gebruik meestal een sjalot of anders een kleine ui. Zal het meteen even aanpassen, dank voor je reactie!