snel klaar vis

Schol met botersaus en zeekraal

Schol met botersaus en zeekraal

Scholfilet wordt vaak gepaneerd en dan gebakken, maar sinds ik deze supersimpele maar heerlijke citroen-botersaus maakte, wil ik alleen nog maar deze saus bij mijn vis! Met betrekking tot het kiezen van vis probeer ik steeds vaker een bewuste keuze te maken, immers zit onze Noordzee vol met heerlijke vis en is het erg leuk om voor de verandering eens een andere vis te kiezen dan zalm of tonijn. Vandaag dus een lekkere schol, met botersaus en zeekraal. Het bereiden van een scholletje is helemaal niet ingewikkeld en juist op een doordeweekse dag is dit een heel makkelijk recept, het is namelijk binnen een paar minuten klaar!

Schol uit de Noordzee

Schol is een heerlijke vis die gewoon wordt gevangen in onze eigen Noordzee, een mooi lokaal product dus. Het is daarmee een heel verantwoorde keuze en ook nog eens lekker betaalbaar. Ga maar eens neuzen bij je visboer, grote kans dat je daar deze mooie vis met zijn kenmerkende oranje stippen ziet liggen. Ik ben helemaal geen held met het bereiden van hele vissen, dus ik heb gekozen om voor dit recept gebruik te maken van scholfilet. Natuurlijk kun je jouw visboer vragen om de schol voor je schoon te maken en de hele vis om te toveren tot een mooie scholfilet. Koop de schol het liefste in de zomermaanden en de herfst, want in de winter is het ‘t paarseizoen voor de schol en dan smaken ze minder lekker. En als je dan toch bij de visboer bent, neem dan ook een bakje zeekraal mee, dat smaakt hier erg lekker bij en zit ook nog eens bomvol mineralen en calcium. 

Recept schol met botersaus en zeekraal

Voor 2 personen

  • 2-4 schol-filetjes per persoon (bekijk even hoeveel trek je hebt, soms zijn de scholfiletjes erg klein maar soms heb je aan 1 schol per persoon genoeg)
  • 150 gr zeekraal
  • 60 gr roomboter
  • 1/2 citroen
  • Voor erbij: je kunt hier bijvoorbeeld gekookte of gebakken aardappelen bij serveren.

Zo maak je de scholfilet met botersaus klaar

  • Smelt de boter in een steelpannetje en laat deze op een zacht vuurtje lichtbruin worden. Dit duurt maximaal enkele minuten.
  • Breng ondertussen een pan water aan de kook en blancheer hier de zeekraal een minuut of drie in. Giet af en laat goed uitlekken.
  • Haal de gebruinde boter van het vuur af, en knijp er een halve citroen boven uit. Breng eventueel nog verder op smaak met zout, peper en wat verse peterselie. Roer goed door en zeef de saus zodat eventuele deeltjes en citroenpitten eruit gefilterd worden.
  • Bak nu de schol aan beide kanten goudbruin in wat boter. Dit duurt niet lang, ongeveer 1-2 minuten per kant.
  • Breng de schol op smaak met wat peper en serveer de scholfilet met de citroen-botersaus en de zeekraal. De zeekraal is al erg zout, dus waarschijnlijk is extra zout niet nodig.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra

Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten